Απόφαση-«σταθμός» για τις γερμανικές αποζημιώσεις δικαιώνει τους Διστομίτες

Ανοίγει ο δρόμος για την είσπραξη των γερμανικών αποζημιώσεων από τις θηριωδίες των ναζί, καθώς απόφαση που εκδόθηκε την Τετάρτη από το Ανώτατο Αναιρετικό Ιταλικό Δικαστήριο δικαιώνει οριστικά τις οικογένειες θυμάτων του Διστόμου, καθώς και τον αγώνα του δικηγόρου Γιάννη Σταμούλη.

Πιο συγκεκριμένα, το ιταλικό δικαστήριο άναψε το πράσινο φως στο να κατασχεθούν οι εισπράξεις από τα εισιτήρια των ιταλικών σιδηροδρόμων, στα οποία είχε μερίδιο και ο γερμανικός σιδηρόδρομος, καθώς κάποιες γραμμές του ανήκουν, με τους Διστομίτες να διεκδικούν το ποσό των 25 εκατ. ευρώ.

«Η απόφαση των Ιταλών δικαστών δεν αφήνει άλλα περιθώρια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει πρωτίστως ηθικά να δώσει την άδεια που απαιτείται από την αναχρονιστικότατη διάταξη του Ελληνικού Δικαίου, προκειμένου οι Διστομίτες να δικαιωθούν στη χώρα τους», δήλωσε στο newpost.gr η δικηγόρος Κέλλυ Σταμούλη, κόρη του Γιάννη Σταμούλη.

Ο αγώνας των διεκδικήσεων και η δικαίωση

Οι κάτοικοι του Διστόμου είχαν προσφύγει και στο παρελθόν στα ιταλικά δικαστήρια, τα οποία του δικαίωσαν αρχικά, δίνοντας τους το «πράσινο φως» για να κατασχεθεί ένα ακίνητο στη λίμνη Κόμο. Οι αποφάσεις των ιταλικών δικαστηρίων είχαν προσκρούσει ωστόσο, στη συνέχεια, στην απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έκρινε ότι, το ακίνητο στη λίμνη Κόμο ήταν πολιτιστική κληρονομιά.

Στην προσπάθεια να επιτευχθεί η εκτέλεση της ιστορικής αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς (137/1997), είχαν κατασχεθεί συντηρητικώς εις χείρας τρίτου (των ιταλικών σιδηροδρόμων) από τον Ιταλό δικηγόρο Γιόαχιμ Λάου, που είχε διορίσει ο Γιάννης Σταμούλης, το ποσό των 25.000.000 ευρώ, για τη διασφάλιση της απαίτησης των Διστομιτών.

Μετά από την σπουδαία απόφαση του ιταλικού συνταγματικού δικαστηρίου, του 2014, σύμφωνα με την οποία «η εφαρμογή του κανόνα της ετεροδικίας πλήττει το “δικαίωμα στον φυσικό δικαστή” και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου δικαστήρια καλούνται να κρίνουν για θέματα εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας», η άποψη που, χρόνια τώρα, προσπαθεί να περάσει η Γερμανία -ότι δηλαδή μόνον γερμανικά δικαστήρια μπορούν να δικάσουν αυτές τις υποθέσεις- βρίσκεται αδυνατισμένη.

Το ιταλικό δικαστήριο, στις 4 Σεπτεμβρίου, έκρινε, σε ανώτατο επίπεδο και οριστικά και αμετάκλητα, ότι ορθώς το Δίστομο διεκδικεί να εισπράξει το ποσό των 25.000.000 ευρώ.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας, με την υπ΄αριθμόν 21995/2019 απόφασή του, απέρριψε την προσφυγή της εταιρίας γερμανικών σιδηροδρόμων, που ζητούσαν να μην κατασχεθούν οι εισπράξεις από τα εισιτήρια των Ιταλικών σιδηροδρόμων, προκειμένου να δοθούν, για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των κατοίκων του Διστόμου.

Έτσι, το δικαστήριο άναψε το πράσινο φως, στο να κατασχεθούν οι εισπράξεις από τα εισιτήρια των Ιταλικών σιδηροδρόμων, στα οποία είχε μερίδιο και ο γερμανικός σιδηρόδρομος, καθώς κάποιες γραμμές του ανήκουν.

newpost.gr