Πόσο, πώς και για ποιους θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές

Μόνο τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης θα αφορά τελικά η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες που βάζει σε τροχιά από το 2020 η κυβέρνηση, με στόχο το μέτρο να λειτουργήσει ως «πριμ» για την πλήρη απασχόληση και ως κίνητρο για την ανακοπή της επέλασης των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Η σταδιακή υλοποίηση του μέτρου αναμένεται να αρχίσει το δεύτερο 6μηνο του 2020 και να ολοκληρωθεί σε 4 στάδια το 2023. Αφορά περίπου 1,5 εκατομμύριο μισθωτούς, εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση.

Η ελάφρυνση δεν θα προέλθει από μειώσεις στον σκληρό πυρήνα των εισφορών που αφορούν την κύρια σύνταξη υπέρ ΕΦΚΑ (20%) αλλά από τις συνεισπραττόμενες εισφορές. Πρόκειται για εισφορές που αφορούν άλλες παροχές, όπως π.χ. παροχές ανεργίας (5,61%), εργατικής κατοικίας (1%), εργατικής εστίας (0,35%), υγείας (7,1%) και επικουρικής ασφάλισης (6,5%). Αρκεί να αναφερθεί πως το βασικό πακέτο κάλυψης για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας είναι σήμερα στο 40,56% του μεικτού μισθού. Με την απομείωση των 5 μονάδων που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, το βασικό πακέτο κάλυψης θα κυμαίνεται πλέον στο 35,56%, δηλαδή θα υπάρξει ελάφρυνση 12,32% στο μη μισθολογικό κόστος.

Ο προγραμματισμός προβλέπει προοδευτικά αυξανόμενη μείωση του μη μισθολογικού κόστους ως εξής:

  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών μιας ποσοστιαίας μονάδας συνολικά από 1η Ιουλίου 2020 έως 31/12/2020. Η μια ποσοστιαία μονάδα θα προκύψει σωρευτικά από μικρότερες απομειώσεις στις επιμέρους συνεισπραττόμενες εισφορές. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 200 εκ. ευρώ.
  • Σημαντικότερη μείωση από το 2021 η οποία θα υπερβαίνει συνολικά την μια ποσοστιαία μονάδα επιπλέον της μείωσης του 2020, για παράδειγμα της τάξης των 1,3 ποσοστιαίων μονάδων.
  • Το 2022 και το 2023 συνεχίζεται η ελάφρυνση με μείωση πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο, ώστε σωρευτικά στο τέλος του 2023 να έχουν αφαιρεθεί 5 ποσοστιαίες μονάδες από το μη μισθολογικό κόστος.
    Το σχέδιο για σύνδεση του αναπτυξιακού μέτρου της μείωσης των εισφορών με την πριμοδότηση της πλήρους απασχόλησης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μέτρο που επεξεργάζεται εδώ και καιρό ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης με το επιτελείο των τεχνοκρατών του. Ορισμένοι λένε από την περίοδο ακόμη που ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης…
  • Ταυτόχρονα η μερική απασχόληση καθίσταται ακριβότερη, καθώς θεσπίζεται με τον αναπτυξιακό νόμο που έρχεται αυτή την εβδομάδα προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% για κάθε επιπλέον ώρα απασχόλησης πέραν των συμφωνημένων και μετά τις 4 ώρες. Δηλαδή αν κάποιος έχει συμφωνήσει να εργάζεται για 4 ώρες και του ζητηθεί να εργαστεί για 5 ή για 6 ή για 7 τότε γι αυτές τις έξτρα ώρες θα πρέπει να αμειφθεί με προσαύξηση 10% για κάθε επιπλέον ώρα. Στην ουσία θεσμοθετείται «υπερεργασία» και στις ευέλικτες μορφές εργασίας, με προσαύξηση του κόστους για τον εργοδότη ως αντικίνητρο και αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών για τον εργαζόμενο. Με το σημερινό καθεστώς δεν τίθεται θέμα υπερεργασίας και άρα πρόσθετης αμοιβής εφόσον η παροχή εργασίας δεν υπερβαίνει εβδομαδιαίως τις 40 ώρες εργασίας.

Σημειώνεται πως στη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για μείωση των εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες. «Το συζητάμε», όπως είπε. Στο τραπέζι φέρεται να έχουν πέσει τρία βασικά σενάρια:

  • θεσμοθέτηση ενός χαμηλότερου ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος (σήμερα είναι το 10πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 6.500 ευρώ εισόδημα το μήνα).
  • υπολογισμό των εισφορών της επόμενης χρονιάς χωρίς τις εισφορές της προηγούμενης χρονιάς και αφού πρώτα εφαρμοστεί έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα της προηγούμενης
  • πλήρης αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών από τη φορολογική βάση.
Print Friendly, PDF & Email