Στο Μαξίμου ο Αναστασιάδης ενώ οι τουρκικοί προκαλούν – Τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Ν.Υόρκη

Στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων που κλιμακώνονται με επίμαχο ζήτημα τη συνδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα. Στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου.

Η Τουρκία ασκεί πολλαπλές πιέσεις και εξαπολύει απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και της ΕΕ, συνεχίζοντας τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι αν δεν δώσει η ΕΕ κι άλλα κονδύλια, θα ανοίξει τις πύλες των μεταναστευτικών ροών οι οποίες βέβαια θα κατευθυνθούν προς την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβη σε μια ακόμη κίνηση όξυνσης. Επισκέφθηκε τα κατεχόμενα και στις δηλώσεις που έκανε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι «απέρριψε απευθείας την πρόταση των Τουρκοκυπρίων για συνεργασία για τους υδρογονάνθρακες». «Αλλά αυτή η πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι», τόνισε και διεμήνυσε στην Λευκωσία να την λάβει υπόψη και να την αποδεχθεί «προτού να είναι πολύ αργά». Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι αν η πρόταση δεν γίνει δεκτή, η Αγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η Τουρκία θα ανοίξει και προξενείο στην Αμμόχωστο.

Πολλές φωνές μιλούν για ένα νέο Αττίλα. Τα γεωστρατηγικά παιχνίδια της Τουρκίας κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσουν. Ενα είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν γιατί οι Τούρκοι θα επιμείνουν στη στρατηγική του καζάν καζάν, (win win) στοχεύοντας στην συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ενεργειακή σκακιέρα συγκεντρώνει σκληρούς παίκτες. Το θέμα είναι η Ελλάδα να μπορεί να συμμετέχει από θέση ισχύος ως μέλος της ΕΕ και έχοντας το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της.

Με Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι θα έχει συνάντηση με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως είχε προαναγγείλει το newpost εδώ και ένα μήνα. «Πρόθεσή μου είναι να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν, στα Ηνωμένα Έθνη, στα τέλη Σεπτεμβρίου» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. «Παρά την ένταση, πρόθεσή μου είναι πάντα να συνομιλώ» συνέχισε. «Διότι μόνο όταν συνομιλείς μπορείς να παρουσιάζεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά, τις θέσεις της Πατρίδας σου, ώστε να μπορείς να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις τελικά λύσεις οι οποίες θα είναι αμοιβαία αποδεκτές.»

Ο κ.Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία και για το μεταναστευτικό. « Ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη εκμαιεύοντας ή προσπαθώντας να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για την διαχείριση του προσφυγικού» δήλωσε. Επισήμανε ότι η Ευρώπη έδωσε πολλά χρήματα στην Τουρκία, γύρω στα 6 δισ. ευρώ, τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της Συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας.

«Αν χρειάζεται να συζητήσουμε καλή τη πίστει με την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς αυτή η συμφωνία οικονομικά μπορεί να επεκταθεί, πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Όχι, όμως, με απειλές, όχι με τσαμπουκάδες και όχι με μια γλώσσα η οποία δεν ταιριάζει σε σχέσεις καλής γειτονίας.»

Το Kυπριακό

Η Λευκωσία ανησυχεί ότι η προκλητική στάση της Τουρκίας σκοπό έχει να δυναμιτίσει το κλίμα και ενδεχομένως να αποτρέψει την προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Η Άγκυρα επιμένει στην πενταμερή συνάντηση και τραβάει το σχοινί όλο και πιο πολύ.

πηγή:newpost.gr