«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Κλείδωσε» η συνάντηση στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί είτε στις 24, είτε στις 25 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η ημέρα της συνάντησης θα καθοριστεί από το πότε τελικά ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόκειται για μια κρίσιμη συνάντηση, τη στιγμή που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις στην Κύπρο αλλά και την συγκρουσιακή ρητορική της στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχαν τηλεφωνήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη.

«Αν ο Ερντογάν θέλει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα»

Αξίζει να σημειωθεί πως αναφερόμενος στου τούρκο πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πως «πρόθεσή μου είναι να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν, στα Ηνωμένα Έθνη, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρόθεσή μου είναι πάντα να συνομιλώ. Διότι μόνο όταν συνομιλείς μπορείς να παρουσιάζεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά, τις θέσεις της Πατρίδας σου, ώστε να μπορείς να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις τελικά λύσεις οι οποίες θα είναι αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε σε αυτή τη διαπραγμάτευση και με αποφασιστικότητα και με τη βεβαιότητα ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας και βέβαια μη συγχέοντας σε επίπεδο διμερών σχέσεων ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη».

«Ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι και το ζήτημα του προσφυγικού. Η συζήτηση με τον Ερντογάν πρέπει να γίνει όχι με απειλές και τσαμπουκάδες, είναι καλό να συζητάμε με την Τουρκία».

«Αν ο Ερντογάν θέλει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα» είχε συμπληρώσει ο πρωθυπουργός.

Αναμένεται οριστικοποίηση για το ραντεβού με τον Τραμπ

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν την οριστικοποίηση του ραντεβού με τον Ντόναλντ Τραμπ.

πηγή:in.gr