Φορολογικό σχέδιο, προϋπολογισμός και αποπληρωμή ΔΝΤ στο Eurogroup

Με γεμάτους φακέλους προσέρχεται ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην πρώτη του συνεδρίαση του Eurogroup. Η επίσημη ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν περιλαμβάνει ως θέμα την Ελλάδα, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι οι συνάδελφοι του κ. Σταϊκούρα δεν θα θέλουν μόνο να τον καλωσορίσουν και να του ευχηθούν για τα νέα του καθήκοντα.

Όπως αναμένεται η Ελληνική αντιπροσωπεία θα παρέχει πλήρη ενημέρωση στους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφορικά με τις προθέσεις της, τα σχέδια της, αλλά και τους στόχους της για την ερχόμενη τετραετία. Όπως συνηθίζεται κατά την προεκλογική περίοδο η «παροχολογία» προκάλεσε έντονη ανησυχία στους εταίρους, οι οποίοι περιμένουν την επίσημη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια και στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών .

Το φορολογικό σχέδιο

Οι δύο πλευρές όμως δεν θα αρκεστούν στις δημόσιες δεσμεύσεις σχετικά με την ομαλή πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Ήδη η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μια σειρά παρεμβάσεων για τις οποίες οι εταίροι περιμένουν αναλυτική ενημέρωση και εμπεριστατωμένη καταγραφή του δημοσιονομικού αποτυπώματος που θα προκαλέσουν οι αλλαγές. Έστω και αν μετά τις εκλογές οι Θεσμοί έπαψαν να μιλούν για τον κίνδυνο δημοσιονομικού κενού το 2019, είναι δεδομένο ότι περιμένουν πλήρη ανάλυση για το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και τους επικεφαλής των Θεσμών οι οποίοι θα επισκεφθούν σε λίγες ημέρες την Αθήνα, είναι η κυβέρνηση να κοστολογήσει τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Όλα δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πέφτει στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση μέσα στο 2019.

Για το υπουργείο Οικονομικών το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί κορυφαία παρέμβαση, καθώς στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι με αυτό θα δοθεί το ακριβές στίγμα στην αγορά σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της Οικονομίας.

 Σε αυτό θα συμπεριληφθούν η νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα με το πρώτο κλιμάκιο να ξεκινά από  9% για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 10.000 ευρώ, καθώς και η  μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%. Αλλαγές ετοιμάζονται και στο αφορολόγητο όριο, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι δεν θα μειωθεί, αλλά θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του καταργώντας την έκπτωση φόρου και επαναφέροντας τον παλιό τρόπο υπολογισμού του αφορολόγητου για τα πρώτα 8.600 ευρώ επιπλέον των προσαυξήσεων για κάθε παιδί.

 Σε ένδειξη καλής θέλησης προς τους δανειστές, προκειμένου η κυβέρνηση να αποδείξει ότι πρώτα θα δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο και μετά θα προχωρά σε παρεμβάσεις στη φορολογία, στο νομοσχέδιο δεν αναμένεται να ενσωματωθούν οι εξαγγελίες οι οποίες αφορούν τη σταδιακή μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος ή του ΦΠΑ. Η υλοποίηση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων θα γίνει σε βάθος χρόνου, αφού πρώτα σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες .

Εκτέλεση προϋπολογισμού

Πρωταρχική πρόνοια της κυβέρνησης είναι αποδείξει με στοιχεία στους δανειστές την ορθή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και την επίτευξη των στόχων, εν όψει της κατάθεσης του προσχεδίου του 2020 στις αρχές Οκτωβρίου. Η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι στο οκτάμηνο του έτους έχει καταγραφεί υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα, γεγονός που οπλίζει με επιχειρήματα την κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση σχετικά με την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου για την υλοποίηση των εξαγγελιών.

 Θεωρείται βέβαιο ότι τόσο τα τεχνικά κλιμάκια που θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην Αθήνα από τις 16 Σεπτεμβρίου, όσο και οι επικεφαλής τους που αναμένονται στις 23 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα θα επικεντρωθούν στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020, προκειμένου να διαπιστώσουν τον τρόπου που η κυβέρνηση προβλέπει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και τον πήχη που θέτει το οικονομικό επιτελείο για το ρυθμό ανάπτυξης του 2020.

Αποπληρωμή του «ακριβού» ΔΝΤ

Κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup στο Ελσίνκι, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναμένεται να θέσει και για τη νέα κυβέρνηση επίσημα το αίτημα της πρόωρης, μερικής αποπληρωμής του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του Ελληνικού χρέους, καθώς θα αντικαταστήσει ένα μέρος του το οποίο τοκίζεται με επιτόκιο άνω του 5% με χρέος το οποίο κοστίζει περί το 1,6% το χρόνο.

Οι εταίροι βλέπουν θετικά το Ελληνικό αίτημα, καθώς η χώρα θα εξοικονομήσει περί τα 75 εκατομμύρια ετησίως από τους τόκους. Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την πρόωρη μερική αποπληρωμή η οποία θα κρατήσει περίπου δύο μήνες πριν η Ελλάδα καταβάλει στο Ταμείο τα περίπου 3 δισ ευρώ.

Huffingtonpost.gr