Στο “κόκκινο” η μισή Ελλάδα για κίνδυνο πυρκαγιάς! Ποιες περιφέρειες βρίσκονται σε επιφυλακή!

Αυξημένος κίνδυνος φωτιάς για οκτώ περιφέρειες της χώρας. Μεγάλη προσοχή και στην Αττική που βρίσκεται σε κατηγορία κινδύνου.  Οι θυελλώδεις άνεμοι που θα πνέουν το Σάββατο θα κάνουν δύσκολη την κατάσταση. Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η πυροσβεστική για το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για φωτιά.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές υψηλού κινδύνου για φωτιά βρίσκεται και η Αττική (κατηγορία κινδύνου 4).

Συγκεκριμένα για το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου σε κατηγορία κινδύνου 4, βρίσκονται οι εξής περιφέρειες: Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και των Κυθήρων), Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη), Θεσσαλίας (Σποράδες), Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες) και Κρήτης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν φωτιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ο κίνδυνος για φωτιά ενισχύεται ακόμη περισσότερα από τους ισχυρούς ανέμους που θα σαρώσουν το Σάββατο την επικράτεια και που σε πολλά σημεία θα φτάσουν ακόμη και τα εννιά μποφόρ, όπως μας πληροφορεί η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Καιρός – meteo: Θα μας πάρει και θα μας σηκώσει το Σάββατο! Θυελλώδεις άνεμοι που θα φτάσουν τα 9 μποφόρ!

Δυνατοί άνεμοι που θα φτάσουν ακόμη και τα εννιά μποφόρ, πτώση θερμοκρασίας και τοπικές βροχές μας επιφυλάσσει ο καιρός το Σάββατο 14/09 σύμφωνα με το meteo.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα βόρεια και ανατολικά τις πρωινές ώρες και ενισχυμένοι βοριάδες θα έχει αύριο ο καιρός στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 28 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και τα ανατολικά η μέγιστη θα είναι έναν έως δύο βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στα ανατολικά θυελλώδεις 8 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στον Νότιο Ευβοϊκό πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, με εξασθένηση μετά το μεσημέρι.

Ηλιοφάνεια αναμένεται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα ανατολικά, αυξημένες στη Βόρεια Κρήτη όπου υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες, καθώς και θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, αναμένονται το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 33 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 19 έως 29 βαθμούς στην Κεντρική και στη Νότια Ελλάδα, 16 έως 33 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 20 έως 26 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 19 έως 29 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 32 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Βόρειο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, στο υπόλοιπο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στο Κεντρικό Αιγαίο και στο Νότιο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση στη συνέχεια. Στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και μετά το μεσημέρι από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ σύμφωνα με το meteo.