Οι δάσκαλοι των ελληνικών ομογενειακών Σχολείων

Ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής, η συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Προμηθεύς» και τον οργανισμό «Ελληνική Παιδεία Αμερικής», καθώς επίσης και τα θέματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς και τα ημερήσια και απογευματινά σχολεία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης που διοργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 15 Σεπτεμβρίου 2019 στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, η νέα συντονίστρια εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Λίζα Μεταξία, δάσκαλοι και διευθυντές σχολείων, καθώς επίσης και οι πρόεδροι τα άλλα στελέχη της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών, του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθέας» και της Ελληνικής Παιδείας Αμερικής που συνδιοργάνωσαν τη συγκέντρωση

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη καλωσόρισε τους ομογενείς και τους προσκεκλημένους και εστίασε την προσοχή της στις επαφές που είχε το καλοκαίρι στη γενέτειρα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα αποδήμου ελληνισμού, Αντώνη Η. Διαματάρη και τόνισε ότι αναμένουν να συναντηθούν και με τις υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού Νίκη Κεραμέως και Λίνα Μενδώνη, αντίστοιχα, οι οποίες θα έρθουν τις προσεχείς ημέρες στη Νέα Υόρκη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διοργάνωση δύο εκδηλώσεων που έχουν καθιερωθεί και έχουν πλέον γίνει θεσμός.

Η πρώτη θα λάβει χώρα στις 8 Δεκεμβρίου 2019 στη Νέα Υόρκη και θα είναι αφιερωμένη στους γονείς και στους κηδεμόνες και η δεύτερη θα λάβει χώρα στις 8 Φεβρουαρίου 2020 στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλώριδας και θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου, ιδρυτή του πρώτου ξύλινου σχολείου.

Η κ. Κοκόλη επεσήμανε ότι έχουν ήδη αναθέσει στον φημισμένο γλύπτη Δημήτριο Ταλαγάνη να φιλοτεχνήσει τα μετάλλια που θα απονέμει η Ομοσπονδία, καθώς επίσης και την προτομή του Γιαννόπουλου.

Από αριστερά διακρίνονται οι Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, Στέλλα Κοκόλη, Βασιλική Φιλιώτη και Νάνσυ Μπίσκα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και εστίασε την προσοχή του στην εξαγγελία του κ. Ελπιδοφόρου, βάσει της οποίας οι νέοι κληρικοί που θα αποφοιτούν από την Θεολογική Σχολή θα πρέπει απαραίτητα να γνωρίζουν επαρκώς και τις δύο γλώσσες ούτως ώστε να μπορούν να υπηρετήσουν στις κοινότητες της Αρχιεπισκοπής.

Ο κ. Απόστολος αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις για τα 50χρονα της κοινότητας στη Χονολουλού της Χαβάης όπου υπάρχουν μόνο πέντε ελληνικές οικογένειες και τόνισε ότι τα παιδιά που ήταν Ορθόδοξα τραγουδούσαν ελληνικά για να υπενθυμίσει το ρόλο που διαδραματίζει το τραγούδι και ο χορός στην εξοικείωση των μαθητών με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Η συντονίστρια εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Λίζα Μεταξία, αναφέρθηκε στον ρόλο των εκπαιδευτικών και τόνισε ότι η διδασκαλία είναι λειτούργημα το οποίο ασκούμε πάντα με σεβασμό και αγάπη προς το παιδί.

Στιγμιότυπο από την προσευχή που ανέπεμψε ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα νέα της καθήκοντα και τόνισε ότι στο γραφείο της υπάρχουν και δύο άλλοι  διοικητικοί υπάλληλοι και διαβεβαίωσε τους δασκάλους ότι το γραφείο θα είναι πάντα στη διάθεσή τους και ότι θα συνεργαστούν για κοινούς σκοπούς.

Η πρόεδρος του «Προμηθέα», Μερόπη Κυριάκου, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της από τις αρχές του μήνα αναφέρθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβε χώρα μια μέρα πριν και εξέφρασε την ετοιμότητα της ηγεσίας του Συλλόγου να συνεργαστεί με την Ομοσπονδία και με άλλους φορείς για την προάσπιση των συμφερόντων των εκπαιδευτικών και την προώθηση της ελληνικής παιδείας.

«Ο Σύλλογος μας σε συνεργασία με τη νεοσύστατη Ελληνό – Αμερικανική Ακαδημία Φιλοσοφίας, Επιστήμης και Παιδείας την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 1:00μ.μ. θα διοργανώσουν μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο κοινοτικό κέντρο της Θείας Αναλήψεως στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης.  Η εκδήλωση περιλαμβάνει τη διάλεξη της κοινωνιολόγου Δρ. Δέσποινας Αφεντούλη με θέμα: «Τα Σεπτεμβριανά: 6-7 Σεπτεμβρίου 1955: Το σχέδιο του αφανισμού της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης από το Τουρκικό κράτος» και την προβολή του ντοκιμαντέρ «Φρικτή νύκτα», επεσήμανε η κ. Κυριάκου υπενθυμίζοντας ότι θα μισθώσουν λεωφορείο από την Αστόρια για τους εκπαιδευτικούς και γονείς που θέλουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Από αριστερά οι Στέλλα Κοκόλη, πρόεδρος Ομοσπονδίας, Λίζα Μεταξία, συντονίστρια παιδείας και ο Επίσκοπος Απόστολος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο τέως πρόεδρος και νυν ταμίας του «Προμηθέα», Δημοσθένης Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στον Πλάτωνα και στη σημασία που έδιδε στο ρόλο της μουσικής στη διάπλαση του χαρακτήρα του ατόμου. Παράλληλα κάλεσε τους δασκάλους να εγγραφούν στο Σύλλογο και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις υπενθυμίζοντας πως «εν τη ενώσει η ισχύς»

Η πρόεδρος του οργανισμού «Ελληνική Παιδεία Αμερικής» Βασιλική Φιλιώτη αναφέρθηκε στους στόχους του οργανισμού και υπενθύμισε ότι στόχος όλων όσων ασχολούνται με την παιδεία πρέπει να είναι κανένα Ελληνόπουλο να μη μείνει εκτός ελληνικού σχολείου.

Μετά τις ομιλίες παρατέθηκε δεξίωση η οποία παρείχε τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να ανταλλάξουν απόψεις για το νέο σχολικό έτος.

Από αριστερά οι Στέλλα Κοκόλη, Μερόπη Κυριάκου και Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την προσφώνηση της Βασιλικής Φιλιώτη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι δάσκαλοι ενώ παρακολουθούν τη συνεδρίαση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι δάσκαλοι ενώ παρακολουθούν τις εισηγήσεις. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Πρόεδρος της Οµοσπονδίας Ελληνο-Αµερικανών Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αµερικής, Στέλλα Κοκόλη“να καλωσόρισε όλους τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που διδάσκουν την Ελληνική γλώσσα και τις Ελληνοχριστιανικές παραδόσεις και ευχήθηκε επιτυχία στη νέα σχολική χρονιά, µε υγεία και δύναµη.

Δημοσθένης Τριανταφύλλου (Ιδρυτής και Ταμίας του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης «Προμηθεύς» και του  «Greek Teachers Pension Fund») , George Melikokis, Stella Kokolis, Meropi Kyriacou, Lila Laizinou, Eleni Gallidis, Μαρία Ντίνη κ.α.στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο.

FB/anamniseis.net