Παρέμβαση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων

Η Διαρκής Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων συνεδρίασε χθες, Πέμπτη 19/09 προκειμένου να ενημερωθεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ.Νίκο Παναγιωτόπουλο για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής Αναστάσιος Δημοσχάκης έθεσε στον Υπουργό τρία φλέγοντα ερωτήματα που αφορούν:

α) την κατάργηση αντιδεοντολογικών ρουσφετολογικών ‘κληροδοτημάτων’ της προηγούμενης κυβέρνησης,

β) την επ’ αμοιβή αξιοποίηση των Εφέδρων κι Εθνοφυλάκων στα Τμήμα τα Συνοριακής Φύλαξης στον Έβρο και

γ) την εκχώρηση αρμοδιοτήτων που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό των τριών (3) Κλάδων Ε.Δ. αλλά και σε λοιπά αντικείμενα στα υψηλόβαθμα στελέχη των Επιτελείων και στους Αρχηγούς των Γεν. Επιτελείων όπου απαιτείται.

Ακολουθεί αναλυτικά η παρέμβαση:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας καλωσορίζω με την σειρά μου στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της ΙΗ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Σε ένα γεωστρατηγικό περιβάλλον όπου υπάρχει αβεβαιότητα και ρευστότητα, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν τα εθνικά ζητήματα με διάθεση σύγκλισης απόψεων και όχι με διχαστικές ρητορικές.

Εκφράζω τη χαρά μου όμως γιατί οι απαντήσεις σας ήταν πλήρεις, αιτιολογημένες & τεκμηριωμένες δείχνοντας με τον πολιτικό σας λόγο ότι έχετε αγάπη, σεβασμό & όραμα για την Άμυνα της Χώρας !

Στο πλαίσιο αυτό εκφράζω απόψεις, εκτιμήσεις & φυσικά χρήσιμες προτάσεις όπως αναφέρονται στα ακόλουθα 3 ΚΕΦΑΛΑΙΑ μου !

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

1) Ο προκάτοχός σας κ.Π.Καμμένος, ρύθμισε αντιδεοντολογικά & ανισόρροπα με το Ν.4361/2016 άρθρο 6 παρ. 4 να διαχειρίζεται το Γραφείο του κατά το δοκούν το 2%, σε κάθε ΕΣΣΟ των στρατεύσιμων οπλιτών -πολιτών για την εκτέλεση της Στρατιωτικής θητείας τους !

2) Η ρύθμιση αυτή, παραβιάστηκε κατάφωρα σε ορισμένες ΕΣΣΟ, μερικές φορές ξεπέρασε το 2% φθάνοντας σε αυξημένο ποσοστό, με σημαντικές παρενέργειες για την άμυνα μας, κατά παράβασιν βασικών κανόνων ενός Στρατεύματος & ενός Κράτους Δικαίου!!!

3) Το αποτέλεσμα αυτής της άδικης νομοθετικής ρύθμισης που ήταν φωτογραφική για τους Κομμισάριους ήταν να στερηθούν νεοσύλλεκτα στέλέχη οι νευραλγικές περιοχές της Χώρας όπως ο Έβρος & τα νησιά μας όπου ως γνωστόν παρουσιάζουν χαμηλή επάνδρωση στις στρατιωτικές Μονάδες μας με ότι αυτό συνεπάγεται.

4) Μάλιστα επειδή οι υπεράριθμοι οπλίτες δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από τα Στρατόπεδα της Αττικής διέμειναν στα σπίτια τους εκτελώντας τη θητεία τους ‘δια ηλεκτρονικής αλληλογραφίας’ .

5) ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ : Σκέφτεστε να καταταργήσετε αυτή τη διάταξη του νόμου την οποία καταψήφισε η Ν Δ ως αντιπολίτευση τότε ;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

1) Η Εφεδρεία και η Εθνοφυλακή αποτελούν με τον τακτικό στρατό το ελληνικό στράτευμα σε ευρεία έννοια. Περιορισμένος αριθμός των εφέδρων και εθνοφυλάκων φρουρούν με το αζημίωτο βάσει νόμου μόνο τα βράδια αποθήκες καυσίμων, πυρομαχικών κ.τ.λ. στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

2) Στα πλαίσια , της επί πλέον της αξιοποίησης τους σε άλλα πεδία, σκέφτεστε να εισηγηθείτε την επέκταση εφαρμογής του προαναφερόμενου νόμου ώστε να παρέχουν συνδρομητικά επί 5ωρο με αντιμίσθιο υπηρεσίες στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης τόσο στη Θράκη όσο & στα νησιά του Β/Α & Ν/Α Αιγαίου όπου υπάρχουν ;

3) Μάλιστα θα πρέπει να αναλυθεί ότι το Μεταναστευτικό -Προσφυγικό θα οξύνεται !! Η Τουρκία ‘εισάγει’ στην Επικράτεια της χωρίς Visa κλπ διατυπώσεις πολίτες που προέρχονται από Μουσουλμανικές Χώρες της Υφηλίου & σε επίκαιρο χρόνο, τους χρησιμοποιεί για ‘ειρηνική εισβολή’ τόσο στην Πατρίδα μας όσο & στην Ε Ε ;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ

1) Τέλος η γραφειοκρατική νοοτροπία αποτελεί εν πολλοίς ανίατη ασθένεια του ελληνικού κράτους & είναι πολύ κακό όταν παρατηρείται αυτή ευτυχώς σε μικρή δόση στον Τομέα της Εθνικης Άμυνας !

2) Διαπιστώθηκε ότι η Πολιτική Ηγεσία … σε 2ο βαθμό εξετάζει διάφορα θέματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό των τριών (3) Κλάδων των Ε Δ που έχουν σχέση με διαθέσεις, αποσπάσεις, μεταθέσεις, ασθένειες ,προαγωγές & όχι μόνον ενώ θα έπρεπε να είναι αντικείμενα των υψηλόβαθμων Επιτελών και των Αρχηγών Γεν Επιτελείων.

11) Καταθέτοντας την εμπειρία μου ως Επιτίμου Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σας ερωτώ αν είστε έτοιμος να εκχωρήσετε αυτές τις αρμοδιότητες & πολλές άλλες παρόμοιες άλλων αντικειμένων στα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων σηματοδοτώντας έτσι την πλήρη εμπιστοσύνη μας.