Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο

Και μόνο του το γεγονός ότι ο Πάπας Φραγκίσκος σπανίως συναντάται με αριστερούς ηγέτες προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Όμως στην συνάντηση, που κράτησε σχεδόν μία ώρα, ο Ποντίφικας δεν περιορίστηκε σε μία κίνηση αβροφροσύνης. Είπε ότι του έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη και την ψυχή η φράση του Αλ. Τσίπρα που συχνά μνημονεύει ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από οποιεσδήποτε συμφωνίες».

Η Αριστερά και οι βασικές αρχές του Χριστιανισμού έχουν κοινό έδαφος αξιών, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας, ευχαριστώντας τον Ποντίφικα για το κοινωνικό χαρακτήρα των μηνυμάτων του για τη προστασία των αδυνάμων και τη κοινωνική δικαιοσύνη.

Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκε και το ονοματολογικό με τον Πάπα Φραγκίσκο να λέει στον Αλ. Τσίπρα ότι η συμφωνία των Πρεσπών άξιζε κάθε πολιτικό κόστος. Ο Ποντίφικας αποκάλεσε την γείτονα Βόρεια Μακεδονία και είπε ότι η συμφωνία των Πρεσπών ενίσχυσε σημαντικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή. Επεσήμανε ακόμη ότι και στο πρόσφατο ταξίδι του στα Σκόπια χαρακτήρισε ως γενναία τη στάση των ηγετών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας που υπέγραψαν την συμφωνία των Πρεσπών.

 

ΣΥΡΙΖΑ

 

Φυσικά μίλησαν και για το προσφυγικό με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ευχαριστεί τον Ποντίφικα για τις προσπάθειές του να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την ανάγκη  αντιμετώπισης της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης με ανθρωπισμό, αλλά και για τη στήριξη της Ελλάδας με την επίσκεψή του στη Λέσβο τις δύσκολες εκείνες στιγμές, καθώς και για τα θερμά του λόγια προς τον Ελληνικό λαό, αλλά και προς το πρόσωπό του.

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη σταθερή στήριξή του στον ελληνικό λαό και την στάση που επιδεικνύει καθημερινά, ενώ για άλλη μια φορά συνεχάρη τον Αλ. Τσίπρα για τις προσπάθειές του. Θυμήθηκε και την επίσκεψή του στη Λέσβο λέγοντας ότι του έχουν μείνει χαραγμένα βαθιά στη μνήμη και στη ψυχή όσα είδε.

 

ΣΥΡΙΖΑ

 

Από την συνάντηση δεν έλειψαν και οι αναφορές στην κλιματική αλλαγή. Η συζήτηση περιστράφηκε στις κοινές πρωτοβουλίες του Ποντίφικα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ακόμη ο Ποντίφικας  συνεχάρη τον Αλ. Τσίπρα για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και κυρίως για την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στην αύξηση των περιφερειακών συγκρούσεων, των παγκόσμιων ανισοτήτων και της φτώχειας.

πηγή: Huffigtonpost.gr