“Ομογενειακή υπόθεση” η υγεία στην Αυστραλία

Η Ελληνική Ιατρική Ένωση Αυστραλίας (ΕΙΕΑ) πρόσφατα είχε μια δημιουργική συνάντηση με την πολιτειακή υπουργό υγείας κ. Τζένη Μικάκου καθώς και τον βουλευτή Στηβ Δημόπουλο, με σκοπό να συζητήσουν τα διάφορα θέματα που αφορούν την υγεία των Ελληνοαυστραλών.

Η κ. Μικάκου ανάφερε ότι ενδιαφέρεται για την προώθηση κατάλληλης ενημέρωσης σε θέματα ιατρικά σε μη αγγλόφωνες κοινότητες. Η ΕΙΕΑ την ενημέρωσε για τα επιτεύγματά της στον τομέα της ενημέρωσης στο κοινό και τους γιατρούς της παροικίας μας. Συνολικά, μόνο στους τελευταίους 24 μήνες, έχουν οργανωθεί 17 εκπαιδευτικά σεμινάρια και διαλέξεις είτε στο κοινό είτε σε γιατρούς της παροικίας από την ΕΙΕΑ.

Η υπουργός καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΕΑ συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη για αυξημένη και καλύτερη ποιότητα γραπτής ενημέρωσης σε ιατρικά θέματα για τον ελληνόφωνο κοινό της παροικίας μας καθώς και για την προώθηση άλλων μέσων ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

Είναι γνωστό ότι η έλλειψη έγκυρης και σωστής ιατρικής ενημέρωσης έχει αρνητικές συνέπειες σε ό,τι αφορά την υγεία και την πρόληψη των διαφόρων παθήσεων. Οι ηλικιωμένοι Έλληνες της Αυστραλίας έχουν αυξημένο ποσοστό μυοσκελετικών παθήσεων καθώς της ζαχαροδιαβήτης και των αγγειοκαρδιακών παθήσεων. Επίσης υπάρχει και αυξημένο ποσοστό κατάθλιψης στους ηλικιωμένους. Πολλοί Έλληνες ηλικιωμένοι παραμένουν απομονωμένοι παρότι υπάρχουν πολλές βοηθητικές υπηρεσίες.

Από αριστερά Δρ Αθανάσιος Κοκκινιάς, καθηγητής Μαρίνης Πιρπιρής, η υπουργός Υγείας κ. Τζένη Μικάκου, ο καθηγητής Αθανάσιος Νάσης, ο βουλευτής Στηβ Δημοπουλος, η Δρ Παναγιώτα Μεσάζου-Τραπέτσα και ο Δρ Γιώργος Σταμπέλος

Συζητήθηκε και το θέμα με τις απαράδεκτα μεγάλες λίστες αναμονής για υπηρεσίες στα κρατικά νοσοκομεία και η υπουργός ενημέρωσε τους γιατρούς ότι σύντομα θα λειτουργήσει ένα σύστημα ενημέρωσης για τους γιατρούς με σκοπό να εντοπίζουν εγκαίρως τα νοσοκομεία με τις συντομότερος λίστες αναμονής.

Συζητήθηκε και ο κοινωνικός ρόλος της ΕΙΕΑ και η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ γιατρών της ΕΙΕΑ και η υπουργός συμφώνησε ότι είναι ένας πραγματικά σημαντικός ρόλος όλων των επαγγελματικών οργανώσεων είναι να υποστηρίζουν ψυχικά τα μέλη. Η ίδια επίσης ανακοίνωσε ότι έχει σκοπό η κυβέρνηση να δημιουργήσει επίσημα πρόγραμμα για την υποστήριξη και περίθαλψη των γιατρών όπως ήδη έχει γίνει με τους κλάδους των νοσοκόμων των ασθενοφόρων και των νοσηλευτών.

Επιπλέον, η ΕΙΕΑ αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή της με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και για την μελλοντική οργάνωση μιας ιατρικής ημερίδας με θέμα τη βιοηθική. Επίσης, ενημερώθηκε για την συνεννόηση μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και της ΕΙΕΑ στους τομείς της ιατρικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης του κοινού.

Θέματα που αφορούν τους ηλικιωμένους συζητήθηκαν επίσης, όπως η κακομεταχείριση από παιδιά και εγγόνια και η απώλεια κατανόησης σε διαφορά νομικά θέματα όπως τα πληρεξούσια και οι διαθήκες.

Η κυρία υπουργός εξέφρασε την επιθυμία της να συνεργαστεί η κυβέρνηση με την ΕΙΕΑ σε ό,τι αφορά την βελτίωση της διάγνωσης και περίθαλψης των διαφόρων ασθενειών με κύριο στόχο την εκπαίδευση του κοινού. Μάλιστα δέχτηκε την πρόσκληση ως κύρια ομιλήτρια στο πρόσφατο επιτυχημένο σεμινάριο για την άνοια που οργάνωσε η ΕΙΕΑ με τη συνεργασία της Φροντίδας και του Oakleigh Grammar.

Συγχαρητήρια και για άλλη μια φορά στους γιατρούς της παροικίας μας για την υπεράσπιση και υποστήριξη των δικαιωμάτων των πασχόντων.

neoskosmos.com