Επανεξέταση της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό αποκάλυψε ο Σχοινάς

Η ΕΕ και η Τουρκία θα πρέπει να ξαναδούν τη συμφωνία για το μεταναστευτικό και θα πρέπει να δούμε «τι θα αποτελέσει το κέντρο αυτής της φρέσκιας οπτικής», τόνισε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την ακρόασή του την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Θα ξεπερνά λόγια και απειλές»

Ο υποψήφιος Επίτροπος αποκάλυψε ότι στις δύο εβδομάδες που απομένουν (για τη θητεία αυτής της Κομισιόν) οι δύο πλευρές θα ξαναδούν «θετικά» τη Συμφωνία σε σημείο «που θα ξεπερνά λόγια και απειλές».

Ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες διότι αυτές αποτελούν αντικείμενο της επίσκεψης Αβραμόπουλου – Ζέεχοφερ στην Αγκυρα.

Ο κ. Σχοινάς ξεκαθάρισε ότι «αφετηρία της απάντησης θα πρέπει να είναι η παραδοχή ότι η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 3 εκ. σύρους πρόσφυγες, ότι είναι ένα βάρος που έχει να αναλάβει και να της αναγνωριστεί, όπως πρέπει να αναγνωριστεί το ίδιο και για τον Λίβανο και την Ιορδανία που έχουν αναλάβει δυσανάλογο βάρος».

Ο υποψήφιος Επίτροπος υπενθύμισε ότι η Συμφωνία εκμηδένισε τις ροές (περί το 90%) και «η ΕΕ με 6 δισ. έχει αναλάβει το βάρος της υποδοχής των απελπισμένων αυτών ανθρώπων».

«Κάποια σημεία έχουν μείνει ανοιχτά»

«Είναι αλήθεια ότι κάποια σημεία έχουν μείνει ανοιχτά», σημείωσε ο Μ. Σχοινάς και αναγνώρισε ότι δε βοηθά η επιθετική ρητορική από πλευράς Τουρκίας. Τόνισε, δε, ότι είναι σημαντικό να καταλάβει η Τουρκία το πως θα φέρει εις πέρας το κομμάτι που της αναλογεί και η ελληνική πλευρά να αναλάβει το δικό της κομμάτι, όπως για παράδειγμα τις μη γρήγορες επιστροφές. Ξεκαθάρισε τέλος ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της.

«Με πληγώνει η κατάσταση στη Μόρια», επισήμανε και τόνισε ότι «δεν πέφτω στην παγίδα να σκεφτώ ότι φταίει όμως μια παράμετρος».

Πηγή: ΚΥΠΕ