Τον… χαβά της η Άγκυρα: To «Γιαβούζ» επιστρέφει στην Κύπρο με… λεονταρισμούς

Στην παράτυπη δέσμευση θαλάσσιας περιοχής εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, προχώρησε η Τουρκία, με σκοπό να συνεχίσει τις παράνομες γεωτρήσεις με το γεωτρύπανο «Γιαβούζ ».

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω τεμάχιο έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία των εταιριών TOTAL και ENI.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το reporter.com.cy, τις επόμενες ώρες το τουρκικό γεωτρύπανο θα ρίξει άγκυρα εντός του τεμαχίου 7 για να πραγματοποιήσει έρευνα σε στόχο που καταγράφηκε πριν από μερικούς μήνες από τις παράνομες έρευνες που πραγματοποίησε το ερευνητικό σκάφος Barbaros.

Την ίδια ώρα σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζονται οι λεονταρισμοί από Τούρκους αξιωματούχους με φόντο τις εξελίξεις στα ενεργειακά.

Τσαβούσογλου: Καμία συμφωνία χωρίς την Τουρκία

Ο Τσαβούσογλου διαμηνύει πως όσο δεν γίνεται διαμοιρασμός των ενεργειακών πηγών της ανατολικής Μεσογείου οι Τούρκοι θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Μιλώντας στο δίκτυο Α Χαμπέρ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «δεν έχει καμιά σημασία» η Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη.

«Όσον αφορά το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο δεν ισχύει καμιά συμφωνία ή απόφαση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία. Αυτό είναι το πρώτο», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και συνέχισε: «Το δεύτερο, εμείς έχουμε μοιραστεί με ολόκληρη την κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινή γνώμη και με τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ όλα τα στοιχεία για τους λόγους των δραστηριοτήτων μας που εξηγούν ότι έχουμε δίκιο από πλευράς διεθνούς δικαίου. Κάναμε και ενημερώσεις. Με αυτό δεν δώσαμε λογαριασμό. Αλλά μετά από τόση φασαρία που έγινε για τις δραστηριότητές μας εξηγήσαμε τί έγινε και στο πλαίσιο ποιου διεθνούς δικαίου τις πραγματοποιήσαμε», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν τις δραστηριότητες εντός της δικής τους υφαλοκρηπίδας.

«Αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με κανένα. Είναι ένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και όποιος θέλει ας πει ό,τι θέλει», ανέφερε. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι η Τουρκία είναι «υπέρ του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί».

«Όσο δεν γίνεται αυτό εμείς θα συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας εκεί. Ευχόμαστε να υπάρξει συμφωνία και όλοι να πάρουν τα δικαιώματά τους και να συνεχιστεί αυτή η υπόθεση μέσα σε γαλήνη και ειρήνη και ο πλούτος αυτός να πουληθεί στη διεθνή αγορά μέσω Τουρκίας. Αν δεν γίνει αυτό εμείς θα κάνουμε τα δικά μας βήματα. Προτιμούμε να βρεθεί μια κοινή οδός», τόνισε.

Με νέο ’74 απειλεί ο Ακάρ

Εν τω μεταξύ, χθες, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που επιμένει στην πολιτική των προκλήσεων και των απειλών σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε πως: «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας όπως κάναμε το 1974».

Μιλώντας στην τελετή έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στην επιθυμία της Τουρκίας για μία σταθερή και μόνιμη λύση για το Κυπριακό ενώ δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει ξανά απειλές σε βάρος της Κύπρου αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο θέμα των υδρογονανθράκων μιλώντας για «Plan B» και «Plan C» σε σχέση με «ό, τι κάναμε το 1974».

Τούρκος Πρέσβης: Δεν αρκεί οι Ελληνοκύπριοι να μας λένε «μην ανησυχείτε θα σας δώσουμε μερίδιο από τα κέρδη»

Οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο του First Annual Eastern Mediterranean Energy Leadership Summit που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, εμφανίστηκε προκλητικός λέγοντας πως δεν αρκεί η Ελληνοκύπριοι να λένε «μην ανησυχείτε θα σας δώσουμε μερίδιο από τα κέρδη».

«Συνεχίσαμε να προειδοποιούμε τους Ελληνοκύπριους, μην προχωρήσετε σε μονομερή βήματα, τα οποία θα παραβιάσουν τα δικαιώματα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας εις βάρος των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Δεν αρκεί να λένε “μην ανησυχείτε θα σας δώσουμε μερίδιο από τα κέρδη”», τόνισε ο Μπουράκ Οζουγκεργκίν.