Φρούριο η Αθήνα για Πομπέο – Η υπογραφή της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας

Αθήνα.- Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες το βράδυ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ο οποίος θα έχει σήμερα συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Και καθώς η πρωτεύουσα έχει γίνει φρούριο με αυξημένα μέτρα ασφαλείας εν όψει διαδηλώσεων τα βλέμματα όλων στρέφονται στην διμερή αμυντική συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο χώρες. Είχαν προηγηθεί οι σκληρές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών με σκοπό την αναθεώρηση και επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA).

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο πραγματοποίησε χθες σύντομες επισκέψεις στο Μαυροβούνιο και την Βόρεια Μακεδονία για να συζητήσει τον ρόλο των δύο χωρών στην Ατλαντική Συμμαχία.

Οι συνομιλίες για την επικαιροποίηση της Συμφωνίας που ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάιο εστιάστηκαν στις αλλαγές που θα γίνονταν επί του Παραρτήματος (Annex) της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας και όχι επί του βασικού σώματος αυτής.

Η διαφοροποίηση αυτή είναι κρίσιμη: στο βασικό μέρος της MDCA περιλαμβάνεται η διάρκεια της συμφωνίας, ενώ στο Παράρτημα εντοπίζονται οι κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων επί ελληνικού εδάφους. Στην παρούσα φάση δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τη χρονικά μεγαλύτερη ισχύ μιας ανανεωμένης συμφωνίας.

Η Ουάσιγκτον πρότεινε μία κατ’ ελάχιστον 5ετή χρονική διάρκεια ισχύος, με εναλλακτικές επιλογές την 8ετή ή τη 10ετή διάρκεια – με δυνατότητα αυτόματων ανανεώσεων ουσιαστικά επ’ αόριστον. Το ζήτημα για αλλαγή της διάρκειας μάλλον παραπέμπεται για το 2020. Αλλωστε η θεσμοποίηση του Στρατηγικού Διαλόγου, ο δεύτερος γύρος του οποίου θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 7 και 9 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή άλλων στελεχών της αμερικανικής κυβερνήσεως, αμέσως μετά την επίσκεψη του κ. Πομπέο, συνιστά πλέον το κατάλληλο φόρουμ για τέτοιου είδους συζητήσεις.

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία εστιάζει σε τέσσερα σημεία και αφορά άμεσα το γεωπολιτικό παιχνίδι που είναι σε εξέλιξη όλο το τελευταίο διάστημα στην ανατολική Μεσόγειο: Αφορά τη χρήση της βάση της Σούδας, αλλά και της Λάρισας για αποστολές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τη χρήση της βάσης του Στεφανοβίκειου Μαγνησίας από την αεροπορία στρατού των ΗΠΑ για διευκόλυνση των ελικοπτέρων, καθώς και την αξιοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση πλέον να αποκτούν γρήγορη παράκαμψη των στενών για τη μετακίνηση των δυνάμεών τους από τη Μεσόγειο προς την Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική. Συνεπώς η χώρα αποκτά ένα ιδιαίτερα κομβικό ρόλο στην περιοχή και αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η Ουάσινγκτον στηρίζει και την τριμερή συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Η Αθήνα, από την πλευρά της, επιδιώκει κάποιου είδους πολιτικές εγγυήσεις/δεσμεύσεις στήριξης της χώρας μας, ιδιαίτερα έναντι της Τουρκίας. Αλλωστε, η αναθεώρηση της MDCA συνιστά μείζονα κίνηση στη σκακιέρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε μια περίοδο σημαντικότατων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και η ανάγκη ανταλλαγμάτων προβάλλει επιτακτική.

Δυναμική υποδοχή από ΚΚΕ και φοιτητές

Δυναμική υποδοχή στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επιφυλάσσουν φοιτητές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ),οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητο» στην χώρα μας τον Μάικ Πομπέο ο οποίος θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα μέχρι την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, ομάδα φοιτητών ανάρτησε ένα γιγάντιο πανό στην πρόσοψη του Πανεπιστημίου Αθηνών το μεσημέρι της Παρασκευής (04/10/2019), στο οποίο αναγράφεται η φράση «Pompeo Go Home», με στόχο να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους για την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών.

Οι φοιτητές εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, η οποία, όπως δηλώνουν, «φυτρώνει» αμερικανο-νατοϊκές βάσεις σε ολόκληρη την χώρα.

Υπενθυμίζεται πως προγραμματισμένη είναι η συγκέντρωση του ΚΚΕ το Σάββατο στις 12:00 στο Σύνταγμα και θα ακολουθήσει πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

Στις ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς (συγκέντρωση στα Προπύλαια το Σάββατο στις 12.00) υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μια συμφωνία αορίστου χρόνου για τις «βάσεις του θανάτου» χωρίς ημερομηνία λήξης, που μπορεί να ακυρωθεί μόνο εάν καταγγελθεί από κάποια πλευρά.

Εξάλλου στη Θεσσαλονίκη, η «Πρωτοβουλία ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο», στην οποία συμμετέχουν από κοινού το ΚΚΕ (μ-λ), το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑ.Ε., το Μ-Λ ΚΚΕ, η ΟΚΔΕ, η ΑΡΙΣ, η Παρέμβαση, καλούν σε διαδήλωση το μεσημέρι του Σαββάτου (12.00, άγαλμα Βενιζέλου).

πηγή:newpost.gr