“Άσφαιρες” οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό για την ψήφο των αποδήμων;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Καθοριστική για την έκβαση της προσπάθειας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επιτύχει διακομματική συναίνεση για την ψήφιση του Νοοσχεδίου για την  ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων από το εξωτερικό, θα είναι η σημερινή Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία θα συναντηθεί στο Γραφείο του στη Βουλή, διαδοχικά, με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πρώτη συνάντηση –και αποφασιστική- με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης  Αλέξη Τσίπρα, στις 11 το πρωί.  Η Φώφη Γεννηματά  θα περάσει την πόρτα του πρωθυπουργικού Γραφείου στις 12.15, ο Δημήτρης Κουτσούμπας στις 16.00, ο Κυριάκος Βελόπουλος 16.45 και ο Γιάνης Βαρουφάκης θα «κλείσει την πόρτα» βγαλίνοντας,  στις  17.30.

Ωστόσο, όλα θα έχουν κριθεί το πρωί, στη συνάντηση Μητσοτάκη – Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως κυβέρνηση είχε ταχθεί υπέρ της ψήφου μόνον των παιδιών του «brain drain». Ωστόσο, το Νομοσχέδιο που τελικά πρόσφατα παρουσίασε, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως απόρροια της Εκθεσης Χαρίτση, προβλέπει την συμμετοχή των Ελλήνων Ψηφοφόρων του Εξωτερικού στις βουλευτικές εκλογές, χωρίς, όμως, η ψήφος τους να προσμετράται καν στο εκλογικό αποτέλεσμα στο σύνολο της Επικράτειας.

Θεμελιακή διαφορά

Αυτή δεν είναι η μόνη, είναι, όμως, θεμελιακή, διαφορά. Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ,  ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε οι πολίτες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην Επικράτεια».

Υπενθυμίζεται ότι  o  ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει, ακόμη, τη θέσπιση  “βουλευτών Εξωτερικού” και οι οποίοι θα κυμαίνονται  από 3 μέχρι 12, ήτοι ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Για παράδειγμα, όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν ο αριθμός όσων ψηφίσουν είναι μέχρι 180.000 ψήφοι θα εκλέγονται 3 βουλευτές. Για κάθε 60.000 βουλευτές πέρα από τον αριθμό αυτό θα εκλέγεται ένας ακόμη, που θα αφαιρείται από τον αντίστοιχο αριθμό βουλευτών Επικρατείας «εσωτερικού», οι οποίες, κατά τα λοιπά, θα κατανέμονται με βάση το γενικό αποτέλεσμα της Επικράτειας.

Αλλά και στα ζητήματα αυτά έχει τοποθετηθεί απορριπτικά  ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας πάντα στην Κ.Ο. της ΝΔ. Δήλωσε: «Να τους λέμε, δηλαδή, πολύ απλά, ότι μπορούν να ψηφίσουν για κάποιους βουλευτές, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό. Αυτό τους το λένε κάποιοι οι οποίοι εισηγούνται προτάσεις  οι οποίες, συν όλων των άλλων, είναι και κατάφωρα αντισυνταγματικές. Σε κάθε περίπτωση, εγώ θα εξαντλήσω τις δυνατότητές μου για να βρεθεί κοινός τόπος. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Και θα ήταν μία ένδειξη σπάνιας συνεννόησης του ελληνικού πολιτικού συστήματος, αν μπορούσαμε το σχετικό Νομοσχέδιο να ψηφισθεί και από τους 300 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Δυναμιτίζει

Ωστόσο δεν είναι μόνον οι διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ που δυσχεράνουν την όποια συνεννόηση με την κυβέρνηση. Είναι και οι δηλώσεις της Κουμουνδούρου που δυναμιτίζουν το κλίμα πριν καν πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βαφτίζει μια δημοκρατική διαδικασία «επικοινωνιακό σόου» υποβαθμίζοντας, έτσι τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ευνοϊκότερο για μία ενδεχόμενη συνεννόηση θα είναι το κλίμα στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΝ. Φώφη Γεννηματά. Αν και εδώ υπάρχουν διαφορές στην προσέγγιση του ζητήματος της ψήφου των αποδήμων, εντούτοις η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. δηλώνει «ανοικτή» σε μία συνεννόηση.

Αδιευκρίνιστο, μέχρι αυτή την ώρα, παραμένει το κλίμα που θα επικρατήσει στη συνάντηση του προέδρου της  «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκου Βελόπουλου με τον Πρωθυπουργό. Αντίθετα, η τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιάν(ν)η Βαρουφάκη του ΜεΡΑ 25, αναμένεται ότι δεν θα αποδώσει θετικούς καρπούς. Όπως και να έχει το πράγμα, η πάγια θέση του ΚΚΕ που τάσσεται αναφανδόν κατά της ψήφου από το εξωτερικό καθιστά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Κουτσούμπα «εθιμοτυπική».

Η αριθμητική

Επί της ουσίας, απαιτούνται 200 ψήφοι για να γίνει Νόμος το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διαθέτει 158 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι θα αναζητήσει άλλες 42 ψήφους.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ διαθέτουν 86+15= 101 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι στην εντελώς υποθετική περίπτωση να συμφωνήσουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, συγκεντρώνουν όλα μαζί 199 ψήφους… Παρά μία…

Επιστολές

Τέλος, επιστολές για την θέμα της ψήφου απέστειλαν τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο όσο και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στους αρχηγούς των Κομμάτων, οι 11 ομογενειακές οργανώσεις που συνεδρίασαν πρόσφατα στην Νέα Υόρκη. (Λεπτομέρειες για τις επιστολές,  αργότερα).