Τσίπρας: Η κυβέρνηση έπρεπε να έχει ζητήσει από την ΕΕ την εφαρμογή των κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας

Αθήνα.- Την πρώτη συνέντευξη, μετά τις εκλογές, έδωσε ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και στις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, μέμφθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί, όπως υποστήριξε, “έχουν περάσει τρεις μήνες και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την εφαρμογή των κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας που είχαμε κερδίσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει με διπλωματικούς όρους τη δυνατότητα που έχει ως κράτος-μέλος της ΕΕ να έχει ισχυρή στήριξη και βεβαίως να εφαρμοστεί το κεκτημένο των κυρώσεων”.

Στα άλλα θέματα της επικαιρότητας ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το προσφυγικό δεν προσφέρεται για μικροπολιτική. “Η κατάσταση σήμερα είναι μπάχαλο. Και για να ξεπεραστεί χρειάζεται πολιτική ουσίας. Δεν μπορείς να λύσεις το ζήτημα με κορώνες. Όταν παραδώσαμε την διακυβέρνηση, στις 7 Ιουλίου 2019, στη Μόρια βρίσκονταν 5.600 πρόσφυγες. Από την 1η Οκτωβρίου βρίσκονται 12.680 πρόσφυγες.
Όταν παραδώσαμε την διακυβέρνηση, η Ελλάδα ήταν η 2η χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό αιτήσεων ασύλου και η 4η χώρα σε ρυθμό απόδοσης ασύλου”.

Στα ζητήματα της οικονομίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι  “πέρυσι, τέτοιο καιρό, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει 4ο μνημόνιο. Σήμερα, η οικονομία πάει καλά χάρη στη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε για να βγούμε από τα μνημόνια. Ο δημοσιονομικός χώρος που υπάρχει, δεν δημιουργήθηκε τους τελευταίους 3 μήνες”.

Για το “φλέγον” θέμα της ψήφου των Ελλήνων ψηφοφόρων από το εξωτερικό, και ενόψει των σημερινών συναντήσων των πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας είπε πως “όφείλουμε να κρατήσουμε μακριά την μικροπολιτική αντιπαράθεση και την πλειοδοσία στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Αν υπάρχει αυτή η διάθεση τότε, βεβαίως, μπορούμε να βρούμε λύσεις”.

Τέλος, αναφορικά με την σημερινή κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και των διεργασιών που συντελούνται καθ΄’ οδόν προς το Συν΄’εδριο του κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε:  “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει μια μεγάλη διαδρομή και σήμερα βρισκόμαστε στη διαδικασία να ανοίξουμε έναν νέο κύκλο. Στόχος μας να αντιστοιχηθεί ο κομματικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης για την επόμενη μέρα της χώρας>.