Ιαπωνία: Εκκένωση εκατομμυρίων κατοίκων λόγω του τυφώνα Χαγκίμπις

Ένας άνδρας βρήκε τον θάνατο, πάνω από 60 τραυματίστηκαν και οι αρχές σύστησαν εκκένωση σε πάνω από έξι εκατομμύρια ανθρώπους στην Ιαπωνία καθώς ένας ισχυρός τυφώνας πλησιάζει το Τόκιο, φέρνοντας μαζί του τις ισχυρότερες βροχές και ανέμους των τελευταίων 60 ετών.

Ο τυφώνας Χαγκίμπις, που σημαίνει «ταχύτητα» στη γλώσσα Ταγκαλόγκ των Φιλιππίνων, κατέφθασε στο νησί Χονσού της Ιαπωνίας αργά το Σάββατο, έναν μήνα αφού ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες που έπληξαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια κατέστρεψε ή προκάλεσε ζημιές σε 30.000 σπίτια και προκάλεσε διακοπές ρεύματος.

Η καταιγίδα, για την οποία η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει πως ενδεχομένως να είναι η ισχυρότερη που πλήττει το Τόκιο από το 1958, έφερε βροχοπτώσεις ρεκόρ σε πολλές περιοχές. Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία ανέβασε το επίπεδο συναγερμού για 12 επαρχίες, μεταξύ των οποίων το Τόκιο, προειδοποιώντας για επίπεδα βροχών που παρατηρούνται μια φορά σε διάστημα δεκαετιών.

Το αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο και το αεροδρόμιο Ναρίτα της Τσίμπα δεν δέχονται πτήσεις, ενώ έχει ανασταλεί η λειτουργία των τρένων, με αποτέλεσμα την ακύρωση άνω των 1.000 πτήσεων, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.

Ισχυροί άνεμοι έχουν ήδη προκαλέσει ζημιές, ειδικά στην Τσίμπα, ανατολικά του Τόκιο, όπου ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες που έχουν πλήξει την Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια κατέστρεψε ή προκάλεσε ζημιές σε 30.000 σπίτια πριν από έναν μήνα.

(με πληροφορίες από Reuters)

ODD ANDERSEN via Getty Images

KYODO Kyodo / Reuters

Matthew Childs / Reuters

Annegret Hilse / Reuters

ASSOCIATED PRESS

ASSOCIATED PRESS

STR via Getty Images

STR via Getty Images