Η διακομματική Επιτροπή για την ψήφο των αποδήμων ψηφοφόρων

Χωρίς να βγει λευκός καπνός, αλλά με διάθεση να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο και με την παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Η «κόκκινη» γραμμή της; κυβέρνησης, όπως διεμήνυσε στα κόμματα ο κ. Θεοδωρικάκος είναι η ισοτιμία της ψήφου των αποδήμων με αυτήν των υπολοίπων Ελλήνων, δηλαδή η ετυμηγορία τους να προσμετράται στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα, όπως έχει δεσμευτεί και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/psifos-apodimon-poy-symfonisan-sti-diakommatiki

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της κυβέρνησης, όπως απέδειξε και στη σημερινή συζήτηση ο Τάκης Θεοδωρικάκος, είναι η ψήφος των αποδήμων να περάσει με όσο το δυνατόν ευρύτερη πλειοψηφία, άνω των 200 βουλευτών. Μέχρι στιγμής εμφανίζονται θετικοί εκτός από τη ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Εάν στέρξει και το ΚΚΕ, τότε η πλειοψηφία θα είναι 205 βουλευτές, ενώ δεν αποκλείεται ν
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/psifos-apodimon-poy-symfonisan-sti-diakommatiki

H πρόταση του ΚΚΕ για όριο διαμονής στο εξωτερικό έως 30 έτη απασχόλησε κυρίως την πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής του ΥΠΕΣ για τον απόδημο ελληνισμό.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ως την Παρασκευή να σταλούν στα κόμματα το πλαίσιο της κυβερνητικής πρότασης σε τέσσερις άξονες, ώστε να γίνει συζήτηση πάνω σε αυτούς στην επόμενη συνεδρίαση τη Δευτέρα. Οι άξονες αφορούν:

Α. Το σενάριο αύξησης των βουλευτών επικρατείας κατά τρία άτομα

Β. Την ισοτιμία της ψήφου των απόδημων Ελλήνων

Γ. Τις κάλπες που η κυβέρνηση θέλει να στήνονται στα προξενεία

Δ. Τους περιορισμούς που πρότειναν τα κόμματα στο δικαίωμα εκλέγειν

Ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε πως θέλει να υπάρξει ουσιαστική λύση κι όχι ανούσιοι καβγάδες. ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως η συζήτηση ήταν πάρα πολύ ουσιαστική και δεσμεύτηκα να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο συμφωνίας με τέσσερα σημεία, προκειμένου να δοθεί σε όλα τα Κόμματα. Το πλαίσιο αυτό παίρνει υπ’ όψιν του τις θέσεις όλων των πολιτικών Κομμάτων προκειμένου να μπορέσουμε να βρεθεί λύση.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η επόμενη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής θα γίνει τη Δευτέρα και σε αυτή θα κριθεί εάν μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία, η οποία θα δώσει την οριστική λύση.

«Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να νομοθετήσει τη διευκόλυνση αυτού του δικαιώματος γιατί το οφείλουμε στα παιδιά που έφυγαν από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης και στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν μακριά από την πατρίδα τόσα χρόνια και έχουν αυτό το συνταγματικό δικαίωμα», κατέληξε.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Σε μέρος των κυβερνητικών προτάσεων φαίνεται να αντιδρά το ΚΚΕ καθώς ο εκπρόσωπός του, Γιάννης Γκιόκας, τόνισε ότι θα αποτελούσε “πίσω πόρτα” ώστε η ρύθμιση να επεκταθεί σε ομογενείς 3ης και 4ης γενιάς, κάτι με το οποίο ο Περισσός διαφωνεί. Μάλιστα, το ΚΚΕ έθεσε αυστηρό όρο το χρονικό όριο να ισχύει για όλους και όχι μόνο για τις νέες εγγραφές. Προέβαλλε μάλιστα το επιχείρημα ότι δε μπορεί να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση στο Σύνταγμα με πρόσθετους περιορισμούς στους ειδικούς καταλόγους εξωτερικού, καθώς δεν μπορεί το Σύνταγμα να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι και σε όσους θα πάνε να γραφτούν στο εξής. Και ξεκαθάρισε ότι προκειμένου να ψηφίσει το νομοσχέδιο ο περιορισμός της 30ετίας θα πρέπει να ισχύσει και αναδρομικά, για όλους και όχι μόνο για τις νέες εγγραφές.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος συντάχθηκε επίσης με τους όρους του ΚΚΕ για χρονικό όριο και ελληνικό ΑΦΜ, αφήνοντας να εννοηθεί πως εάν εκπληρωθούν η αξιωματική αντιπολίτευση θα εξετάσει τη στάση της. Μάλιστα έθεσε το γενικότερο θέμα ότι από τη στιγμή που θεσπίζεται η ψήφος των ομογενών και ταυτόχρονα προωθείται η κατάργηση της απλής αναλογικής και επανέρχεται το μπόνους στο πρώτο κόμμα, το σύστημα είναι πολύ ανισότιμο.

Με το χρονικό περιορισμό για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν διαφώνησε από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ ο Κώστας Σκανδαλίδης. Δηλωσε επίσης ότι το Κίνημα προτιμά την επιστολική ψήφο, ωστόσο δεν έθεσε βέτο για την αυτοπρόσωπη ψήφο στα προξενεία με κάλπη, κάτι που υπενθυμίζεται ότι αποδέχεται η κυβέρνηση προκειμένου να συμφωνήσει το ΚΚΕ.

«Ναι» για τους χρονικούς περιορισμούς στήριξε και η Ελληνική Λύση, η οποία επίσης συμφώνησε στον όρο του ελληνικού ΑΦΜ. Με το τελευταίο όμως διαφώνησε το ΜεΡΑ25, με το επιχείρημα ότι θυμίζει όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, όταν οι αστοί έθεταν όρο την ύπαρξη περιουσίας για να έχει κανείς δικαίωμα ψήφου.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Θεοδωρικάκος δήλωσε στα κόμματα ότι η κυβέρνηση ειναι διατεθειμένη να κάνει και συνταγματικές αλλαγές. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, και με την ιδιότητα του συνταγματολόγου, εκτίμησε ότι δεν απαιτείται συνταγματική τροποποίηση για όσα προτείνονται, αλλά εάν κάποιο κόμμα θεωρεί αναγκαία μία συνταγματική κατοχύρωση, υπάρχει περιθώριο στο πλαίσιο της αναθεώρησης του άρθρου 54. Για αυτό εξάλλου δε θα συζητηθεί το άρθρο 54 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αύριο όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά θα αναβληθεί επ αόριστον με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κοινός τόπος. Η επόμενη συνεδρίαση της διακομματικής ορίστηκε για Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι.