Τη διερεύνηση της νομιμότητας της Συμφωνίας των Πρεσπών, προανήγγειλε από τις Βρυξέλλες ο Κρις Σπύρου

Την άμεση δημιουργία μιας θυγατρικής Επιτροπής Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας που θα έχει ως σκοπό τη διερεύνηση της νομιμότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών, προανήγγειλε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και πρώην πολιτειακός γερουσιαστής Κρις Σπύρου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Σπύρου, που θυμίζουμε ότι ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές των συλλαλητηρίων που είχαν πραγματοποιηθεί για το Μακεδονικό, επεσήμανε με νόημα ότι η ομάδα που τον πλαισιώνει έχει απευθυνθεί ήδη σε νομικά γραφεία ώστε να χτιστεί η υπερασπιστική γραμμή που θα ακύρωνε την διακρατική συμφωνία της 17ης Ιουνίου 2018.

«Θα ξεκινήσουμε από τα ελληνικά δικαστήρια και εάν τυχόν δεν δικαιωθούμε θα απευθυνθούμε στα διεθνή γιατί αυτό που υπογράφηκε ήταν μια… σκευωρία των Πρεσπών και οι ευθύνες δεν βαρύνουν μονάχα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που τη συνομολόγησε, αλλά όλες όσες πέρασαν από τη δεκαετία του 1990 μέχρι και σήμερα» επεσήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σύμβουλοι διεθνούς δικαίου έχουν γνωμοδοτήσει ότι αυτή η Συμφωνία μπορεί να προσβληθεί καθώς παραβιάζει κανόνες του διεθνούς δικαίου αλλά και του ελληνικού Συντάγματος.

«Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι άκυρη από την αρχή (ab initio) και επιπλέον, είναι ακυρώσιμη με πρωτοβουλία του ενός εκ των δύο μερών. Για το λόγο αυτό δεν δημιουργεί δεσμευτικές υποχρεώσεις σε κανένα κράτος» υπογράμμισε επί λέξει.

Από την πλευρά του ο πρέσβης επί τιμεί Ελευθέριος Καραγιάννης που μετείχε στο πάνελ υπό τον τίτλο «Γιατί πρέπει να καταργηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών» ανέλυσε τα νομικά επιχειρήματα σημειώνοντας ότι «προφανώς αυτό που θέλουμε είναι να συνεχίσει να υπάρχει το γειτονικό κράτος, αλλά να μην υφαρπάζει την ιστορία και τον πολιτισμό μας».

Οργανωτής της εκδήλωσης που έγινε σε μια από τις αίθουσες που παραχώρησε το Ευρωκοινοβούλιο ήταν ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός που τόνισε πως θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για να μην αφήσουμε να περάσει η προδοτική Συμφωνία. Θα παλέψουμε με όσα νομικά μέσα έχουμε εντός και εκτός Ευρωβουλής».

Πηγή:Newbeast.gr

Αποστολή στις Βρυξέλλες: Γεώργιος Σαρρής

Παρακολουθείστε βίντεο με δηλώσεις του κ. Κρις Σπύρου και των άλλων συντελεστών της εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.