Η νέα κυβερνητική πρόταση για Επικρατείας και επιστολική ψήφο

Το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε επιστολή σε όλα τα κόμματα στην οποία περιγράφονται τα τέσσερα βασικά σημεία τα οποία κρίνουν την συμφωνία. Μετά την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί πίσω από την πρόταση του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25 εγκαταλείποντας την θέση περί μη ισοτιμίας της ψήφου, δηλαδή να μην προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα, πλέον τα περιθώρια να ψηφιστεί η κυβερνητική πρόταση εκτιμάται ότι μπορεί να είναι έως και είναι πολλά.

Με τη νέα κυβερνητική πρόταση η επιστολική ψήφος που ζητείται από το ΚΙΝΑΛ και απορρίπτεται από το ΚΚΕ, μπαίνει ως προϋπόθεση, μόνο για πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ προξενεία και πρεσβείες, να μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν, ενώ προτείνεται και η αυξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος:

«1. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

2. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

3. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.

4. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.»

Πηγή: skai.gr

PANHELLENIC POST: Σχόλια επί των προτάσεων της Κυβέρνησης:

1. Πώς είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών η ψήφος, όταν οι Έλληνες πολίτες εκλέγουν 300 βουλευτές και οι Απόδημοι ψηφίζουν Κόμματα; Δηλαδή αποξενώνονται από τους 297 εκλεγμένους βουλευτές (που θα μπορούσαν να δράσουν στις περιφέρειές τους) και προσκολλούνται σε τρεις στο Επικρατείας και που, μάλιστα, τους ορίζει ο αρχηγός!

2. Γιατί 30 χρόνια και όχι δέκα ή πενήντα; Μόνο γιατί 30 χρόνια θέλει το ΚΙΝΑΛ; Και αυτούς που τα τελευταία 30 χρόνια έρχονται στην Ελλάδα και ψηφίζουν θα τους αποκλείσουμε τώρα;  Έπειτα, τι θα πει να έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα; δηλαδή ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο; Μήπως πρέπει να δώσει και εγγυητική επιστολή ο συγγενής; Που αλλού έχουν ακουστεί αυτά που ζητάει το ΚΚΕ και αποδέχεται η Κυβέρνηση της ΝΔ; Μήπως στην κάλπη να προσκομίζουν οι ψηφοφόροι  απόδημοι και πιστοποιητικό ότι δεν χρωστάνε φόρους; Τα προβλέπει το Σύνταγμα αυτά; Ισχύουν και για τους υπόλοιπους Έλληνες;

3. Δεν μας εξηγείτε εκείνο το …και “σε χώρους που θα συμφωνηθούν” θα στηθούν κάλπες; Θα συμφωνηθούν με ποιους; Με ΟΛΑ τα κράτη -το καθένα χωριστά- στα οποία ζουν Έλληνες που θέλουν να ψηφίζουν; Ή θα τα συμφωνήσουμε μεταξύ μας η Κυβέρνηση και οι Απόδημοι; Έχετε υπόψη σας αν μπορείτε να στήσετε κάλπες για ελληνικές εκλογές σε μη ελληνικό έδαφος; – Έπειτα, ποιος θα αποφασίζει εάν ένα σπίτι είναι και πόσο μακριά από το Προξενείο; Ποιος θα το πιστοποιεί;  Και εάν στο μεταξύ ο απόδημος αλλάξει σπίτι; Το θέμα δεν είναι να περάσει του ενός ή του άλλου κόμματος. Το ζήτημα είναι να γίνει το σωστό. Και ο σύγχρονος τρόπος είναι επιστολική ψήφος.

4. Ωραία, από 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας!!! Θα τοποθετηθούν τρεις υποψήφιοι τους οποίους θα εγκρίνει  ο εκάστοτε αρχηγός, στη θέση που θα θέλει -εκλόγιμη ή μη-  και οι ψήφοι των αποδήμων θα είναι κατά τα λοιπά “ισότιμοι” με την ψήφο των Ελλήνων! Μόνον που οι βουλευτές Επικρατείας δεν εκλέγονται με σταυρό, αλλά με την σειρά που είναι γραμμένοι στο ψηφοδέλτιο και ανάλογα με το σύνολο των ψήφων των κομμάτων… Δηλαδή οι απόδημοι θα εκλέγουν κόμμα!

Συγγνώμη, αλλά το όλον θυμίζει: “ρούχα μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει ροζ”!

ΧΜ