Το ΜεΡΑ25 καταψηφίζει το Νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Σε οριακά επίπεδα κινείται πλέον το Νομοσέδιο για την ψήφο των αποδήμων καθώς το ΜεΡΑ25 ανακοίνωσε χθες ότι θα το καταψηφίσει. Εάν και ο ΣΥΡΙΖΑ εμμείνει στην αρνητική ψήφο, τότε συγκεντρώνονται 205 ψήφοι, φυσικά εάν όλα τα άλλα κόμματα συμφωνήσουν να το υπερψηφίσουν.

Αναλυτικότερα,

Το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει το δρομολογούμενο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλοντας “εμπαιγμό” και “καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων, όλων των Ελλήνων του εξωτερικού” και εξαπολύοντας επίθεση σε κυβέρνηση, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

“Το ΜέΡΑ25 ήταν το πρώτο κόμμα που (τόσο προεκλογικά όσο και από το βήμα της Βουλής) υποστήριξε την πλήρη αποκατάσταση των εκλογικών δικαιωμάτων των ελλήνων του εξωτερικού μέσω της διευκόλυνσης άσκησής τους.

Στον διάλογο που εκκίνησε η κυβέρνηση προσήλθαμε με μεγάλη διάθεση συνεργασίας επειδή γνωρίζουμε καλά τον πόνο των απόδημων, των γενεών που έδιωξαν από την πατρίδα προηγούμενες κρίσεις, καθώς και την ανάγκη των παιδιών που έδιωξε η πρόσφατη Χρεοδουλοπαροικία, να μπορούν να ψηφίζουν – και να ψηφίζονται – στις εκλογές που αποφασίζουν τις τύχες της πατρίδας μας”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το ΜέΡΑ25 τονίζει ότι “δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης δρομολογούν μια μεταξύ τους συναίνεση που εμπαίζει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και καταστρατηγεί τα πολιτικά τους δικαιώματα” και προσθέτει πως θα καταψηφίσει επί της αρχής “αυτό τον εμπαιγμό που παρουσιάζεται ως διευκόλυνση των εκλογικών δικαιωμάτων των απόδημων”.

Επιπρόσθετα, κατηγορεί την κυβέρνηση, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση ότι “συναινούν στην αντιμετώπιση των ελλήνων του εξωτερικού, που μετανάστευσαν τις περασμένες δύο ή τρεις δεκαετίες, ως κομματικούς πελάτες – στερώντας τους το δικαίωμα (α) να σταυροδοτούν βουλευτές και (β) στο εκλέγεσθαι με σταυρό”.

Και καταλήγει καταγγέλλοντας στον ελληνικό λαό “τον ταυτόχρονο εμπαιγμό και τη στέρηση βασικών εκλογικών δικαιωμάτων των απόδημων που η Ελλάδα έδιωξε πριν δεκαετίες, αλλά των φοιτητών, των νέων που πήγαν στο εξωτερικό να αποκτήσουν χρήσιμες εμπειρίες, και βέβαια των ‘παιδιών της κρίσης’ που έφυγαν λόγω Μνημονίων”.

Κίνημα Αλλαγής

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφίσουν οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ.

“Βήματα έγιναν και ελπίζουμε στην επόμενη συνεδρίαση να εξασφαλιστεί η απαραίτητη συναίνεση. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα λύσης για την αντιπροσώπευση των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού στη Βουλή”, σημειώνεται στην ανακοίνωση που καταλήγει:

“Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει τους τακτικισμούς για τα μάτια του κόσμου. Δεν χωρεί μικροκομματική λογική σε ένα μείζον εθνικό θέμα, ένα θέμα δημοκρατίας. Καλούμε επίσης τη Νέα Δημοκρατία να αποφεύγει ενέργειες που αντικειμενικά δυσχεραίνουν την δυνατότητα ευρύτερης συνεννόησης. Την Δευτέρα που ολοκληρώνει το έργο της η διακομματική επιτροπή κρινόμαστε όλοι”.

Ελληνική Λύση

“Αναφορικά με την τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων, ισχύει η ρήση που λέει: ” Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί”. Δε μπορεί να κατηγορεί κανέναν ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για θράσος, ούτε για λαϊκισμό, όταν είναι το μοναδικό κόμμα που διαφωνούσε με όλα τα υπόλοιπα για το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και την ίδια στιγμή, βλέποντας πως οι εξελίξεις ξεπερνούν την όποια μικροκομματική τακτική, σύρεται πίσω από ΚΙΝΑΛ – ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25″ αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της “Ελληνικής Λύσης”

“Προσπαθούν να κρύψουν το πόσο Ελληνοφοβικοί και δειλοί είναι εκτοξεύοντας λαϊκίστικες κραυγές! Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ήταν και είναι το μοναδικό κόμμα, που μίλησε με φωνή μου αντιπροσωπεύει το Έθνος – λέξη άγνωστη για το ΣΥΡΙΖΑ” καταλήγει.

\

\

 

Print Friendly, PDF & Email