Επενδυτικό «μήνυμα» μέσω Ουάσιγκτον

Η ψήφιση του αναπτυξιακού και του φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς και η ολοκλήρωση του σχεδίου «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών, όπως τόνισε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον, όπου παρευρέθηκε στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο υπουργός είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, ομολόγους του, επικεφαλής των θεσμών, αλλά και ηγετικά στελέχη του Ταμείου, στους οποίους παρουσίασε τους στόχους που έχουν ήδη υλοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας κυβέρνησης, τονίζοντας τη θετική ανταπόκριση που έχουν λάβει από τις αγορές και τους θεσμούς. Εκτιμώντας ότι το μήνυμά του βρήκε «εξαιρετική ανταπόκριση» στην Ουάσιγκτον, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις σε βασικούς πυλώνες της οικονομικής δραστηριότητας, όπως είναι ο δημοσιονομικός τομέας, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας και η διαχείριση του δημόσιου χρέους. Όπως εξήγησε, στόχος είναι όχι μόνο να τονωθεί η ανάπτυξη, αλλά και να διασφαλιστεί ότι αυτό θα γίνει με κοινωνικό πρόσημο.

«Η εικόνα ήταν εξαιρετική. Αυτή αποτυπώνεται άλλωστε και στις αγορές. Η χώρα βγήκε και δανείστηκε με εξαιρετικά χαμηλό κόστος και συνεχίζει να δανείζεται με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Υπάρχουν, λοιπόν, στοιχεία ρεαλιστικής αισιοδοξίας», ανέφερε. Επιπλέον, εστίασε στους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί ο οδικός χάρτης για την οικονομική πορεία της χώρας. «Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε μέχρι το Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου να έχουμε μια επιτυχή κατάληξη της τέταρτης αξιολόγησης», τόνισε χαρακτηριστικά. Κωδικοποιώντας τις επόμενες προτεραιότητες της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα για το επόμενο τρίμηνο ανέφερε πως αυτές είναι οι εξής:

1. Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων παρά το γεγονός ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων. «Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι με τα σημερινά δεδομένα έχουμε με τους θεσμούς μια καταρχήν συμφωνία για το ποιες είναι οι εκτιμήσεις και των δύο πλευρών για το 2019 και το 2020», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

2. Η νομοθέτηση αλλά και η ταχεία υλοποίηση του προγράμματος «Ηρακλής», που αποτελεί βασική προτεραιότητα με στόχο να αντιμετωπιστεί με συστηματικό τρόπο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

3. Η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών που ουσιαστικά εμπεριέχονται στον επενδυτικό νόμο που ήδη βρίσκεται στη Βουλή.

4. Η ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στη χώρα, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν υψηλότερη και σταθερότερη οικονομική ανάπτυξη.

5. Το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, που περιλαμβάνει πολλές εκκρεμότητες από την 3η αξιολόγηση.

6. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της πρόωρης αποπληρωμής ενός σημαντικού τμήματος του δανείου που έχουμε πάρει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «που είναι και το ακριβότερο», όπως σχολίασε.

Συναντήσεις

Στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΤ ο κ. Σταϊκούρας συναντήθηκε με τη νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και με την επόμενη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Επιπλέον πραγματοποίησε συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιο για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, Keith Krach. Ακόμη είχε συναντήσεις με στελέχη των μεγάλων επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων, καθώς και οίκων αξιολόγησης, όπως μεταξύ άλλων η BlackRock, η Deutsche Bank, η BNP Paribas, η Credit Suisse, η J.P. Morgan, η HSBC, η Citibank, η Nomura Bank, η Moody’s και η DBRS, ενώ πραγματοποίησε ομιλία και σε εκδήλωση της Bank of America/Merrill Lynch.

Ο υπ. Οικονομικών συμμετείχε επίσης στις εργασίες της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, όπου πλέον η Ελλάδα συμμετέχει ως τακτικό μέλος. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Συμμαχίας είναι η προώθηση ισχυρών συλλογικών δράσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και των επιπτώσεών της.

Δεν μειώνονται συντάξεις και αφορολόγητο

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν για νέες μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως «για την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο τραπέζι». Πρόσθεσε δε ότι ούτε οι θεσμοί θέτουν πλέον το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ για το ΔΝΤ παρατήρησε ότι «παρόλο που δεν μπορεί να κάνει “οβιδιακές μεταμορφώσεις” έχει αρχίσει να εγκαταλείπει σταδιακά αυτή τη θέση».

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, για το ύψος της ανάπτυξης της Ελλάδας, που χαμηλώνει τον πήχη για το 2020, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για επεκτατικά μέτρα με τους θεσμούς, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στην ανάλυση του Ταμείου». Εξάλλου, πρόσθεσε, «με δεδομένο ότι το ΔΝΤ έχει πάντα χαμηλότερες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη από τις προβλέψεις της Ελλάδας και των θεσμών, το γεγονός ότι για το 2020 προβλέπει μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2019 για εμένα είναι αρκετό».

Πηγή:naftemporiki.gr