Χωρίς συμφωνία η συνεδρίαση της διακομματικής για την ψήφο των αποδήμων

Δεν κατέληξε σε συμφωνία η σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων. Αν και υπήρχε αρχικά σε αυτό το μείζον ζήτημα, το αναγκαίο κλίμα συναίνεσης στην συνέχεια υπήρξε ζήτημα σχετικά με το χρονικό όριο διαμονής που έχει θέσει στα 30 έτη, ως όρο το ΚΚΕ αλλά και σε μία ακόμα «κυβίστηση» και κωλυσιεργία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη θέση και πολιτική απομόνωση. Η σημερινή συνεδρίαση διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες και θα πραγματοποιηθεί αύριο νέα συνεδρίαση στο Υπουργείο Εσωτερικών, στις 19.00.

Ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει να ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο από τουλάχιστον 200 βουλευτές και καλεί τα κόμματα να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις όσον αφορά το χρόνο απουσίας των εκλογέων στο εξωτερικό, ώστε να είναι λειτουργικό και να μπορεί να εφαρμοστεί. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της διακομματικής πάντως, τέθηκαν προτάσεις από όλα τα κόμματα για να βρεθεί κάποια πρακτική λύση στο ζήτημα του χρονικού ορίου των 30 ετών της παραμονής εξωτερικό. Κάποιες προτάσεις, αφορούσαν στο να πιστοποιείται ο χρόνος διαμονής μέσα από έγγραφα του ελληνικού δημοσίου, ένσημα, ή στρατιωτικές υποχρεώσεις.

Μετά τη συνεδρίαση της διακομματικής, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε πώς, η θέση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι να γίνουν τα πάντα ώστε να διευκολυνθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Μάλιστα, επεσήμανε στις δηλώσεις του, πως το αυτό το οφείλει η ελληνική πολιτεία σε όλους τους Έλληνες που κατοικούν στο Εξωτερικό και για να γίνει πράξη θα πρέπει να το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από 200 βουλευτές.

Από την πλευρά του, μετά την συνεδρίαση ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στην διακομματική, Γιώργος Κατρούγκαλος πυροδότησε το κλίμα συναίνεσης, που είχε καλλιεργηθεί και κατήγγειλε την Κυβέρνηση πώς υπαναχώρησε από το κρίσιμο θέμα του χρόνου απουσίας από τη χώρα, ως κριτηρίου της ρύθμισης του δικαιώματος.

Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως θα συμμετάσχει κανονικά ο ΣΥΡΙΖΑ, στην αυριανή συνεδρίαση της διακομματικής με στόχο πάντα να βρεθεί λύση.