Συγκίνηση και υπερηφάνεια το ταξίδι των νέων της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης στην Κρήτη

 

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, επέστρεψε η Νεολαία της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης από την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Κρήτη από το πρόσφατο ταξίδι τους με τίτλο «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ».

Με το ταξίδι της αυτό, στο οποίο συμμετείχε και μια ομάδα παιδιών του Χορευτικού Ομίλου της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης, η Νεολαία είχε την ευκαιρία να οργώσει κυριολεκτικά όλη την Κρήτη από τα Χανιά έως και το Ηράκλειο.

Μιλώντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και φανερά συγκινημένος ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης κ. Ιωάννης Νικολακάκης σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Βασικός σκοπός του ταξιδιού ήταν να προβάλουμε και να ενισχύσουμε τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών Αυστραλίας και Ελλάδας, ενώ δίνουμε το ερέθισμα στα παιδιά μας να ζήσουν από πρώτο χέρι την πλούσια πολιτιστική παράδοση της Κρήτης, τα ήθη και έθιμα, τις ομορφιές του νησιού, πραγματοποιώντας ένα όνειρο ζωής για κάποια από αυτά τα παιδιά, γι’ αυτό και δόθηκε η ευκαιρία σε πάνω από 20 μέλη της Νεολαίας μας να γνωρίσουν τη γενέτειρα των παππούδων και γιαγιάδων τους, ενώ για κάποια ήταν η πρώτη φορά».

Πρώτος σταθμός της Ένωσης ήταν στον Νομό Χανίων στην Επαρχία Αποκορώνου και συγκεκριμένα στο χωριό Αρμένοι όπου ο Χορευτικός Όμιλος της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης, προσκαλεσμένος του Παραδοσιακού Μουσικού Συλλόγου Αποκορώνου « Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ» συμμετείχε στην τρίωρη μουσική Συναυλία με πάνω από 30 καλλιτέχνες. Ήταν μια μουσική πανδαισία στην οποία τα παιδιά πρόσθεσαν χρώμα και ζωντάνια, και ιδιαιτέρως τα παιδιά που είχαν παππούδες και γιαγιάδες από την Επαρχία Αποκορώνου. Ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Αρμένων παρέδωσε αναμνηστικά δώρα σε όλα τα μέλη της Ένωσης, ένα μπουκάλι ελαιόλαδο παραγωγή του χωριού τους ενώ αμέσως μετά προσφέρθηκε ένα πλούσιο γεύμα για όλα τα Μέλη της Ένωσης και τους καλλιτέχνες, όπου δεν άργησε να ξεφαντώσει η όμορφη παρέα. Ο πρόεδρος κ. Νικολακάκης παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα και διάφορες εκδώσεις της Ένωσης στον Πρόεδρο του Συλλόγου Καλλιτεχνών κ. Παντελή Κρασαδάκη και στον Πρόεδρο του Τοπικού Συλλόγου Αρμένων κ. Γιώργο Βερκάκη.

Την επόμενη μέρα η αποστολή της Ένωσης ταξίδεψε στο Ηράκλειο της Κρήτης προκειμένου να συμμετέχει στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του 9ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών τις οποίες διοργάνωσε με επιτυχία το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών. Μεγάλη πολιτιστική βραδιά στο κέντρο του Ηρακλείου και ειδικά στο Καράβολα με την συμμετοχή του χορευτικού μας συγκροτήματος όπου μαζί ενωμένα με τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου «ΧΝΑΡΗΣ» παρουσίασαν πάνω από 10 χορούς της Κρήτης με την βοήθεια των καλλιτεχνών Μιχάλη Πετσάκη, Κώστα Κακουδάκη, Κώστα Καλλέργη και Κώστα Φασουλάκη κάτω από τα λαμπερά αστέρια της Κρήτης, στην μαγευτική παραλία του Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου όλα τα μέλη της Ένωσης συμμετείχαν στην τιμητική εκδήλωση όπου το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και η Περιφέρεια Κρήτης τίμησε αξιόλογους Απόδημους Κρήτες όπου γης μεταξύ των οποίων ήταν και τα δύο άτομα από την Αυστραλία και συγκεκριμένα μέλη της Ένωσης κ. Δημήτρης Παπαδοδημητράκης και ο κ. Σωκράτης Τσουρδαλάκης.

Την επόμενη μέρα τα μέλη της Ένωσης φιλοξενήθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρουσώνα σε ειδική επίσκεψη στο Μουσείο Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων και όχι μόνο, ενώ ακολούθησε παραδοσιακό γεύμα και γλέντι με τους ήχους του φίλου καλλιτέχνη Δημήτρη Βερεράκη και το συγκρότημα του.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών στην οποία παραβρέθηκαν τα ακόλουθα μέλη της Ένωσης αντιπροσωπεύοντας την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας και, κατ’ επέκταση, την Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης: Δημήτρης Παπαδοδημητράκης, Γιάννης Νικολακάκης, Αντώνης Τσουρδαλάκης, Νίκη Μελαμπιώτη, Μανώλης Σταράκης, Κυριάκος Καραγιωργάκης, Νίκος Μαρκογιαννάκης και Μαρία Ρισσάκη.

Συνεχίζοντας το ταξίδι την ίδια μέρα η αποστολή έφτασε στο Ρέθυμνο όπου μας περίμεναν με πολύ αγάπη και νοσταλγία αρκετά μέλη του Λαογραφικού Ομίλου «Κουρήτες» με αρχηγό τον γιο του Παττακομανώλη, Γιώργο Παττακό σε ένα πλούσιο δείπνο σε γνωστό εστιατόριο στην παλιά πόλη. Στην παρέα μας προστέθηκαν οι επίσης φίλοι της Ένωσης καλλιτέχνες Κώστας Κουτελίδακης στην λύρα και το τραγούδι, ο Ανδρέας Κουτελιδάκης στο λαγούτο και ο Γιώργος Καργιωλάκης στο λαγούτο. Τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος είχαν την εύκαιρα να θυμηθούν όμορφες αναμνήσεις από την παρουσία των Κουρητών στην Αυστραλία τον Νοέμβριο του 2016, φιλοξενούμενοι της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης.

Την επόμενη μέρα όλη η ομάδα των Κουρητών ανέλαβαν την ξενάγηση των μελών της Ένωσης σε ένα ιστορικό, θρησκευτικό και λαογραφικό οδοιπορικό σε διαφορά αξιοθέατα του Νομού Ρεθύμνης και συγκεκριμένα στο Αετουδάκειο Πάρκο Πολιτισμού όπου τους περίμενε και ο κ. Δημήτρης Αετουδάκης και τους μίλησε για τις ομορφιές και ιδιαιτερότητες του χώρου, ενώ επισκέφτηκαν το δεντρό που φυτεύτηκε το 2016 για τους Κρήτες της Αυστραλίας ενώ παρουσιάστηκαν και τα γεωργαλίδικα άλογα του Ρεθύμνου, εν συνέχεια τους περίμενε ο ιερέας αιδεσιμότατος Ευάγγελος Ζαφειρόπουλος στην Ιερά Μονή του Σωτήρος Χρηστού στους Αρμένους Ρεθύμνης όπου στεγάζετε και η δεύτερη στον κόσμο εικόνα του Αγ. Νικηφόρου Φωκά ( η πρώτη στην Μελβούρνη ) την οποία και προσκύνησαν όλα τα Μέλη της αποστολής, ενώ ακολούθησε κέρασμα από τον Πάτερ Ευάγγελο στην πλατεία του χωριού. Από εκεί τους υποδέχτηκε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου Αρχιμανδρίτης Μύρων Καλαϊτζής εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιου, τους οποίους ξενάγησε στους χώρους της Μονής, στο Μουσείο, στην μπαρουταποθήκη, προσκύνησαν στην εκκλησία ενώ αμέσως μετά τους παρέθεσε παραδοσιακό εκκλησιαστικό μεσημεριανό γεύμα στην αγία τράπεζα της Μονής.

Το ίδιο βράδυ η ομάδα της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης ταξίδεψε στο Ιστορικό καπετανοχώρι της Αση Γωνιάς στους πρόποδες των Σφακιανών Ωρέων όπου τους περίμενε ο δραστήριος Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αση Γωνιάς « Τίμιος Σταυρός » κ. Μιχάλης Γλεντζάκης για την μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση προς τιμή των Αποδήμων Ασή Γωνιωτών και της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης. Κατά την διάρκεια της βραδιάς τιμήθηκαν απόδημοι Ασηγωνιώτες, οι οποίοι σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν ζουν κρατούνε στην καρδιά τους το ορεινό χωριό που γεννήθηκαν.

Στο πρόγραμμα της βραδιάς συμμετείχαν: η Χορωδία Μαντολινάτα Χανίων, ο Χορευτικός Όμιλος Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης, το Χορευτικό Ασή Γωνιάς, όπως επίσης οι Ασηγωνιώτες καλλιτέχνες: Μανώλης Αγγελάκης (λύρα-τραγούδι), Γιώργος Κουκάκης (λαούτο-τραγούδι), Ανδρέας Μελαδάκης (λαούτο), Νίκος Κεχαγιαδάκης (λαούτο-τραγούδι), Μιχάλης Λυμάκης (λαούτο).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Συντονιστική Επιτροπή Μνήμης για την Μάχη της Κρήτης στη Μελβούρνη τίμησε μετά θάνατον, για την μεγάλη του προσφορά, τον Ασηγωνιώτη Γεώργιο Ψυχουντάκη διότι ήταν Έλληνας μαχητής της αντίστασης στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ήταν βοσκός, ήρωας πολέμου και συγγραφέας, υπηρέτησε ως αγγελιοφόρος πίσω από τις γερμανικές γραμμές για την Αντίσταση στην Κρήτη και αργότερα, κατά την περίοδο 1941 – 1945, για την S.O.E. Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αση Γωνιάς τιμήθηκαν επίσης με πλακέτες ο κ. Γιάννης Νικολακάκης, πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης και τέως πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και ο κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης (Ασηγωνιώτισσα η μητέρα του), τέως πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και τέως πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης – Αυστραλίας.

Την επόμενη μέρα η μεγάλη παρέα της Παγκρήτιας Ένωσης αναχώρησε από το Ρέθυμνο με προορισμό τα Χανιά, όπου είχαν ην ευκαιρία να επισκεφτούν τα ιστορικά μνημεία της Μάχης της Κρήτης στο χωριό Κουστογέρακο, στο Χωριό Σκινές, το 42nd Street στα Τσικαλαριά, το Ναυτικό Μουσείο στα Χανιά ενώ απότισαν φόρο τιμής στον Εθνάρχη της Κρήτης στους τάφους του Ελευθερίου Βενιζέλου. Το ίδιο βράδυ ο Χορευτικός Όμιλος ήταν προσκαλεσμένος να συμμετέχει σε Μουσικό Χορευτικό Φεστιβάλ στο Λιμάνι των Χανίων στα πλαίσια των Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Χανίων από τον Λαογραφικό Όμιλο Χανίων « Ο Ψηλορείτης » με τον δραστήριο Πρόεδρο κ. Κώστα Μπούτζουκα όπου μπροστά σε εκατοντάδες ανθρώπους παρουσίασαν χορούς της Κρήτης με την συνοδεία του Ηλία Χορευτάκη (βιολί – τραγούδι), του Στέλιου Ηλιάκη (λαούτο), Μιχάλη Καλλέργη (λαούτο – τραγούδι), Κώστα Φραντζεσκάκη (κρουστά) και Αδαμάντιου Κοσιδεκάκη (κιθάρα).
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Δήμαρχος και η σύζυγος του κ. Αναστάσιος & Λία Βάμβουκας παρέθεσαν γεύμα προς τιμή των μελών της Ένωσής μας και του Ομίλου Ψηλορείτης από τα Χανιά.

Το επόμενο βράδυ επίσης στα Χανιά πραγματοποιήθηκε το Αντάμωμα των Αποδήμων Κρητών της Αμερικής και της Αυστραλίας προσκαλεσμένων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιάς Χανίων, η οποία έγινε με συνδιοργάνωση της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής και της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης στο προαύλιο του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου & Ελένης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία όλες οι Πολίτικες, Θρησκευτικές, Δημοτικές αρχές της Κρήτης ενώ παραβρέθηκαν εκατοντάδες Κρήτες από την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη όπου απόλαυσαν τα νεαρά Κρητικοπουλα της Αμερικής στην λύρα και το λαγούτο και τα Κρητικόπουλα της Μελβούρνης σε χορούς της Κρήτης ενώ το μουσικό κομμάτι του γλεντιού κάλυψαν οι ομογενείς καλλιτέχνες από την Νέα Υόρκη Χρήστος Φασαράκης και Στρατής Στυλιανουδάκης. Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιάς κα. Σούλα Τζινευράκη παρέδωσε αναμνηστικά διπλώματα σε όλα τα Απόδημα Κρητικόπουλα που συμμετείχαν.

Επόμενος σταθμός του ταξιδιού ήταν και πάλι το Ρέθυμνο όπου μας περίμεναν με ανοικτές της αγκαλιές γεμάτο αγάπη όλα τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου «Τζανιδάκης» με αρχηγούς τους Χρήστο Τζανιδάκη και Όλγα Κωστάκη. Αφού τα μέλη μας έκαναν την βόλτα τους στο Αυστραλο-ελληνικό Μνημείο για την Μάχη της Κρήτης, το βράδυ πραγματοποιήθηκε η παραδοσιακή καντάδα στα σοκάκια και τους δρόμους της παλαιάς πόλης του Ρεθύμνου μαζί με τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου «Τζανιδάκη». Τα δυο χορευτικά συγκροτήματα πλαισίωσαν μουσικά οι καλλιτέχνες Σήφης Τσουρδαλάκης (λύρα), Δημήτρης Βερεράκης (λύρα), Φάνης Μπαρμπούνης (λαούτο), Γιάννης Μαντάς (λύρα), Σταύρος Παναγιούλας (λαούτο) και Νίκος Παπαδογιάννης (λαούτο).

Η καντάδα άρχισε από την πλατεία των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων μπροστά στον ναό, όπου έγινε το παραδοσιακό κέρασμα για το καλωσόρισμα. Συνέχισε η καντάδα τον δρόμο της μεγάλης πόρτας παίρνοντας τα σοκάκια της παλαιάς πόλης μέχρι και την πλατεία του Μουσείου, σε συνέχεια την παραλία του Ρεθύμνου και κατέληξε στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη με χορό και παρέα μέχρι αργά το βράδυ. Την καντάδα ακολούθησε ένα πλουσιοπάροχο δείπνο στην ταβέρνα Δρυμός στην επαρχία Αμαρίου όπου ανταλλάχτηκαν δώρα μεταξύ των δυο Ομίλων ενώ ανακοίνωσαν την συνέχεια της συνεργασίας τους τόσο εδώ στην Κρήτη αλλά και στη Μελβούρνη.

Τελευταίο βράδυ της ομάδας στην Κρήτη τα μέλη της Ένωσης ήταν καλεσμένοι του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης και του Προέδρου κ. Στέλιου Καγιαδάκη με μια άξια συμμετοχή στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Βαρδινογιάννεια» στο Κηποθέατρο Καζαντζάκη στο Ηράκλειο όπου μπροστά σε χιλιάδες κόσμο ο Χορευτικός Όμιλος της Ένωσης έδωσε την τελευταία του παράσταση με χορούς της Κρήτης αφού τα συνόδευαν καλλιτέχνες από τα Ανώγεια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την εκδήλωση τίμησαν ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμων Ελλήνων κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός και πολλοί άλλοι.

Σε δηλώσεις του στον ομογενειακό Τύπο και τα ΜΜΕ της Κρήτης ο τέως πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης και συντονιστής του ταξιδιού, κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα του ταξιδιού, αφού όπου και εάν πήγαν τους υποδέχτηκαν με αγάπη και σεβασμό και γνήσια Κρητική φιλοξενία. Τα παιδιά αποκόμισαν τα καλύτερα που είχε η Κρήτη να τους προσφέρει, με όλα τα θετικά ενώ επιστρέφουν στην Αυστραλία οι καλύτεροι πρεσβευτές, έχοντας μπολιαστεί με αυτό που λεμέ Ελλάδα και ιδιαίτερα Κρήτη.

Η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης θα συνεχίσει να επενδύει στην Νεολαία της προγραμματίζοντας το επόμενο ταξίδι στην Ελλάδα για τα μικρότερα μέλη της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2020 σε ένα προσκύνημα σε όλη την Ελλάδα και, φυσικά, στην Κρήτη με εκπαιδευτικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

neoskosmos.com