Γύρω από την κατ΄αρχήν Συμφωνία για την ψήφο των Αποδήμων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Όπως λέει ο Καβάφης, «Το ουσιώδες είναι που έσκασε». Στην περίπτωση της ψήφου των Αποδήμων, «το ουσιώδες είναι που συμφώνησαν».

Αυτό, όμως, είναι και το μόνο  θετικό. Όλα τα άλλα  συμφωνηθέντα, «μπάζουν». Και μπάζουν από παντού!

Με την μεσοβέζικη λύση «της παρουσίας των εκλογέων του εξωτερικού για τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 έτη (εργασία, φοίτηση σε ελληνικά σχολεία, εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων κ.ά.») ουσιαστικά αποκλείεται το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού, από την κάλπη.

Είναι τουλάχιστον σχήμα οξύμωρον να μιλάνε για ψήφο ισότιμη με αυτήν των Ελλήνων του εσωτερικού, επειδή θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ την ίδια ώρα η ψήφος του ψηφοφόρου εξωτερικού δεν θα εκλέγει βουλευτή στην εκλογική του περιφέρεια. Που είναι και η δύναμη της ψήφου!

Είναι τουλάχιστον κοροϊδία, εν έτει 2019 οι Έλληνες ψηφοφόροι του Εξωτερικού να ταλαιπωρούνται προκειμένου να μεταβαίνουν σε Προξενεία και πρεσβείες για να ψηφίσουν, επειδή κάποια κόμματα δεν επιθυμούν ή φοβούνται την επιστολική ψήφο. Τουλάχιστον και τα δύο, κάλπες και επιστολική.

Και είναι τραγικό το ότι εκτός από το χρονικό όριο απουσίας από τη χώρα, και φυσικά της εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ως προϋπόθεση για συμμετοχή στις εκλογές απαιτείται και η ενεργή οικονομική – φορολογική σχέση με τη χώρα, με την κατοχή ενεργού ΑΦΜ. Αν είναι έτσι, τότε γιατί δεν ζητάνε και από τους γηγενείς ενεργό ΑΦΜ για να ψηφίζουν; Ούτε αυτοί που χρωστάνε στην εφορία να ψηφίζουν!

Σε ότι αφορά την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών για αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, ώστε τα κόμματα να έχουν την ευχέρεια να εντάξουν στα ψηφοδέλτιά τους και εκπροσώπους από τους Απόδημους, τους υποχρεώσατε!.. Ούτε τη σειρά που θα καταλαμβάνουν στο ψηφοδέλτιο την ορίζετε. Όλα στο έλεος του αρχηγού!

Τελικά, αυτό το τελευταίο είναι και το μόνο από την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που απέμεινε! Όλα τ΄άλλα είναι προτάσεις της αντιπολίτευσης που τις αποδέχθηκε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στο βωμό της “συνεννόησης” και του νέου κλίματος. Πολύτιμο το σφάγιον!

Αυτό που κατ΄αρχήν συμφωνήθηκε, δεν πρόκειται ούτε τους Απόδημους να παρακινήσει να πάνε να ψηφίσουν ούτε και θα αλλάξει στο ελάχιστο την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Κρίμα!

Αλλά είπαμε,  «Το ουσιώδες είναι ότι συμφώνησαν»,  έστω και κατ αρχήν… Έστω και δειλά. Το μέλλον πολλά αλλάζει.