Σωτήρης Δελής: Με το Σ/Ν για την ψήφο δημιουργούνται πολίτες δύο ταχυτήτων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Την θλίψη, αλλά και τη διαμαρτυρία του για τις προτάσεις του κυοφορούμενου νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων από το εξωτερικό, εξέφρασε, από το βήμα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο π. βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου και επίτιμο μέλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠαΔΕΕ) κ. Σωτήρης Δελής, διερμηνεύοντας και τα αισθήματα του συνόλου των Αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων.

Μιλώντας στην συνεδρίαση της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου, που είχε θέμα την  ενημέρωση από τον Επίτροπο Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Φώτη Φωτίου, για θέματα Διασποράς (sic) ο κ. Δελής, όταν έλαβε το λόγο από τον προεδρεύοντα βουλευτή της Β΄ Θεσσαλονίκης  κ. Σάββα Αναστασιάδη, παριστάμενων και των Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Αντώνη Διαματάρη και του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννη Χρυσουλάκη,  επέδειξε στους συνέδρους την ελληνική του ταυτότητα και διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο δεν θα μπορεί να ψηφίσει επειδή λείπει από την Ελλάδα περισσότερο από 30 χρόνια!

«Είναι, είπε ο κ. Δελής, μιλώντας σε άπταιστα ελληνικά, λυπηρό η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να μεταβάλλεται σε γόρδιο δεσμό!» Σηκώνοντας ψηλά το Δελτίον της ελληνικής αστυνομικής του  ταυτότητας,  ο κ. Δελής –που σημειωτέων και αυτός όπως και όλοι οι Απόδημοι Έλληνες αγωνίζεται στο εξωτερικό για τα εθνικά δίκαια της Ελλάδος- επεσήμανε ότι “είμαι Έλληνας υπήκοος, έχω ενεργό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) , πληρώνω φόρους στην Ελλάδα, έχω υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό και επειδή έχω μείνει στη Σουηδία  περισσότερο από 30 χρόνια,  ο νόμος  δεν μου δίνει το δικαίωμα να ψηφίσω».

Ο Βουλευτής Σουηδίας και επίτιμο μέλος της ΠαΔΕΕ κ. Σωτήρης Δελής.

Χωρίς υψηλούς τόνους, με αίσθημα ευθύνης, ο κ. Δελής επεσήμανε πως μιλάει ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης σε συμπατριώτες του, και κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να γνωρίζουν ότι «αυτό που κάνουν είναι λάθος και προϊόν μικροπολιτικής,  ανάξιας της ελληνικής δημοκρατίας και των συμφερόντων της χώρας μας».

Δυστυχώς, κατέληξε, χειροκροτούμενος από τους συνέδρους, «η αλήθεια είναι ότι δημιουργούνται πολίτες δυο ταχυτήτων».

Υπενθυμίζεται ότι η προτεινόμενη σχετική διάταξη του νέου υπό ψήφιση νόμου,  (2) αναφέρει: «Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο)». Μετά την τρίτη και καθοριστική συνεδρίαση της Επιτροπής όπου βγήκε “λευκός καπνός” η περί χρονικής απουσίας διάταξη  διαμορφώθηκε ως εξής: «Θα ψηφίζουν όσοι Έλληνες τα τελευταία 35 έτη έχουν μείνει στη χώρα μας τουλάχιστον δύο έτη». Στα δύο έτη συμπεριλαμβάνεται εργασία, φοίτηση σε ελληνικά σχολεία, εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων κ.ά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ PANHELLENIC POST:Υπενθυμίζεται ότι  σε πρόσφατο σχόλιό της η Panhellenic post για τη συγκεκριμένη πρόταση είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων:

«Γιατί 30 χρόνια και όχι δέκα ή πενήντα; Μόνο γιατί 30 χρόνια θέλει το ΚΙΝΑΛ; Και αυτούς που τα τελευταία 30 χρόνια έρχονται στην Ελλάδα και ψηφίζουν θα τους αποκλείσουμε τώρα;  Έπειτα, τι θα πει να έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα; δηλαδή ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο; Μήπως πρέπει να δώσει και εγγυητική επιστολή ο συγγενής; Που αλλού έχουν ακουστεί αυτά που ζητάει το ΚΚΕ και αποδέχεται η Κυβέρνηση της ΝΔ; Μήπως στην κάλπη να προσκομίζουν οι ψηφοφόροι  απόδημοι και πιστοποιητικό ότι δεν χρωστάνε φόρους; Τα προβλέπει το Σύνταγμα αυτά; Ισχύουν και για τους υπόλοιπους Έλληνες;»

Να σημειωθεί ότι  κάθε φορά που υπάρχει εθνικό ζήτημα (είτε αυτό λέγεται Κυπριακό, είτε Μακεδονικό, είτε ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία κ.α.) η Ελλάδα έχει την αμέριστη συμπαράσταση του συνόλου του Απόδημου Ελληνισμού και  ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ της Ομογένειας χωρίς κανείς ποτέ να τους έχει ρωτήσει πόσα χρόνια ζουν στο εξωτερικό, εάν είναι ενημερωμένοι για τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα κλπ.

‘Όταν επετύγχαναν το εμπάργκο στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Τουρκία, όταν  συγκεντρώνονταν έξω από τον Λευκό Οίκο 25.000 Έλληνες ομογενείς των ΗΠΑ να διαμαρτυρηθούν, τότε κανένας Έλληνας πολιτικός δεν τους ρωτούσε πόσα χρόνια λείπουν από την Ελλάδα.

Μήτε τις 40.000 Έλληνες απόδημους και ομογενείς,  που στον Πόλεμο ήρθαν να υπερασπιστούν τα χώματα της πατρίδας και πολλοί άφησαν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης, τους ρώτησε κανείς πόσα χρόνια έλειπαν από την πατρίδα!

Αυτό δείχνει  ολοκάθαρα ότι με κομματικά και μόνον κριτήρια η αντιπολίτευση ουσιαστικά επέβαλε στην Κυβέρνηση να υιοθετήσει τον χρονικό αποκλεισμό –και την μη επιστολική ψήφο-  προκειμένου να συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3ων της Βουλής.

Όπως και σε προηγούμενο άρθρο μας σημειώσαμε: Πολύτιμο το σφάγιον!