Αλλάζει η ώρα ξημερώματα Κυριακής

Ξημερώματα Κυριακής αλλάζουν τα ρολόγια και μπαίνουν μία ώρα πριν (στις 4 θα τα γυρίσουμε στις 3). Αυτό σημαίνει ότι θα ξημερώνει νωρίτερα, αλλά και ότι θα βραδιάζει νωρίς.

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον, ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
Πότε θα σταματήσουμε να αλλάζουμε ώρα

Η επόμενη αλλαγή ώρας θα γίνει τον Μάρτιο του 2020 και θα σηματοδοτήσει το καλοκαίρι. Ωστόσο μεγάλη συζήτηση έχει προκύψει τελευταία με το εάν θα πρέπει να γίνεται η αλλαγή της ώρας, με την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει, προς ώρας, αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021 για όσους θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.
Πηγή: iefimerida.gr