Πλειστηριασμοί «εξπρές» και αγορά με δάνειο από την τράπεζα με το «Αγοράστε τώρα»

Σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων προχωρούν οι τράπεζες προκειμένου να «απαλλαγούν» από ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους από κατασχέσεις. Οι διαδικασίες είναι αυτοματοποιημένες και αφορούν διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα και οικόπεδα σε ΑττικήΘεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Μάλιστα, μέσω εξειδικευμένων ιστοσελίδων που έχουν δημιουργήσει παρουσιάζουν τα ακίνητα με κάθε λεπτομέρεια, ενώ δίνουν τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους αγοραστές – πλειοδότες να τα επισκεφθούν από πριν προκειμένου να έχουν ιδία άποψη. Η περιγραφή του ακινήτου είναι τόσο αναλυτική όπως στις ιστοσελίδες μικρών αγγελιών, που τις περισσότερες φορές καλύπτουν κάθε απορία εκείνων που πρόκειται να συμμετάσχουν στη δημοπρασία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δίνεται η δυνατότητα κάποιος να αγοράσει το ακίνητο πριν βγει αυτό σε δημοπρασία σε τιμή «Άμεσης αγοράς» όπως λέγεται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «το Βήμα της Κυριακής», η Τράπεζα Πειραιώς μέσω του διαδικτυακού τόπου properties4sale.gr. θα προχωρήσει σε νέα δημοπρασία στις 20 και 21 Νοεμβρίου για την πώληση ιδιόκτητων ακινήτων. Στη δημοπρασία θα διατεθούν 37 ακίνητα από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα και οικόπεδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές. Τα ακίνητα αυτά δεν ανήκουν στις κατηγορίες εκείνες που προστατεύονται από τον νόμο για την πρώτη κατοικία ή έχουν τη δυνατότητα οι ιδιοκτήτες τους να ενταχθούν στον νόμο για την προστασία των «κόκκινων» δανείων.

Κινητικότητα στην αγορά

Οι τιμές εκκίνησης κυμαίνονται από 15.000 ευρώ έως 310.000 ευρώ, ενώ υπάρχει ευχέρεια άμεσης αγοράς (buy now). Ταυτόχρονα, δίνεται δυνατότητα χρηματοδότησης της αγοράς των ακινήτων από την τράπεζα.

Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες αναμένεται να επικρατήσουν το επόμενο διάστημα ενώ, όπως υποστηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς, θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της κινητικότητας στην αγορά ακινήτων, στον εξορθολογισμό και στη σταθεροποίηση των τιμών και στην απεμπλοκή από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επίσης, ενθαρρύνουν την προσέλκυση επενδυτών από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Σε κάθε ακίνητο που πρόκειται να βγει σε δημοπρασία αναγράφεται η τιμή εκκίνησης και ακριβώς από κάτω το ελάχιστο ποσό για κάθε επόμενη προσφορά – χτύπημα («Βήμα προσφοράς» όπως χαρακτηρίζεται).

Η τράπεζα ορίζει ότι κάποιος μπορεί να αποκτήσει το ακίνητο στην τιμή «Άμεσης αγοράς» πριν ξεκινήσει η δημοπρασία. Πατώντας το «Αγοράστε τώρα», που εμφανίζεται στη σελίδα κάθε ακινήτου, θα καλέσει εκπρόσωπος της τράπεζας ο οποίος θα ζητήσει την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής αιτήματος «Άμεσης αγοράς», καθώς και να καταβάλει την προκαταβολή. Μόνο σε αυτή την περίπτωση το ακίνητο αποσύρεται από τη δημοπρασία και εμφανίζεται στους υπόλοιπους χρήστες με την ένδειξη «Υπό πώληση».