Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης: “Δυσαρέσκεια και απογοήτευση”

Αλλη μια οργάνωση – συλλογικός φορέας εκφράζει την απογοήτευσή του για τη συμφωνία της διακομματικής όσον αφορά τη διευκόλυνση των Ελλήνων Εξωτερικού σε σχέση με τη ψήφο του Απόδημου και κυρίως για τις προϋποθέσεις που αποφάσισε η διακομματική.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Δυσαρέσκεια και απογοήτευση προκάλεσαν οι προϋποθέσεις και όροι που θέσπισε η διακομματική Επιτροπή για τους Απόδημους Έλληνες, (μετά την αρχική αισιοδοξία τους ότι επιτέλους, μετά απο πέντε δεκαετίες), αποφάσισαν να ρυθμίσουν το θέμα της ψήφου των Αποδήμων ψηφίζοντας τον σχετικό Νόμο.
Ο τρόπος και οι διαδικαςίες που επέλεξαν για το δικαίωμα ψήφου προκαλεί διακρίσεις στο σύνολο των αποδήμων Ελλήνων. Τους πληγώνουν, και τους κάνουν να νιώθουν Έλληνες B` κατηγορίας, με τον όρο  “Δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλοι όσοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει τουλάχιστον 2 στην Ελλάδα .”
 Σε όλη την Οικουμένη οι Έλληνες της Διασποράς, δεν ξέχασαν την πατρίδα, Συσπειρώνονται και μεγαλουργούν μέσα απο τους Συλλόγους, Κοινότητς, Αδελφότητες και με τις Ομοσπονδίες τους, έδειξαν την αγάπη και τον Νόστο που τους διακατέχει για την πατρίδα. Αγωνίζονται σε τρομερά αντίξοες συνθήκες να διατηρήσουν την γλώσσα τους, την θρησκεία τους και τον πολιτισμό τους. Τώρα η πατρίδα τους λέει: “κάποιοι απο εσάς (σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου) δεν  έχετε το δικαίωμα να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα !
 Όσον αφορά, τον τρόπο της ψηφοφορίας, αντί το Υπουργείο Εσωτερικών να κάνει ότι κάνουν όλα τα πολιτισμένα Κράτη της Ευρώπης, δηλαδή να μπορούν να ψηφίσουν με επιστολή, και διαδικτυακά, τους υποχρεώνει να ψηφίσουν αυτοπροσώπως, βάζοντας πολλούς απο τους πολίτες να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, και άτομα με ιδιαιτερότητες να μη μπορέσουν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα που καθορίζει το Ελληνικό Σύνταγμα.
 Το σοβαρότερο όμως είναι ότι οι προϋποθέσεις που βάζει το Υπουργείο Εσωτερικών, δυσκολεύει ένα μεγάλο μέρος της Νεολαίας της Διασποράς, που δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν, καθότι ζουν και εργάζονται στην αλλοδαπή και δεν έχουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις του Υπουργείου λόγο της μακρόχρονης παραμονής τους στο εξωτερικό, (που η ίδια η πατρίδα τους ανάγκασε να αποδημήσουν) !
Για τους παραπάνω λόγους η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης, δεν συμφωνεί με τον τρόπο που η διακομματική Επιτροπή έχει θεσπίσει.
Καλούμε λοιπόν όλα τα Πολιτικά Κόμματα και την κυβέρνηση, να λάβουν υπόψιν τις αντιρρήσεις  και ιδιαίτερα στο θέμα της Νεολαίας της Διασποράς, να επανεξετάσουν τις προϋποθέσεις αυτές.
Με εκτίμηση, εκ μέρους του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης και απο το Γραφείο Τύπου.