Αθανάσιος Συνοδινός: Ο πρώτος Αυστραλός με ελληνική καταγωγή που αναλαμβάνει πρέσβης της Αυστραλίας στις ΗΠΑ

Ο γερουσιαστής Αθανάσιος Συνοδινός (Arthur Sinodinos) πρόκειται να μετακινηθεί το νέος έτος στην Ουάσινγκτον ως πρέσβης της Αυστραλίας στις ΗΠΑ. Μάλιστα, θα είναι ο πρώτος Αυστραλός με ελληνική καταγωγή που καταλαμβάνει τη θέση αυτή, επισημαίνει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, σε ανακοίνωσή της με αφορμή την εκδήλωση κατά την οποία τιμήθηκε ο ομογενής γερουσιαστής.

Ο Αθ. Συνοδινός εκλέγεται γερουσιαστής New South Wales από το 2011 με το Φιλελεύθερο Κόμμα. Έχει υπηρετήσει ως υπουργός στις κυβερνήσεις Άμποτ και Τέρνμπουλ. Η εκδήλωση τιμής στο πρόσωπό του συνέπεσε με τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου και πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Τένις «Kooyong Lawn». Το πρόγραμμα παρουσίασε ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής Τζορτζ Ντονίκιαν, ο οποίος συντόνισε και συζήτηση με τον γερουσιαστή Συνοδινό, δίνοντας την ευκαιρία στους 120 παρευρεθέντες να κάνουν ερωτήσεις.

Ο γερουσιαστής Αθ. Συνοδινός τιμήθηκε από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης . Την τιμητική πλακέτα επιδίδει στον ομογενή γερουσιαστή ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης (φωτ.: greekcommunity.com.au)

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης καλοσώρισε τον γερουσιαστή, υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητα της ζωής του: «… Όπως συμβαίνει με πολλούς ανθρώπους σαν τον Θανάση Συνοδινό, η ζωή του μοιάζει με παγόβουνο, η κορυφή του οποίου είναι ο δημόσιος βίος του –πράγματα που διαβάζει κανείς στην Βικιπαίδεια– αλλά κάτω από το νερό είναι το πραγματικό βάθος, οι ατέλειωτες ώρες που έχει εφιερώσει στα κοινά, σε επιτροπές και κοινωνικές ομάδες, εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις και αλλάζουν οι ζωές των ανθρώπων».

Στη συνέχεια, ο γερουσιαστής απάντησε μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούσαν την αυστραλιανή πολιτική, το ρόλο του ως σύμβουλος και συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, καθώς και για τις σχέσεις Αυστραλίας και Αμερικής. Επικρότησε την Κοινότητα για την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία και την αξία του Ελληνικού Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ σε αυστραλιανό επίπεδο.