Ο Σύλλογος Ευρυτάνων των ΗΠΑ γιόρτασε την 107η επέτειο και βράβευσε τον πρόεδρο της 100ετηρίδας

Αναδημοσίευση

Νέα Υόρκη.- Ελληνοπρεπής και πλούσια σε συγκινήσεις ήταν η εκδήλωση για τον εορτασμό της 107ης επετείου της ιδρύσεως του Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσιώτισσα» και για τη βράβευση του πρώην προέδρου Ανδρέα Γκούστα, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, 8 Νοεμβρίου 2019 στο ομογενειακό κέντρο «Λατέρνα» στο Μπέισαϊντ του Κουίνς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τρεις γενιές Ευρυτάνων, οι οποίες εξέφρασαν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη για την πολυετή προσφορά του τιμώμενου και την αποφασιστικότητά τους για να διαιωνίσουν τις παραδόσεις του Συλλόγου και να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά και εγγόνια την αγάπη για την Ευρυτανία, για το Σύλλογο και την προστάτιδά τους την Παναγία την Προυσσιώτισσα. Μερικοί εξ αυτών ήρθαν ακόμη και από απόμακρες περιοχές της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης, ενώ μερικοί άλλοι ήρθαν από τη Φλόριδα.

Η υπεύθυνη της οργανωτικής επιτροπής Γεωργία Αθανασοπούλου καλωσόρισε τους Ευρυτάνες και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη που παρείχαν στο έργο της η πρόεδρος Ελένη Καλογερά, η Χριστίνα Τσερπέλη, ο Κώστας Κόκοτος, ο Γρηγόρης Φέγγος και άλλα ηγετικά στελέχη του Συλλόγου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Καλογερά τόσο κατά τη διάρκεια της προσφώνησής της στην εκδήλωση, όσο και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι η φετινή γιορτή διαφέρει από όλες τις άλλες, διότι το τιμώμενο πρόσωπο είναι γεννημένος στην Αμερική.

«Ο Ανδρέας Γκούστας ήταν και παραμένει ο νεότερος σε ηλικία πρόεδρος που εκλέχτηκε ποτέ και συνάμα ο πιο προνομιούχος, διότι επί της δικής του προεδρίας ο Σύλλογός μας, το 2012 γιόρτασε την 100ή επέτειο και εισήλθε δυναμικά στην νέα εκατονταετία», πρόσθεσε η κ. Καλογερά.

Αναφερόμενη στην προσφορά του τιμωμένου επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του αναβίωσε την Χριστουγεννιάτικη Γιορτή και κατάφερε να προσελκύσει τους αμερικανογεννημένους Ευρυτάνες.

Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος, Ελένη Καλογερά, Ανδρέας Γκούστας (τιμώμενος), Δημήτριος Τριανταφύλλης και Γρηγόρης Φέγγος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Ο Ανδρέας Γκούστας είναι γέννημα θρέμμα του συλλόγου. Οι γονείς του ήταν και παραμένουν δραστήρια μέλη. Κατά τη διάρκεια της δικής του προεδρίας ο Σύλλογος δώρισε στην κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ το Ιερό Ευαγγέλιο. Κι αυτό διότι η ιστορική κοινότητα του Μπρονξ προ δεκαετιών φιλοξενούσε την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας.

Η εν λόγω εικόνα, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», αποθησαυρίζεται στο ομώνυμο παρεκκλήσιο που δημιουργήθηκε με δωρεές του Συλλόγου στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου.

Η κ. Καλογερά κάλεσε το συμβούλιο και τους πρώην προέδρους και του απένειμαν μαζί την τιμητική πλακέτα.

Από αριστερά διακρίνονται οι Βασίλης Κωνσταντάς, Μιχάλης Καβουνίδης, Αλεξάνδρα Καβουνίδη, Ειρήνη Γκούστα, Ελένη Καλογερά, Δήμητρα (Δημητρούλα) Γκούστα, Ανδρέας Γκούστας, Δημήτριος Τριανταφύλλης, Αθανάσιος Γκούστας, Μαρία Γκούστα και Ειρήνη Γκούστα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Δημήτριος Τριανταφύλλης μιλώντας εκ μέρους των πρώην προέδρων συνεχάρη την πρόεδρο και την οργανωτική επιτροπή για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά του Ανδρέα Γκούστα, όχι μόνο στον Σύλλογο, αλλά και σε άλλους συλλόγους, καθώς επίσης και στη διατήρηση και μεταλαμπάδευση των μουσικών παραδόσεων του λαού μας.

Ο Ανδρέας Γκούστας είναι ένας από τους διακεκριμένους λυράρηδες της ομογένειας και ανήκει στην νέα γενιά των στελεχών της ομογένειας που ανήκουν στο Εμείς που έλεγε και ο Μακρυγιάννης. Η προσφορά του δεν περιορίστηκε μόνο στον εν λόγω σύλλογο, αλλά επεκτάθηκε και στη Δωδεκανησιακή παροικία. Εξ άλλου κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι σήμερα εν έτη 2019 ο τιμώμενος είναι πρόεδρος του Συλλόγου Τηλίων Αμερικής «Η Πρόοδος».

Ο Ανδρέας και η Δήμητρα Γκούστα με τα παιδιά, και τους γονείς τους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Γκούστας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την τιμή και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Δεν έκανα τίποτε παραπάνω από το καθήκον μου προς τον Σύλλογο. Το βραβείο ετούτο ανήκει στην πρόεδρο, στο συμβούλιο και σε όλους εσάς που από την πρώτη στιγμή με περιβάλλατε με αγάπη και εμπιστοσύνη και καταφέραμε να γιορτάσουμε με μεγαλοπρέπεια την 100ετηρίδα.  Όσο ζω θα υποστηρίζω τον Σύλλογο, διότι τον χρειαζόμαστε εμείς και τα παιδιά μας, αλλά περισσότερο θα τον χρειαστούν οι επερχόμενες γενιές».

Η κ. Ελένη Καλογερά και η κ., Γεωργία Αθανασοπούλου προσέφεραν μια ανθοδέσμη στην σύζυγό του Δήμητρα Κωνσταντά – Γκούστα, διότι ως σύζυγος, ως μητέρα και ως δασκάλα προσέφερε την δική της συμβολή στην αναβίωση της χριστουγεννιάτικης γιορτής.

Μετά τη βράβευση ακολούθησε ξεφάντωμα με την ορχήστρα του Κώστα Σκρεπετού.

Γενική άποψη της αίθουσας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία της υπευθύνου της οργανωτικής επιτροπής Γεωργίας Αθανασοπούλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πηγή:anamniseis.net