Τραμπ καi Ερντογάν αναζητούν μεσοβέζικη λύση για τους S-400: Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο Λευκό Οίκο για την κρίσιμη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Ντόναλντ Τραμπ. Βασικό θέμα συζήτησης είναι το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400 για το οποίο αναζητείται μία μεσοβέζικη λύση.
Η συνάντηση γίνεται σε ένα βαρύ κλίμα που δημιουργούν από τη μία οι διαδικασίες για την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου, που μεταδίδονται πλέον τηλεοπτικά, και από τις αποκαλύψεις ότι ο κ. Τραμπ εξυπηρετεί τον κ. Ερντογάν επειδή έχει προσωπικά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία. Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον δεν έκρυψε τα λόγια του. Και η κόρη και ο γαμπρός του κ. Τραμπ, ιδιαίτερα ο γαμπρός του ο Τζάρεντ Κούσνερ έχουν προσωπικά συμφέροντα, που επηρεάζουν την αμερικανική πολιτική για την Τουρκία.
Στην υποδοχή του κ. Ερντογάν και της συζύγου του Εμινέ, συμμετείχε και η Πρώτη Κυρία, η Μελάνια Τραμπ. Τα δύο προεδρικά ζεύγη είχαν αρχικά μία συνάντηση 20 λεπτών, μέχρι τις 7.20 (ώρα Ελλάδος) και στη συνέχεια οι δύο πρόεδροι ξεκίνησαν να τα λένε μόνοι τους, με τη βοήθεια των μεταφραστών τους. Θα ακολουθήσει γεύμα και περαιτέρω συζητήσεις με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η βασική θέση της Αμερικής είναι ότι δεν θέλει να τα σπάσει με τον Ερντογάν και να τον οδηγήσει οριστικά στην Ρωσία και τον Πούτιν. Βεβαίως αυτό έχει ήδη γίνει, απλά οι Αμερικανοί ζουν στον φανταστικό τους κόσμο. Απ’ εκεί και πέρα στην κορυφή της ατζέντας δεν είναι η Συρία, αλλά οι S-400.
Για το θέμα της Συρίας ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να σταματήσουν τη συμμαχία τους με τους Κούρδους, τους οποίους θα συνεχίσουν να ενισχύουν στρατιωτικά. Αναρωτιέται κανείς γιατί έφυγαν τότε από τη Βόρεια Συρία και την χάρισαν στον Ερντογάν. Οπότε αυτό το θέμα θα είναι σημείο τριβής, εκτός αν ο κ. Τραμπ υποχωρήσει ξανά, όπως κάνει πάντα όταν συνομιλεί με τον Ερντογάν.
Για το θέμα των S-400, που το επανάφερε ο Λευκός Οίκος, εκεί που το είχαμε ξεχάσει. Και ο υπουργός Άμυνας και ο αξιωματούχος χθες, είπαν ότι οι S-400 δεν έχουν καμία δουλειά σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και ούτε κανένα άλλο ρωσικό σύστημα. Η θέση τους παραμένει η ίδια ότι πρέπει τουλάχιστον να μην λειτουργήσουν οι S-400. Ο Λευκός Οίκος φαίνεται ότι εισηγήθηκε την μη ενεργοποίηση και εάν αυτό γίνει δεκτό, τότε θα μπορούσε να ξεκινήσει συζήτηση και για τα Patriot και για τα F-35. Προβληματίζει και αυτό.
Μετά το τέλος των συζητήσεων, θα έρθουν στο Λευκό Οίκο κάποιοι γερουσιαστές. Τους κάλεσε ο κ. Τραμπ. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να υπάρξει μία μεσοβέζικη συμφωνία για το θέμα των S-400 και ο πρόεδρος Τραμπ θα χρειαστεί τη βοήθεια των γερουσιαστών για να την επιβάλει.

Πηγή: hellasjournal.com

Print Friendly, PDF & Email