Ομογενείς θύματα της πύρινης λαίλαπας

Οι αρχές του Κουϊνσλαντ έδωσαν εντολή σε κατοίκους και τουρίστες να εγκαταλείψουν τις εστίες και τα καταλύματά τους για να γλιτώσουν από τις φλόγες που τους πλησιάζουν καθώς οι πυροσβέστες πασχίζουν να θέσουν υπό έλεγχο δεκάδες πυρκαγιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας ομογενής, ίσως και δύο είναι μεταξύ των τεσσάρων ατόμων που έχασαν την ζωή τους έως τώρα.
Την ίδια στιγμή στο κεντρικό Κουϊνσλαντ οι αρχές συνέλαβαν ένας ανήλικο τον οποίο κατηγορούν για εμπρησμό. Από την φωτιά που άναψε καταστράφηκαν 14 σπίτια αλλά και πολλά άλλα κτίσματα.
Στο μεταξύ η πτώση της θερμοκρασίας την Πέμπτη προσέφερε κάποια ανακούφιση στους πυροσβέστες στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας και η προσοχή στράφηκε στο Κουίνσλαντ, όπου πάνω από 75 πυρκαγιές απειλούσαν ζωές και σπίτια.

Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση «άμεσης εγκατάλειψης», που είναι το ανώτατο επίπεδο συναγερμού, για πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων για τη Νούσα, έναν παραθαλάσσιο τουριστικό προορισμό σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων, νότια του Μπρίσμπαν.
«Αναμένουμε ότι ο κόσμος θα λάβει υπόψη του τις προειδοποιήσεις και θα θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια επιβίωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς και, εάν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, τώρα είναι η ώρα να φύγουν», δήλωσε ο Γκρεγκ Κρίστενσεν, δήμαρχος του περιφερειακού συμβουλίου του Σίνικ Ριμ στο Κουίνσλαντ.

«Είναι μια πολύ δύσκολη εποχή», δήλωσε ο Κρίστενσεν σε δημοσιογράφους. «Δεν υπήρχαν στο παρελθόν πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση όπως αυτές».
Ένα ιδιωτικό ελικόπτερο ρίψης νερού συνετρίβη ενώ επιχειρούσε σε πυρκαγιά δυτικά του Μπρίσμπαν την Τετάρτη, αν και ο πιλότος γλίτωσε με μικρά τραύματα, όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία και η υπηρεσία εκτάκτων αναγκών στο Κουίνσλαντ.

Στο μεταξύ τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας που κατακαίει τα πάντα, απλωμένη σε πολλά μέτωπα στη Νέα Νότια Ουαλία, πολύ κοντά στο Σίδνεϊ, επιβεβαίωσαν οι αρχές .

Ο απολογισμός κάνει λόγο για 13 πυροσβέστες τραυματίες και για τουλάχιστον 300 κατοικίες που είχαν παραδοθεί στις φλόγες.
Ο έλεχγος στις περιοχές που ήδη έχουν καεί, ανέδειξε την τραγωδία στο μεγαλείο της, καθώς, εκτός από τα αμέτρητα ζώα που βρήκαν τραγικό θάνατο και την καταστροφή της φύσης, βρέθηκαν και τέσσερις άνθρωποι απανθρακωμένοι.

Το τελευταίο σώμα ανθρώπου εντοπίστηκε στη μικρή πόλη Kempsey και πιστεύεται πως ανήκει σε έναν 58χρονο άνδρα και ο οποίος είχε εξαφανιστεί από την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις αρχές, πάνω από ένα εκατ. εκτάρια έχουν καεί, ενώ οι κατοικίες που κατραστράφηκαν ολοσχερώς αριθμούνται σε πολλές δεκάδες.

Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες της πυροσβεστικής και των υπολοίπων σωμάτων ασφαλείας, εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτα πολλά μέτωπα πυρκαγιών.

ΘΥΜΑΤΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

Ένας 85χρονος ομογενής, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ιδιοφυΐα στα ηλεκτρολογικά, έχοντας εργαστεί στο πρόγραμμα της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) Apollo, είναι ανάμεσα στα θύματα των πυρκαγιών που πλήττουν την βόρεια Νέα Νότια Ουαλία.

Όπως μετέδωσε το ελληνικό πρόγραμμα της SBS o George Nole εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του στο Glen Innes.
Ο φίλος του, Philip Hine, μιλώντας στην τοπική εφημερίδα «Glen Innes Examiner» περιέγραψε τον George Nole ως έναν «απομονωμένο γυμνιστή» και έναν άνθρωπο που μετακόμισε σε ένα μικρό χωριό «για να είναι ο εαυτός του».

Μεταξύ άλλων η SBS ανέφερε:
«Έχοντας ζήσει στη Νότιο Αφρική, η μετανάστευση στην Αυστραλία ήταν καθαρά θέμα τύχης ή όπως αναφέρει στην συνέντευξή του ο Philip Hine, το στρίψιμο ενός νομίσματος ήταν εκείνο που έκρινε το πεπρωμένο του, αφού αμφιταλαντευόταν ανάμεσα σε Αυστραλία και Ζιμπάμπουε.
Ο George Nole εγκαταστάθηκε στην Wytaliba στη δεκαετία του ’80, και αμέσως έγινε ευπρόσδεκτος από όλους, σε μια κοινότητα που εκείνη την εποχή αποτελείτο κυρίως από γυμνιστές
«Βρήκε αυτό που αναζητούσε στο Wytaliba: την ησυχία, την έλλειψη ρύπανσης και θορύβου, τη φύση και τον εαυτό του», δήλωσε ο Philip Hine.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του στενού του φίλου, Philip Hine, ο George Nole θέλησε να κρύψει την ελληνική καταγωγή του, για τον λόγο αυτό άλλαξε το επώνυμό του.
«Δεν ήθελε να μας λέει την καταγωγή του για να μην πέσει θύμα διακρίσεων, καθώς οι άνθρωποι τον φώναζαν wog. Ήταν ο πιο ειλικρινής άνθρωπος που θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε. Ήταν ένας άνθρωπος που ήξερε τι του άρεσε. Γνώριζε τον εαυτό του πραγματικά καλά και θα μπορούσε να κρίνει τον χαρακτήρα των ανθρώπων πολύ εύκολα», είπε ο κ. Hine.
Το 2014 ο George Nole διαγνώστηκε με λευχαιμία και είχε δεχτεί πως αυτό θα σήμαινε το τέλος της ζωής του.

«Ήταν ήδη έτοιμος να πεθάνει πριν γίνει η διάγνωση αυτή», είπε ο φίλος του Philip Hine, τονίζοντας πως η ευχή του George Nole να πεθάνει στο σπίτι του έγινε πραγματικότητα, αν και ο θάνατος τον βρήκε λίγα μέτρα μακριά από αυτό, μέσα στο αυτοκίνητό του».

Εξάλλου σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κυπριακής καταγωγής είναι ο Chris Savva, 63 ετών, από το South Arm κοντά Nambucca Heads που κατόρθωσε να σώσει το σπίτι του αλλά δεν μπόρεσε να διασχίσει μια γέφυρα που κάηκε.
Το θύμα βρέθηκε νεκρό μέσα στο αναποδογυρισμένο αυτοκίνητό του.

 

πηγή:neoskosmos.com