Όλοι εναντίον όλων: Ποιος θα είναι το «νούμερο δύο» στην Κουμουνδούρου μετά τον Τσίπρα

Αθήνα.- Το αρμόδιο όργανο που θα εκλέξει τον νέο Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Κεντρική Επιτροπή που θα βγει από το επερχόμενο Συνέδριο”. Αυτό τονίζουν με νόημα οι επίσημες πηγές της Κουμουνδούρου που αρνούνται να μπουν σε οποιαδήποτε ονοματολογία για το επόμενο “νούμερο δύο” του κόμματος μετά τον Αλέξη Τσίπρα.

Πολλώ δε μάλλον όταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανοίγει τα χαρτιά του για τον χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου με κομματικά στελέχη να εκτιμούν στο newpost.gr πως ακόμα και το στοίχημα του Μαρτίου έχει χαθεί.

Οι ζυμώσεις, πάντως, για το πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Πάνο Σκουρλέτη στον 6ο όροφο της Κουμουνδούρου είναι ήδη έντονες, καθώς όλες οι τάσεις βλέπουν πως η επιλογή των συνέδρων θα είναι καταλυτική για τους 151 της νέας Κεντρική Επιτροπής.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι φυσιολογικό να περιμένει να δει πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες μέσα στο κόμμα προκειμένου να δώσει προβάδισμα στον δικό του “εκλεκτό”. Ο διευρυμένος ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ξεκάθαρες και σαφείς αναφορές στη ριζοσπαστική και την κινηματική αριστερά ή το προοδευτικό κέντρο και οι δυνάμεις της σοσιαλημοκρατίας θα αφήσουν και σε επίπεδο στελεχών έντονα το αποτύπωμά τους; Ακόμα και οι πρώτοι σε σταυρούς στο Συνέδριο θα δείξουν τον δρόμο για την επόμενη ημέρα, αφού αν κόψει πάλι “πρώτος το νήμα” ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (1312 ψήφους είχε λάβει το 2016 και 1308 ο Νίκος Φίλης) θα εδραιωθεί ως ο δεύτερος ισχυρός πόλος μέσα στην Κουμουνδούρου.

Η κινητικότητα είναι πολύ έντονη το τελευταίο διάστημα με τους “προεδρικούς” βουλευτές να ετοιμάζουν τη δική τους πλατφόρμα για να “στρίψουν το τιμόνι” της Κουμουνδούρου προς την κεντροαριστερά. Οι “53+” πραγματοποίησαν το προηγούμενο Σάββατο την πανελλαδική τους συνδιάσκεψη, με το newpost.gr να δημοσιοποιεί πρώτο το πολιτικό κείμενο – παρέμβαση που συνέταξαν για τον οδικό χάρτη προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η εσωκομματική αντιπολίτευση, άλλωστε, που αντιδρά στην ωρίμανση προς “άγνωστες κατευθύνσεις” έχει επεκτείνει τις συμμαχίες της και δεν είναι τυχαίο πως σε πρόσφατη εκδήλωση της εφημερίδας “ΕΠΟΧΗ” στο ίδιο τραπέζι με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κάθισε ο Νίκος Φίλης, ενώ εκεί βρέθηκε και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο νυν Γραμματέας του κόμματος παρά τις γκρίνιες και τις προσπάθειες κύκλων της Κουμουνδούρου ακόμα και για απομάκρυνσή του το καλοκαίρι που πέρασε, έχει αφήσει θετικό στίγμα κατά τη διάρκεια της θητείας του. Έχει “χρεωθεί” το καλό εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου που έγινε μέσα σε πολύ αρνητικές πολιτικές συνθήκες για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι συνεχίζουν να υπενθυμίζουν και τις διπλές κάλπες του Μαίου. Φίλοι και “εχθροί”, πάντως, του αναγνωρίζουν πως στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα χωρίς τριβές και συγκρούσεις.

Η αποχώρησή του, ωστόσο, από τη θέση του Γραμματέα θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο και δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν με καλό μάτι την περίπτωση του Νάσου Ηλιόπουλου. Η ανάδειξη του μέσα στην κομματική ιεραρχία κατά πολλούς θα του έδινε επιπλέον πόντους και αναγνωρισιμότητα, προκειμένου να διεκδικήσει για άλλη μια φορά τον δήμο της Αθήνας. Είναι ένα νέο πρόσωπο που ταιριάζει στο προφίλ των ανθρώπων που δείχνει πως έχει εμπιστοσύνη ο Αλέξης Τσίπρας και την ίδια ώρα είναι αποδεκτός από όλες τις τάσεις.

Αν και το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη είχε πέσει στο τραπέζι των προσώπων που θα μπορούσαν να διαδεχτούν τον Πάνο Σκουρλέτη μέσα στο καλοκαίρι η ίδια δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη θέση. Και μόνο το γεγονός, όμως πως συζητήθηκε για τη θέση του Γραμματέα ένα κορυφαίο στέλεχος με θητεία στα υπουργικά έδρανα και ηγετικό ρόλο στην κοινοβουλευτική ομάδα στις δυο θητείες του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει πως αυτά τα χαρακτηριστικά πιθανότατα να αναζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας για το νέο συγκάτοικό του στην Κουμουνδούρου.

Παρ΄όλα αυτά στο ερώτημα αν ο νέος Γραμματέας θα είναι ταυτόχρονα και βουλευτής ή θα είναι κάποιο άλλο πρόσωπο που δεν έχει εκτεθεί πολύ στα φώτα της δημοσιότητας, δεν υπάρχει ακόμα απάντηση. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να έχει ένα ειδικό βάρος, όπως οι προκάτοχοί του. Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του κόμματος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει ακόμα και ένα στέλεχος της Προοδευτικής Συμμαχίας, που έχει θητεύσει και στο παλαιό ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια απόφαση, ωστόσο, σηκώνει πολλή συζήτηση και θα μπορούσε να υποστηριχθεί μόνο μέσα από τα αποτελέσματα, τις συζητήσεις, τις ψηφοφορίες και το κλίμα του Συνεδρίου.

Δεν είναι λίγο όσοι μέσα στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως η Ρένα Δούρου θα αναζητήσει έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο μέσα στο κόμμα. Θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμα και τη θέση του Πάνου Σκουρλέτη; Παραμένει πολύ ενεργή στα κοινά με την εκλογή της στο νέο ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και οι πληροφορίες του newpost.gr δεν αποκλείουν η παρέμβασή της στο επικείμενο Συνέδριο να ξαφνιάσει πολλούς συντρόφους της σε σχέση με τα τεκταινόμενα μέσα στο κόμμα. Όσοι πιστεύουν πως η εθνική τραγωδία στο Μάτι δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την εσωκομματική της ανέλιξη, υπενθυμίζουν πως στο Συνέδριο του 2016 ήταν η μόνη γυναίκα που βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα της ψηφοφορίας για την Κεντρική Επιτροπή.

Είναι διάχυτη, πάντως, η άποψη στην Κουμουνδούρου ότι πολλά νέα στελέχη, που σήκωσαν μεγάλο βάρος του κόμματος προεκλογικά, μπορούν να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα καθήκοντα του Γραμματέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αλλάξει το κλίμα υπέρ του.

πηγή: newpost.gr