Αθήνα.- Με αντιπαράθεση άρχισε η συζήτηση μεταξύ πρωθυπουργού και Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Ενδιαφέρον προκάλεσε το δηκτικό σχόλιο του πρωθυπουργού στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι που είχε ρίξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στην πρωτολογία του είχε χαρακτηρίσει τον κ.Μητσοτάκη «ψεύτη και δειλό». Όπως είπε παίρνοντας το λόγο δεν θα ακολουθήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ρητορική της έντασης. «Έχω μια χώρα να κυβερνήσω και έναν λαό να ενημερώσω», είπε χαρακτηριστικά, και θύμισε ότι εκείνος στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης είχε απαντήσει στην Ώρα του Πρωθυπουργού μόλις σε 11 ερωτήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ήταν στο βήμα για την ομιλία του, πρόσεξε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος έστελνε ή διάβαζε κάποιο μήνυμα στο κινητό του. Για να πει το εξής:

“Μη στέλνετε μηνύματα κ. Τσίπρα”, για να συνεχίσει: “Ίσως (κάτι σας λένε) για τη δευτερολογία σας”.

Και κατέληξε: “Επειδή μιλάτε περί σεβασμού στο Κοινοβούλιο”

Στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων:

«Προσέρχομαι για 3η φορά σε λιγότερο από 5 μήνες από την ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή για να αξιοποιήσω την ώρα του πρωθυπουργού. Με χαρακτηρίσατε δειλό και αποφεύγω να απαντώ στα ερωτήματά σας. Για την ιστορία καταθέτω τα δικά σας στατιστικά. Είχαν κατατεθεί στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής σας 319 – μπορείτε να με παρακολουθείτε και να μην ανταλλάσσετε sms εκτός αν σας στέλνουν μηνύματα για να σας προετοιμάσουν – είχαν κατατεθεί 319 ερωτήσεις και απαντήσατε στις 11. Μια κάθε 5,5 μήνες. Ποσοστό 3,5%. Κάτι σας θυμίζει αυτό το ποσοστό. Σας καταδιώκει.

Ως βουλευτής αποφασίσατε να ρωτήσετε είναι και αυτό κάποιο βήμα. Όμως είστε θεσμικά αδιάβαστος και επιπόλαιος.

Μου καταθέσατε 3σέλιδη ερώτηση με ανύπαρκτες παραδοχές.

Καταθέσατε την ερώτηση πριν ψηφιστούν οι Ποινικοί Κώδικες. Είμαι εδώ να σας απαντήσω.

Ρωτάτε τι ωθεί την κυβέρνηση να ορίζει χρονικό περιθώριο χωρίς να ορίζεται περίοδος προσαρμογής. Είστε αδιάβαστος κ. Τσίπρα. Η μεταβατική διάταξη προβλέπεται. Φροντίστε να διαβάζετε καλύτερα πριν καταθέτετε τις ερωτήσεις καθώς και για τα τραπεζικά στελέχη προβλέπεται μεταβατική περίοδος.

Μας κατηγορείτε εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ, για επιεική στάση στην διαφθορά. Θα μιλήσω με συγκεκριμένα στοιχεία.

Το 2012 στην Διεθνή Διαφάνεια στην 94η θέση. Το 2015 ήταν στην 58η θέση. Το 2018 67η θέση. Αυτά είναι τα έργα και ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πολύ υποκριτικό να αναμασάτε διαρκώς αυτή την καραμέλα των λευκών κολάρων και μπαχαλάκηδες με κουστούμια. Εμείς δεν θέλουμε ούτε τους μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων ούτε των πανεπιστημίων. Αν βλέπετε τους νόμους ως εμπόδιο πείτε το μας.

Πάμε να δούμε τι κάνατε για τα εγκλήματα του λευκού κολάρου εσείς.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες και ενέκρινε απόλυτα την κυβερνητική πολιτική ο Ευρωπαίκός Οργανισμός Κατά Διαφθοράς και Γκρέκο σας εγκαλούν και σας εγκαλούσαν ότι μετατρέψατε την δωροδοκία σε απλό πλημμέλημα από βαρύ κακούργημα.

Δώστε τα αυτά στον κ. Τσίπρα να τα διαβάσει. Μήπως έγιναν ερήμιν της δικής σας βούλησης να πατάξετε την διαφθορά; Αυτά εσείς τα κάνατε κ. Τσίπρα και εμείς τα διορθώνουμε.

Προσέξετε λοιπόν τα λόγια σας για τα λευκά κολάρα γιατί μπορεί να είναι λερωμένα και να μην φορούν γραβάτα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

«Την τελευταία φορά που ήμασταν σε αυτήν την αίθουσα, στεκόσασταν με σταυρωμένα τα χέρια και με αποκαλούσατε ψεύτη. Με καλούσατε να καταθέσω στα πρακτικά τις δηλώσεις του εκπροσώπου σας για το προσφυγικό, ότι με περισσότερες περιπολίες του Λιμενικού θα έχουμε περισσότερα δυστυχήματα στη θάλασσα. Δηλώσεις τις οποίες μας λέγατε ότι ποτέ δεν έκανε.  Και στα πρακτικά τις καταθέσαμε, και τα σχετικά βίντεο είδε το πανελλήνιο. Kαι τελικά αποδείχθηκε ότι ο ψεύτης δεν ήμουν εγώ», είπε αρχικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατηγόρησε ακόμα τον πρωθυπουργό πως δεν είχε το θάρρος ούτε μία συγγνώμη να ζητήσει,  ούτε να αποπέμψει τον υπουργό του.

«Όχι μόνο ψεύτης λοιπόν, αλλά και δειλός ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως προκαλεί «το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να διασύρετε τη χώρα μας».

Υπογράμμισε ακόμα πως «είμαι σίγουρος, ότι εάν την επομένη δεν είχαν αναδείξει το θέμα μέχρι και οι βρετανικοί Financial Times, πάλι δε θα ερχόσασταν.  Το δημοσίευμα σας χάλασε το σχεδιασμό. Διότι εδώ καλά το είχατε καταφέρει να περάσει στα ψιλά το θέμα από μεγάλα τηλεοπτικά μέσα».

«Το πρόβλημα κ .Μητσοτάκη δεν είναι μόνο ότι κάνετε χάρες στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ. Ούτε μόνο ότι οι χάρες αυτές, δύσκολα πείθεται κανείς ότι γίνονται άνευ αντίδωρων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα κύριοι της ΝΔ, είναι ότι τέσσερις μόλις μήνες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, έρχεστε να κερδίσετε το χαμένο έδαφος τεσσάρων χρόνων.  Και να καθαρίσετε όσους τόσα χρόνια δεν είχαν την προστασία σας, επειδή δεν ήσασταν στην εξουσία. Έρχεστε να επαναφέρετε την κανονικότητα του κόμματός σας, την κανονικότητα της διαπλοκής και της διαφθοράς που έριξε τη χώρα στα βράχια και την οδήγησε στη χρεωκοπία και τα μνημόνια», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Έχετε ξεπεράσει ήδη κάθε όριο απροκάλυπτης εύνοιας απέναντι στη συγκεκριμένη κατηγορία εγκληματιών», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός οφείλει «σήμερα, ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας,  να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνησή σας νομοθετεί κατά τρόπο που αποδυναμώνει τη δικαιοσύνη στον αγώνα της κατά των οικονομικών εγκλημάτων, πλήττει το αίσθημα της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών και καθιστά τη χώρα διεθνή περίγελο».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τρείς κραυγαλέες παρεμβάσεις εξηγώντας: «Ας ξεκινήσουμε με την αποδέσμευση λογαριασμών υπόπτων, κατηγορούμενων για ξέπλυμα χρήματος. Εδώ κανονικά δε θα χρειαζόταν να πει κανείς πολλά.  Αρκούν τα όσα είπε η Αρχή για το Ξέπλυμα στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.  Ότι υπάρχει κίνδυνος με τη παρέμβασή σας συνολικής ματαίωσης της ανάκτησης των προϊόν των εγκλήματος από το Δημόσιο.  Ότι θα αποδοθούν τα προ ετών δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία των υπόπτων για βαρύτατα εγκλήματα, που εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και έτσι θα ευνοηθούν οι δράστες με την μεγαλύτερη παραβατικότητα και θα ματαιωθεί ο βασικός σκοπός της γενικής πρόληψης του βαρέως οικονομικού εγκλήματος.  Αλήθεια κ. Μητσοτάκη, με ποια λογική περάσατε νόμο για να αποδεσμεύονται λογαριασμοί υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος, πριν η υπόθεση τους τελεσιδικήσει;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε «ποιοι ευνοούνται από το νόμο αυτό και μπορούν να ζητήσουν την αποδέσμευση άνω του ενός δις. ευρώ» και πρόσθεσε πως «Ήδη ο βασικός κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Novartis, ο κ. Φρουζής που σας διοργάνωνε δείπνα προεκλογικά, παραδέχθηκε ότι με το νόμο σας θα κινήσει τις διαδικασίες για να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί του».

«Αλλά ο Φρουζής είναι το λιγότερο. Εδώ ευνοούνται πρόσωπα που ελέγχονται για τεράστιες υποθέσεις διαφθοράς.  Που απασχολούν για χρόνια την κοινή γνώμη και τη Δικαιοσύνη και που πλέον θα έχουν πρόσβαση σε δεσμευμένους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Και το ερώτημα είναι :  Αυτό το κάνατε γιατί το είχατε στο πρόγραμμά σας ;  Το κάνετε από άποψη ; Ψηφίσατε μία τέτοια σκανδαλώδη διάταξη με κίνδυνο να διασύρετε τη χώρα στο εξωτερικό, από άγνοια ή από αφέλεια ; Δύσκολα θα το πιστέψει κανείς αυτό. Ιδίως αν υπολογίσει το ιλιγγιώδες ποσό των χρημάτων που αποδεσμεύονται σε λογαριασμούς τραπεζών της Ελβετίας», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αλλά ακόμη και αν το κάνετε από άποψη είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς. Για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη εις υγείαν των κορόιδων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

 

Print Friendly, PDF & Email