Ας καταλάβουν, έστω και πάνω στο νήμα τι ακριβώς θέλουν οι Απόδημοι ψηφοφόροι

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η ομογένεια –τουλάχιστον του υπερατλαντικού τόξου-  μίλησε. Και αυτό που είπε είναι ότι θέλει να συμμετέχει στις ελληνικές εθνικές εκλογές ισότιμα με τους υπόλοιπους Έλληνες.  Και χωρίς αποκλεισμούς, χρονικούς ή άλλους. Ότι θέλει να διατηρήσει το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά και του εκλέγεσθαι.  Με δικούς της υποψήφιους  στο Επικρατείας και όχι «δοτούς» των κομμάτων. Ότι θέλει να ψηφίζει επιστολικά και ει δυνατόν ηλεκτρονικά.

Αυτά ζήτησαν οι Απόδημοι του υπερατλαντικού τόξου.

Μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν φρόντισε να έχει την έγκυρη άποψη των Αποδήμων.  Τους απέκλεισε από τις «διαβουλεύσεις».  Ίσως αρκέστηκε σε κάποιες «βολικές» των δικών της θέσεων απόψεις μεμονωμένων ομογενών, που όμως εκπροσωπούσαν μόνον τον εαυτό τους!

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αιφνιδιασμένα από την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προωθήσει και να λύσει, από τους πρώτους κιόλας μήνες της θητείας της  ένα θέμα που χρόνιζε, προσήλθαν στις διακομματικές συνάξεις το καθένα με τα δικά του «θέλω». Κυρίως, όμως, με ένα προαπαιτούμενο: Να μικρύνει όσο γίνεται περισσότερο η «εκλογική πελατεία» του εξωτερικού. Ώστε να μην «διαταραχτούν»  οι εσωτερικές  ισορροπίες του εκλογικού σώματος. Και αυτό ενδιέφερε ιδιαίτερα κόμματα με “ευαίσθητες” πλειοψηφίες, (ΚΚΕ. ΚΙΝ.ΑΛ., ΜεΡΑ25) που κινούνται κάτω του 7%.

Η Κυβέρνηση, από την μεριά της, προσπάθησε να προστατέψει αυτό που ονομάζεται «ισοδύναμη ψήφος». Δηλαδή, η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό το βάφτισε «κόκκινη γραμμή» και εκχώρησε ΟΛΑ τα  άλλα ζητήματα στην αντιπολίτευση, ευελπιστώντας ότι θα καταγράψει τον αριθμό-ρεκόρ όλων των εποχών, 300 ψήφους στο Νομοσχέδιο για την «Διευκόλυνση» των αποδήμων να ψηφίζουν από τους τόπους κατοικίας τους.

Δυστυχώς, όμως, και αυτή η «κόκκινη γραμμή» μπάζει από παντού. Εάν οι Απόδημοι δεν ψηφίζουν για την εκλογική τους περιφέρεια, αλλά στο Επικρατείας, «η ψήφος δεν θα είναι ισότιμη. Εξαρτάται από τον εκλογικό νόμο», όπως πρόσφατα δημοσιεύσαμε.

Αυτό ήταν και το λάθος που έκανε  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κατά τα άλλα καλή (και αξιέπαινη, ως σπανίζουσα στον ημέτερο πολιτικό στίβο)  πρόθεσή του να υλοποιήσει τις προεκλογικές επί του θέματος δεσμεύσεις του. Υπήρξε υπέρ του δέοντος «συνδιαλλακτικός» με την αντιπολίτευση στις «απαράδεκτες», όπως και κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει, αξιώσεις της , προκειμένου να δώσει την ψήφο της.

Τα έχουμε γράψει, ας μην τα επαναλάβουμε.  Επιγραμματικά, μόνο: Οι απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι έπρεπε να μπορούν να ψηφίζουν από το εξωτερικό, ως εάν έφθαναν στην Ελλάδα και ψήφιζαν.  Όλοι. Χωρίς αποκλεισμούς. Και χωρίς «διευθετήσεις» όπως ψηφοδέλτιο (ανύπαρκτο) Επικρατείας, χρόνια απουσίας-παρουσίας, μητρώα κλπ. Χωρίς, δηλαδή, όλα αυτά τα «προαπαιτούμενα» τα οποία συντείνουν στο να ελεγχτεί  -κατά το δυνατόν- το εκλογικό σώμα του εξωτερικού!

Από τη στιγμή που μπήκε θέμα Επικρατείας ήταν επόμενο να ζητήσουν και οι ομογενείς υποψήφιους δικούς τους κλπ. κλπ. Και από τον αποκλεισμό της επιστολικής ψήφου, ήταν βέβαιο ότι οι κάλπες από μόνες τους δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ανθρώπους που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε αχανείς εκτάσεις. (Και να μην λέγεται παρηγορητικά ότι θα στηθούν κάλπες όπου υπάρχουν πολλοί απόδημοι ψηφοφόροι. Πρώτα να ρωτήσει το Υπουργείο να μάθει εάν  επιτρέπεται να στηθούν κάλπες σε μη ελληνικό έδαφος, τι θεωρείται και είναι ελληνικό έδαφος,  και μετά να το υπόσχονται).

Φθάσαμε τώρα στην  ώρα «μηδέν». Γι αυτό  η Panhellenic Post πρότεινε νέες συνεννοήσεις των κομμάτων ώστε να ληφθούν υπόψη και οι απόψεις της ομογένειας. Διαφορετικά θα ψηφισθεί ένας νόμος –με σημαντική πλειοψηφία-  που θα “διευκολύνει” θεωρητικά ίσως και το 30%των Αποδήμων ψηφοφόρων, να ψηφίζουν από το εξωτερικό,  αλλά στην πράξη θα αγνοήσουν τις ελληνικές εκλογές τουλάχιστον το 90% για διαφορετικούς λόγους. (Αποστάσεις, καιρικές συνθήκες, εργασία, έλλειψη ενδιαφέροντος αφού θα ψηφίζουν κόμματα και όχι βουλευτές κ.α.).

Ας ελπίσουμε ότι Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα λάβουν, έστω και πάνω στο νήμα,  το μήνυμα που στέλνουν, όχι μόνο από το “υπερατλαντικό τόξο”, αλλά από κάθε γωνιά του πλανήτη (με διαφορετικούς τρόπους, δηλώσεις κλπ.) οι Απόδημοι.  Κερδισμένο θα είναι το πολιτικό σύστημα!