38 χρόνια HIV/AIDS και 32 εκατ. νεκροί: Οι θεραπείες βελτιώνονται αλλά ξεχνάμε την προφύλαξη

Στα 37,9εκατ. ανερχόταν το 2018 ο αριθμός των ανθρώπων ανά τον κόσμο που ζούσαν με τον HIV εκ των οποίων μόνο 24,5εκατ. εκτιμάται πως λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία.

Μόνο δε το το 2018 ο αριθμός των νέων διαγνώσεων έφτασε το το 1,7 εκατ.  ενώ σύμφωνα  με τα διαθέσιμα στοιχεία του UNAIDS από την έναρξη της επιδημίας και την αναγνώριση του ιού έχουν μολυνθεί 74,9εκατ άνθρωποι εκ των οποίων μέχρι τα τέλη του 2018 32 εκατ. εκτιμάται πως έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του HIV.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως την τελευταία 15ετία καταγράφεται μια σταθερή μείωση των θανάτων που συνδέονται με τον HIV σε αντίθεση με την διαρκώς ανοδική πορεία που παρατηρήθηκε από το 200-2005. Την περίοδο αυτή, όπως φαίνεται και στο infographic του Statista (βάση των στοιχείων του UNAIDS) οι καταγεγραμμένοι μόνο νεκροί είχαν φτάσει στον αριθμό ρεκόρ του 1.700.000 αλλά στη συνέχεια παρατηρείται συνεχής μείωση και το 2018 οι θάνατοι που σχετίζονται με τον HIV υπολογίζονται σε 700.000.  

Η θετική αυτή εξέλιξη ήρθε εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στην πρόσβαση των φορέων στην αντιρετροϊκή θεραπεία κατά τα τελευταία έτη, την πληρέστερη και ενημέρωση και στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Infographic: HIV/AIDS Deaths Continue To Decline | Statista

Μείωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα αλλά και ανησυχητικά ευρήματα

Στην Ελλάδα, παρατηρείται μείωση  στις νέες διαγνώσεις του HIV μετά από μια σταθεροποιητική τάση την τελευταία τριετία αλλά ανησυχητικές παράμετροι είναι η αύξηση σε ετεροφυλόφιλους και τα υψηλά ποσοστά, πάνω από 50%, καθυστερημένης διάγνωσης. 

«Η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη (266 σε σχέση με 378-749 νέες διαγνώσεις την τελευταία δεκαετία), αν λάβουμε υπόψη μόνο τα άτομα ελληνικής προέλευσης», ανέφεραν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), με αφορμή το 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS και την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Alena Igdeeva via Getty Images
Vector poster on the theme of AIDS. How is HIV transmitted?

Κυρίαρχος τρόπος μετάδοσης παραμένει η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη μεταξύ ανδρών (41,9%), ενώ ακολουθεί η ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή (28,6%) και η χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών (8,3%).

«Αν και ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στους χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών έχει μειωθεί σημαντικά, συγκριτικά με την περίοδο της επιδημίας του 2011-2013, ωστόσο δεν έχει προσεγγίσει τα προ της επιδημίας επίπεδα. Το ποσοστό των νέων διαγνώσεων ατόμων αλλοδαπής εθνικότητας τείνει να αυξάνεται σταθερά μετά το 2015, φθάνοντας το 2019 το 43%, με άτομα κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Κεντρικής Ευρώπης», ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΕΜΑΑ.

Η εικόνα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Στην Ευρώπη η εικόνα είναι αρκετά σύνθετη και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη και την Ρωσία καθώς παρατηρείται αύξηση των ποσοστών μολύνσεων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη Ρωσία καταγράφηκαν 71 νέα κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους πέρυσι. Στην Ουκρανία καταγράφηκαν 37 και 26 στην Λευκορωσία. 

Τα μικρότερα ποσοστά παρατηρούνται σε Βοσνία Ερζεγοβίνη (0,3), Σλοβακία (1,3) και Σλοβενία (1,9).

Infographic: Eastern Europe's Deadly HIV Problem | Statista You will find more infographics at Statista

 Αντίστοιχα στις ΗΠΑ οι Πολιτείες στις οποίες παρουσιάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός καταγραμμένων και εκτιμώμενων νέων διαγνώσεων είναι αυτές του Νότου. Σε αυτές εντοπίζεται το 52% αυτών σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης . Το αρνητικό ρεκόρ, όπως φαίνεται και στο Infographic κατέχουν η Τζώρτζια, η Φλόριντα και η Λουιζιάνα με  22,1 έως 24,9 νέες διαγνώσεις ανά 100.000 κατοίκους το 2007.

Στις δυτικές Πολιτείες το ποσοστό νέων διαγνώσεων ανέρχεται στο 19%, στις βορειοανατολικές στο 16% και στις Κεντροδυτικές στο 13%.

Infographic: The South dominates new HIV diagnoses in the United States | Statista You will find more infographics at Statista
huffimgtonpost.gr