Μοιάζει καθολική η απόρριψη από την ομογένεια του Νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μετά την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίου και Περιχώρων κυρία Σέτα Θεοδωρίδου και την εκλεγμένη παγκόσμια Γραμματέα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, (δες ξεχωριστά ρεπορτάζ) μία ακόμη Ελληνίδα του απόδημου Ελληνισμού, η  κυρία Κατερίνα Γιαννάκη, Μέλος συμβουλίου ΣΑΕ, Περιφέρεια Ευρώπης, διαμαρτύρεται για τον επί θύραις αποκλεισμό της πλειοψηφίας των Αποδήμων Ψηφοφόρων από το Συνταγματικό του δικαίωμα να ψηφίζει από εκεί όπου ζει.

Πάντως, με τα μέχρι στιγμής γνωστά, σχεδόν καθολική φαίνεται να είναι η αποδοκιμασία των αποδήμων για το κυοφορούμενο «συναινετικό» Νομοσχέδιο! Κι αυτό γιατί είναι αλήθεια ότι με τις ρυθμίσεις, τους κόφτες και τις προϋποθέσεις που θέτει “συναινετικά” το νομοσχέδιο, η μεγάλη πλειοψηφία των Αποδήμων μένει “εκτός νυμφώνος”, εκτός εάν βάλει “βαθειά το χέρι στην τσέπη” και ταξιδέψει για να ψηφίσει στην Ελλάδα…  Αλλά και γι αυτούς που θα ψηφίζουν πλέον από το εξωτερικό, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, η ταλαιπωρία θα είναι τόσο μεγάλη, που, τελικά, θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα φθάσουν στις κάλπες… Ιδιαίτερα εάν οι εκλογές συμπέσουν να γίνουν σε περίοδο χειμώνα.

Είναι δε περίεργο, το πώς τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, επιμένουν διαχρονικά να αποφασίζουν για τους απόδημους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη του τις δικές τους απόψεις. Ούτε καν όταν τους προσκαλούν στη Βουλή να εκφράσουν τις απόψεις τους!!! Δηλαδή, σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση, “τους καλούν για τα μάτια του κόσμου”…

Η κυρία Γιαννάκη  

Στην παρέμβασή της η κυρία Γιαννάκη χαρακτηρίζει ως «απαξίωση» των αποδήμων το κυοφορούμενο Νομοσχέδιο και καλεί τα κόμματα να υιοθετήσουν ξεχωριστική εκλογική Περιφέρεια Αποδήμων.

«Είναι απαξίωση». Επισημαίνει η κυρία Γιαννάκη,  «μετά από τόσους αγώνες εθελοντισμού για την οργάνωση και τις οργανωμένες εκφράσεις του ελληνισμού ανά τον κόσμο! Περίπου 4.000 οργανωμένες εκφράσεις του ελληνισμού…

Μην φοβίζει ξεχωριστή περιφέρεια με δικους μας (σ.σ. των Αποδήμων) εκφραστές. κανένα αποτέλεσμα δεν αλλοιώνεται!
Κατερίνα Γιαννάκη
Μέλος συμβουλίου ΣΑΕ
Περιφέρεια Ευρώπης!
Από Ρώμη Ιταλιας».

Πέραν των ανωτέρων κυριών, στην μικτή Επιτροπή της Βουλής που συζητά το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων παρουσιάστηκαν χθες Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019 και παρέθεσαν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου και εκπρόσωποι αποδήμων, ενώ επιστολές και παρατηρήσεις ελήφθησαν στην Επιτροπή και από το ηλεκτρoνικό ταχυδρομείο ( e mail).

Εξάλλου, όπως γράφει η ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ»,  και οι εκπρόσωποι φορέων και κοινοτήτων της ελληνικής Ομογένειας, που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «εξέφρασαν τις παρατηρήσεις, ενστάσεις, προβληματισμούς, ενώ κατέθεσαν και τις δικές τους προτάσεις στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής».

Οι απόδημοι στη Βουλή

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, η  καθιέρωση επιστολικής ψήφου, η δημιουργία εκλογικών περιφερειών στο εξωτερικό και η απάλειψη του ορίου των 35 χρόνων απουσίας και της διετούς υποχρεωτικής παραμονής στην Ελλάδα, ήταν τα τρία βασικότερα αιτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων και κοινοτήτων των Ελλήνων του εξωτερικού.

Γράφει η εφημερίδα:

Οπως υποστήριξαν, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που τίθενται στο νομοσχέδιο, αποκλείουν το δικαίωμα ψήφου στη συντριπτική πλειοψηφία των Αποδήμων του Ελληνισμού.

«Το νομοσχέδιο είναι πράγματι ένα πρώτο βήμα προς τα εμπρός και ένα θετικό βήμα συναίνεσης, ωστόσο, τα κριτήρια που θεσπίζονται αποκλείουν το 70% με 80% των απανταχού Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίσουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Στέφανος Ταμβάκης.

«Είναι επιτακτική ανάγκη, πρέπει να τα βρείτε μεταξύ σας, ώστε να ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού με τους πιο απλούς τρόπους», επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτικής Κίνησης Παγκόσμιο Ελληνικό Κοινοβούλιο, Ανδρέας Ασημακόπουλος.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των Ελλήνων του εξωτερικού έκαναν λόγο για «δύο ταχυτήτων Ελλήνων του εξωτερικού» που δημιουργούνται, και κάλεσαν όλα τα κόμματα να συναινέσουν σε μία λύση που θα δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Ελληνες της Διασποράς χωρίς αποκλεισμούς.

Ο Ξενοφών Γρηγοριάδης, αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο στέλνει το αντίθετο μήνυμα από αυτό που περιμένουν οι Ελληνες του εξωτερικού για πιο στενή σχέση και δεσμούς με την πατρίδα τους».

Ο Χρήστος Πρασάς, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, και μετανάστης πρώτης γενιάς, όπως δήλωσε, έκανε λόγο για δημιουργία δύο κατηγοριών μεταναστών και για αποκλεισμό από το δικαίωμα ψήφου όσων έφυγαν τη δεκαετία του 1960. «Ζητάμε ψήφο για όλους τους μετανάστες που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια, καθιέρωση επιστολικής ψήφου, και περιφέρειες στο εξωτερικό, όπου θα εκλέγονται οι ίδιοι οι μετανάστες», ανέφερε.

Ο Φώτης Φωτιάδης, αντιπρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων Πόλεων Γερμανίας, μίλησε επίσης για «αποκλεισμό της μεγάλης πλειονότητας των αποδήμων» και έκανε λόγο για «κατάφωρη αδικία της αρχής της ισότητας των Ελλήνων εντός και εκτός συνόρων».

Ο Ανδρέας Ασημακόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτικής Κίνησης Παγκόσμιο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τάχθηκε υπέρ και της ηλεκτρονικής ψήφου, τονίζοντας ότι «αν ενεργοποιηθούν τα 22 εκατ. Ελλήνων που ζουν σε όλο τον Κόσμο, θα δημιουργηθεί ένας κεντρικός πυρήνας αποφάσεων διεθνώς που μπορούν να επηρεάσουν τα πεπραγμένα».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αιθιοπίας, Γ. Βαλασκαντζής, που αριθμεί όπως είπε 500 Ελληνες, ανέφερε ότι «το κριτήριο της υποχρεωτικής διετίας στην Ελλάδα τους αποκλείει το δικαίωμα να ψηφίσουν» και τόνισε ότι «είναι ντροπή να μη γίνεται αποδεκτή η ηλεκτρονική ψήφος».

Ο Γιώργος Αθανασιάδης, αντιπρόεδρος του Panhellenic Cardiothoracic Diaspora, υπογράμμισε «ότι πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στους Ελληνες της Διασποράς να μπορούν να διαμορφώσουν άποψη και πρόσθεσε ότι πρέπει να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος χωρίς κανέναν αποκλεισμό».

Και από Αυστραλία

Τα ίδια απορριπτικά μηνύματα χθάνουν και από την Αυστραλία. Τόσο ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης όσο και ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ωκεανίας και Απ[ω Ανατολής Γιώργος Αγγελόπουλος έχουν εκφραστεί αρνητικά για το νομοσχέδιο του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θοδωρικάκου. Ο κ. Παπαστεργιάδης σε πρόσφαταη αρθρογραφία του στην Εφημερίδα των Συντακτών (Προβληματική τη συμφωνία για την ψήφο των ομογενών” και επισημαίνει: “Η συμφωνία αυτή, αντί να βοηθά τους απόδημους στο θέμα της ψήφου, θέτει μια σειρά από εμπόδια που τελικά θα έχει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Δηλαδή, να μην μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι ομογενείς που ενδιαφέρονται”.

 

 

Print Friendly, PDF & Email