Ερντογάν: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, στάλθηκε στα Ηνωμένα Εθνη

H συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στάλθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο.

Ο Ερντογάν είπε ότι η συμφωνία, την οποία υπέγραψε ήδη, επικυρώθηκε από τη Βουλή και δημοσιεύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με άμεση έναρξη ισχύος.

Η Τουρκία και η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη, υπέγραψαν το διμερές μνημόνιο συμφωνίας (MoU) στις 27 Νοεμβρίου.

Μιλώντας σε συμβούλιο των περιφερειαρχών του κυβερνώντος κόμματος (AKP) στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα κάνει απόλυτη χρήση των δικαιωμάτων της βάσει του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ναυτικού δικαίου μέχρι το τέλος, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν, επίσης, κατέκρινε την Ελλάδα για την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης, την οποία χαρακτήρισε ως μια «σκανδαλώδη» κίνηση. «Τι κέρδισε από αυτό;», είπε.

Η Τουρκία κάλεσε τις χώρες της περιοχής να συνεργαστούν στο θέμα διανομής των αποθεμάτων υδρογονανθράκων, η αξία των οποίων εκτιμάται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και να μετατρέψουν αυτούς τους φυσικούς πόρους σε ευκαιρία για την ενίσχυση των διμερών δεσμών και των γειτονικών σχέσεων.

Οι εκκλήσεις ωστόσο της Άγκυρας δεν βρήκαν μέχρι τώρα απήχηση και ορισμένες χώρες προσπάθησαν να απομονώσουν την Τουρκία από την εξίσωση της ενέργειας. Η Τουρκία δραστηριοποιείται σε γεωτρήσεις στην περιοχή της Μεσογείου, με τη συνοδεία των ναυτικών δυνάμεων της χώρας.

«Η Τουρκία βρίσκεται στη Συρία μετά από απαίτηση του Συριακού λαού»

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη Συρία, εκτός αν αποχωρήσουν οι ξένες χώρες από την περιοχή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Τουρκία βρίσκεται στη Συρία μετά από το αίτημα του συριακού λαού.

«Είμαστε αυτοί που εκκαθάρισαν την περιοχή από 3.000 τρομοκράτες της Daesh. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να κάνει αυτό τον αγώνα», είπε, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του ISIL

Στις 9 Οκτωβρίου, η Τουρκία ξεκίνησε  την επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» (“Operation Peace Spring”) για την εξάλειψη των τρομοκρατών YPG / PKK από τη βόρεια Συρία και ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, προκειμένου να εξασφαλίσει τα σύνορα της Τουρκίας, να βοηθήσει στην ασφαλή επιστροφή των συριακών προσφύγων και να εξασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Κάτω από δύο ξεχωριστές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η Τουρκία σταμάτησε τη δράση για να επιτρέψει την αποχώρηση των τρομοκρατών YPG / PKK από τη σχεδιαζόμενη ασφαλή ζώνη της Συρίας.

Πριν από αυτό, η Τουρκία ηγήθηκε δύο επιτυχημένων επιχειρήσεων, τις Olive Branch και Euphrates Shield στη βόρεια Συρία, για να απαλλάξει την περιοχή από τους τρομοκράτες.

Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ SDF, ομάδα που κυριαρχείται από το YPG, ελέγχει περίπου το 28% των συριακών εδαφών, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων συνόρων Συρίας-Τουρκίας, μήκους 911 χιλιομέτρων.

Η Τουρκία θεωρεί το YPG ως το Συριακό παρακλάδι του παράνομου PKK, το οποίο αναφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ.

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ

Το Υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ανακοίνωση σχετικά με τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία.

Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».

 

Πηγή: Hurriyet Daily News/huffingtonpost.com

Print Friendly, PDF & Email