Και οι Έλληνες της Σουηδίας ζητούν ψήφο από το εξωτερικό χωρίς αποκλεισμούς

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Μία, ακόμη ομογενειακή Παροικία της Ευρώπης, η ιστορική και δυναμική Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ) με Υπόμνημά της στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, απορρίπτει το προτεινόμενο Νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων εκτός Επικράτειας, απαιτώντας να ψηφίζουν όλοι οι Απόδημοι από το εξωτερικό “χωρίς αποκλεισμούς”.

Το ψήφισμα της Ομοσπονδίας,  το οποίο, όπως γνωρίζει η Panhellenic Post, απεστάλη -μαζί με άλλα- σε ανταπόκριση της σχετικής προσκλήσεως του Προεδρείου της Επιτροπής, -η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2019-, χαρακτηρίζει “αντισυνταγματικό παραλογισμό” και “απαράδεκτο συμβιβασμό”, το σχέδιο νόμου “…που δίνει μεν δικαίωμα ψήφου από τις χώρες διαμονής μας, αλλά με σημαντικούς περιορισμούς και αποκλεισμούς, αφού ένα τεράστιο ποσοστό Ελλήνων Αποδήμων έως και 70% αποκλείεται του δικαιώματος ψήφου από την χώρα διαμονής ενώ διατηρεί πλήρη δικαιώματα εάν προσέλθει στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών”.

Το πλήρες κείμενο του Ψηφίσματος έχει ως εξής:

<<ΥΠΟΜΝΗΜΑ

της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ)

στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας».

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ) και οι Έλληνες και Ελληνίδες της Σουηδίας, κατ´ αρχήν χαιρετίζουμε την προσπάθεια των Ελληνικών Κομμάτων, των Πολιτικών Αρχηγών, και τον Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, για να βρεθεί επιτέλους κοινός τόπος και συμφωνία στην πολύχρονη συνταγματική εκκρεμότητα τις διευκολύνσεις της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων, από τους τόπους διαμονής τους στο εξωτερικό, διευκόλυνση του θεμελιώδους δικαιώματος μας του Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι.
Πρέπει εδώ να σημειωθεί, ότι δεν πρόκειται για παραχώρηση δικαιώματος ψήφου, αφού οι Έλληνες του εξωτερικού είμαστε εγγεγραμμένοι στους Ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους και ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ, αν βρεθούμε στην Ελλάδα κατά την ημερομηνία των εκλογών.
Συζητάμε την διευκόλυνση ώστε επιτέλους να ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ από τους τόπους διαμονής μας στο εξωτερικό ασκώντας ΟΛΑ τα δικαιώματά μας έκ του Συντάγματος ως ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ. Δηλαδή να έχουμε πλήρες δικαίωμα του Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι, ακριβώς όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με τους ετεροδημότες.
Οι διαβουλεύσεις της Διακομματικής Επιτροπής οδήγησε σε απαράδεκτους συμβιβασμούς, και σε ένα σχέδιο νόμου που δίνει μεν δικαίωμα ψήφου από τις χώρες διαμονής μας, αλλά με σημαντικούς περιορισμούς και αποκλεισμούς, αφού ένα τεράστιο ποσοστό Ελλήνων Αποδήμων έως και 70% αποκλείεται του δικαιώματος ψήφου από την χώρα διαμονής ενώ διατηρεί πλήρη δικαιώματα εάν προσέλθει στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών. Αυτός ο αντισυνταγματικός παραλογισμός συντελείται:
 1. Με τον περιορισμό της 35 ετίας και ιδιαίτερα με την υποχρεωτική παρουσία στην Ελλάδα επί μία διετία, που είναι αδύνατον να αποδειχθεί ακόμη κι αν έχει συμβεί.
 2. Με το ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει συγκεκριμένες βουλευτικές έδρες ανάλογα με τον αριθμό των Ελλήνων Αποδήμων ψηφοφόρων, ενώ ταυτόχρονα μας αποκλείει παντελώς από την άσκηση του δικαιώματος μας στην εκλογική περιφέρεια του τόπου καταγωγής μας, όπου είμαστε εγγεγραμμένοι, και όπου ασκούσαμε τα πλήρη δικαιώματα μας ερχόμενοι στην Ελλάδα.

Υποτίθεται ότι μας παραχωρείται τάχα δικαίωμα ψήφου στην Επικράτεια, αλλά αυτό το δικαίωμα το έχουν και οι εν Ελλάδι ψηφοφόροι, οι οποίοι όμως εκλεγούν όχι μόνο τους Βουλευτές Επικρατείας αλλά και τους Βουλευτές της Περιφέρειας τους. Εμείς όμως αποκλειόμαστε από την Εκλογική Περιφέρεια που ψηφίζαμε έως τώρα. Με την αντικαθίσταται αυτό; Με την ευχέρεια των Αρχηγών να συμπεριλάβουν αν θέλουν Απόδημους στα ψηφοδέλτια επικρατείας ακόμα και σε μη εκλόγιμες θέσεις; Ή με τυχόν ψήφιση ψηφίσει στην ολομέλεια μικρού αριθμού, ως δώρου έως τριών (3) βουλευτών επικρατείας εάν αυτό δοθεί.
Αυτό είναι ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ, είναι ευθεία καταστρατήγηση θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος, ότι όλοι οι Έλληνες είναι ΙΣΟΤΙΜΟΙ ενώπιον του νόμου. Ειναι ΑΦΑΙΡΕΣΗ των δικαιωμάτων μας να ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ και να ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ τους ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ μας. Με το νομοσχέδιο αυτό ψηφίζουν οι πολύ λιγότεροι και μάλιστα χωρίς να επιλέγουμε ανάλογο αριθμό Βουλευτών ή και καθόλου.

ΖΗΤΑΜΕ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
 1. Να ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ όλοι οι Έλληνες Πολίτες Απόδημοι στους τόπους διαμονής μας, με κάλπη, χωρίς αποκλεισμούς.
 2. Να δημιουργηθούν Εκλογικές Περιφέρειες Εξωτερικού όπως προβλέπεται μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε οι Έλληνες του Εξωτερικού να εκλέγουμε ανάλογο αριθμό Αποδήμων Βουλευτών, αλλιώς να προβλεφθεί στο νομό ειδική ποσόστωση Αποδήμων Βουλευτών, υποχρεωτικά εκλεγόμενων από το ψηφοδέλτιο επικρατείας, αριθμό ανάλογο με τους Απόδημους που θα προεγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Καλούμε τους Αρχηγούς των Ελληνικών Κομμάτων και τους Βουλευτές μας, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, λαμβάνοντας υπόψιν την εξέλιξη στα Εθνικά μας Θέματα ώστε κάθε βουλευτική ψήφος να εναρμονίζεται με το ΔΙΚΑΙΟΝ, το ΙΣΟΤΙΜΟΝ, το ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ, το ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΡΘΟ, ώστε οι Έλληνες Απόδημοι να μην μεταβληθούμε σε Πολίτες Β Κατηγορίας!
Με τιμή,

Μωυσής Νικολαΐδης

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ)>>