ΑΠΟΨΗ: “Το δίλημμα δε θα είναι για μας αλλά για εκείνον που θα ρίξει την πρώτη σφαίρα”

Μιχάλης Κοκκινάρης

Ιατρός-Συγγραφέας

Προφανώς οι επόμενοι μήνες στις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις υποκρύπτουν εξελίξεις που μάλλον θα είναι δυσάρεστες.
Η Τουρκία κινείται στη λογική της ισχυρής περιφερειακής δύναμης,που έχει αυτάρκη πολεμική βιομηχανία,έχει επενδύσει σε εξοπλισμούς,έχει πολύπλευρη εξωτερική πολιτική,έχει επιβάλει την παρουσία της στη Συρία,με την ανοχή των ΗΠΑ και την ομπρέλα της Ρωσίας και έχει διεισδύσει στο αναγνωρισμένο διεθνώς καθεστώς της Λιβύης παρέχοντας εξοπλισμό και μισθοφόρους ,ελέγχοντας κατ’αυτόν τον τρόπο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Άρα η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου για κανένα λόγο δεν μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας των συμφερόντων μας μπροστά στη λογική του παραλόγου ενός ξεκάθαρου αναθεωρητισμού της Τουρκίας ,που οδηγεί αναπόφευκτα στην ανάφλεξη της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Βέβαια στη Συρία πολέμησαν Σύροι μισθοφόροι αντικαθεστωτικοί.Μικρό το κακό για την Τουρκία.
Στην Ανατολική Μεσόγειο,αν τελικά επισυμβεί «θερμό επεισόδιο»,θα πολεμήσουν τουρκικά πληρώματα φρεγατών,υποβρυχίων και αεροσκαφών.
Κι αν κάτι δεν πάει καλά στους σχεδιασμούς των Τούρκων και το τίμημα είναι βαρύ μέχρι να επέμβει ο διεθνής παράγοντας;
Αυτό ίσως είναι το μόνο που φοβούνται οι γείτονες.Διαφορετικά και βραχονησίδα θα είχαν επιχειρήσει να καταλάβουν και γεώτρηση μέσα στο λιμάνι της Σούδας θα είχαν προγραμματίσει!
Άρα αυτό που θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στο Διεθνή Παράγοντα και μάλιστα με εμφαντικό τρόπο είναι η απόφασή μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αυτή τη φορά με δυναμικό τρόπο,έστω και αν χρειαστεί να ματώσουμε.
Και αν το εννοούμε πραγματικά το δίλημμα δε θα είναι για μας αλλά για εκείνον που θα ρίξει την πρώτη σφαίρα. Και ο Θεός βοηθός.