Φινλανδία: Ποια είναι η 34χρονη Σάνα Μαρίν που εκλέχτηκε πρωθυπουργός

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Φινλανδίας, οι οποίοι ηγούνται της πεντακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού, εξέλεξαν σήμερα, Κυριακή την 34χρονη υπουργό Μεταφορών Σάνα Μαρίν για να γίνει η νεότερη πρωθυπουργός που είχε ποτέ η χώρα. Η Μαρίν θα αναλάβει τα καθήκοντά της την προσεχή εβδομάδα μετά την παραίτηση του Αντι Ρίνε.

Ο 57χρονος Ρινέ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, παραιτήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μετά την απόφαση του Κόμματος του Κέντρου, μέλους του κυβερνητικού συνασπισμού, να αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του λόγω του τρόπου που διαχειρίστηκε μια απεργία των ταχυδρομείων.

Το Κόμμα του Κέντρου κατέκρινε τον Ρίνε για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την απεργία αυτή, η οποία επεκτάθηκε στον κρατικό αερομεταφορέα Finnair και σε άλλους τομείς της οικονομίας πριν τελικά διευθετηθεί.

Anadolu Agency via Getty Images
Η 34χρονη πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν.

Ποια είναι η νέα πρωθυπουργός

Η Μαρίν γεννήθηκε στo Ελσίνκι στις 16 Νοεμβρίου του 1985, μεγάλωσε στην πόλη Πίρκαλα και τώρα ζει κοντά στο Τάμπερε μαζί με τον σύζυγό της και την ενός έτους κόρη της, Εμμα.

Αφού ολοκλήρωσε τη φοίτησή της στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 2004, η Μαρίν έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοικητική Επιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε, το 2017.  Η διατριβή της με τίτλο «Φινλανδία, χώρα των δημάρχων», εξέτασε τη διαδικασία επαγγελματισμού της πολιτικής ηγεσίας στις φινλανδικές πόλεις. Ασχολείται ενεργά με την πολιτική από το 2006. Το 2015 εξελέγη στο Κοινοβούλιο, όπου υπήρξε μέλος της Μεγάλης Επιτροπής, της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Είναι μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Τάμπερε, στο οποίο προήδρευσε από το 2013 έως το 2017.

To 2014 εξελέγη ως δεύτερη αναπληρώτρια ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και από το 2017 υπηρετούσε ως πρώτη αναπληρώτρια ηγέτης του Κόμματος.

Ενα από τα ενδιαφέροντά της είναι οι περιβαλλοντικές αξίες. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για διαμόρφωση της κυβέρνησης, η Μαρίν προήδρευσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με θέμα «Η Φινλανδία ουδέτερη σε άνθρακα που προστατεύει τη βιοποικιλότητα».

 

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Finnish Government)