Στοχασμοί: Η φλόγα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

Συγγραφέας

Είτε είσαι θρησκευόμενος, είτε άθρησκος, ακόμα και την οποιαδήποτε φιλοσοφία αν ασπάζεσαι και κουβαλάς, ένα είναι σίγουρο και κοινώς αποδεκτό από όλους.
Έχεις μια φλόγα μέσα σου, αυτό που όλοι το λέμε σπίθα ζωής.
Είναι ένα μαμούνι αυτό, που σου ανακατεύει τα σπάργανα και σε κρατάει ξύπνιο τις νύχτες. Μια δύναμη που αναζητεί στην επιφάνεια να βγει για να εκφραστεί. Είναι κάτι προσωπικό, κάτι που κανένας άλλος δεν μπορεί να το καταλάβει, και βεβαίως ούτε που χρειάζεται κάτι τέτοιο καθώς η ζωή σου είναι προσωπική σου υπόθεση.
Τούτη η φλόγα λοιπόν, σαν καβαλήσει το μυαλό σου με ιδέες περίεργες το τυλίγει. Περίεργες; Η αλήθεια είναι πως κάποιος θα πρέπει να κάνει τον χαρακτηρισμό αυτό, και αφού η ιδέα δική σου είναι, μάλλον δεν θα είσαι εσύ αυτός που θα την πει περίεργη.
Άρα χρειάζεται κάποιος άλλος που τη φλόγα τη δική σου θα την κρίνει.
Συνήθως αυτός που θα σου πει ότι έχεις μεγαλώσει πολύ για μια τέτοια ιδέα, είναι πολύ μεγάλος ο ίδιος και δεν μπορεί να δει πέρα από τη μύτη του, άσε που ζηλεύει ακόμα και στη σκέψη να καταφέρεις εσύ κάτι που εκείνος ούτε να το ονειρευτεί δεν μπορεί.
Αυτός που θα σου πει ότι δεν θα τα καταφέρεις και πρέπει να ακούσεις τη συμβουλή του, δεν έχει καταφέρει τίποτα στη δική του τη ζωή.
Αυτός που θα κοιτάξει να σε φρενάρει για το καλό σου, μόνο το καλό σου δεν θέλει. Το καλό δεν έχει φρένο και όποιος ξέρει να σέβεται τα μονοπάτια, ξέρει ότι καρτερικά και διακριτικά το μόνο που έχει να κάνει είναι να τοποθετηθεί κατά πως νομίζει και να σε αγαπάει για τις επιλογές σου.
Αυτός που θα σου φωνάξει να προσέχεις, προσέχει τόσο πολύ στη ζωή του, που δεν έχει πάει πουθενά. Έτσι κοιτάζει να ψαλιδίσει και το δικό σου το ταξίδι.
Οι φωνές γύρω σου είναι δεδομένο ότι θα σηκωθούν. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα καταφέρεις να κωφεύσεις σε αυτές. Η πορεία σου δεν επιτυγχάνεται επειδή έχεις δίπλα σου τους κατάλληλους ανθρώπους μόνο, αλλά βασικά επειδή έχεις την κατάλληλη συμπεριφορά, αποφάσεις και επιλογές για το πώς θα διαχειριστείς εσύ τη ζωή σου.
Υπάρχουν και οι άνθρωποι που ξέρουν ότι μπορείς, γιατί τη φλόγα τη δική τους την άκουσαν και την ακολούθησαν. Αυτοί θα είναι σιωπηλά δίπλα σου για όποτε τους χρειαστείς επειδή γνωρίζουν ότι η γνώμη τους δεν έχει καμία αξία για τη φλόγα σου, γιατί αυτό που μετράει είναι η αγάπη τους για τη διαδρομή σου.