Βόμβα ΕΕ κατά της Τουρκίας: Άκυρη η συμφωνία με τη Λιβύη

Νέο δυνατό χαστούκι, αυτή τη φορά από το χέρι της Κομισιόν, έρχεται για την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιμένει να υποστηρίζει τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη, τη στιγμή που εντείνεται η διεθνής κατακραυγή.

Καταπέλτης για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης θα είναι (και) η δήλωση της ΕΕ μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα «επαναβεβαιώσει απόλυτα την αλληλεγγύη του απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Οι ισχυροί τοποθετούνται απέναντι από την Τουρκία, με το Βερολίνο να προστίθεται στη λίστα των χωρών που καταδικάζουν τη συμφωνία και τη Γαλλία και Ιταλία να εμφανίζονται πρόθυμες να μετέχουν και πρακτικά στον ελληνικό σχεδιασμό για αντίδραση της Ελλάδας στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα, με την αποστολή ερευνητικού πλοίου νότια της Κρήτης.

Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Το σύμφωνο που υπεγράφη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα αναφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Πέμπτη στηρίζοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης που έχει περιέλεθει σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

«Το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας (του ΟΗΕ)», θα πουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει προετοιμαστεί για την διήμερη σύνοδο των ηγετών την Πέμπτη.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές της πράξεις της Τουρκίας», θα προσθέτει η δήλωση.