Πέντε Έλληνες της Αυστραλίας σε παγκόσμια λίστα διακριθέντων ακαδημαϊκών

Σίδνεϊ.- Παγκόσμια διάκριση για τον Εμμανουήλ Σταματάκη, καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, ο οποίος συγκαταλλέγεται φέτος σε λίστα με τους ερευνητές το έργο των οποίων ξεχώρισε για την απήχησή τους τα τελευταία 11 χρόνια.

Δεν είναι όμως ο μοναδικός ομογενής της Αυστραλίας που πέτυχε αυτή την αναγνώριση.

Στη λίστα “Highly Cited Researchers 2019”, που συντάσσεται μέσα από τη βάση δεδομένων του Web of Science Group, συμπεριλαμβάνονται πέντε συνολικά Ελληνες ακαδημαϊκοί από πανεπιστήμια της Αυστραλίας. Πρόκειται για τους:
– Αθανάσιο Βασιλάκο, καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρονικής και Μηχανικής Δεδομένων του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, ο οποίος ειδικεύεται μεταξύ άλλων σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας και έχει εργαστεί και ως σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

-Χρήστο Παντελή, καθηγητή Νευροψυχιατρικής και Διευθυντή του Κέντρου Νευροψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης. Ο κ. Παντελής ηγείται της πρωτοβουλίας για ένα πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών σε Έλληνες επιστήμονες.

– Ματθαίο Σανταμούρη, καθηγητή Φυσικής Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Νέας Νότιας Ουαλίας. Ο κ. Σανταμούρης έχει αναλάβει την – πρώτη στο είδος της στην Αυστραλία – έδρα υψηλής αρχιτεκτονικής απόδοσης Anita Lawrence.

– Εμμανουήλ Σταματάκη, καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, ευρύτερα γνωστό για το ερευνητικό του έργο στη σύνδεση άσκησης με τη μακροζωία.

– Άρθουρ Χριστόπουλο, καθηγητή στη Σχολή Φαρμακευτικής και Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash, που πρόσφατα τιμήθηκε με το διεθνές «Βραβείο Τζον Άμπελ», για την πρωτότυπη συνεισφορά του στο πεδίο της φαρμακολογίας.

Ο κατάλογος “Highly Cited Researchers” συγκεντρώνει κάθε χρόνο γύρω στους 6.000 ερευνητές ανά τον κόσμο το έργο των οποίων κατατάσσεται στο 1% των άρθρων με τον μεγαλύτερο αριθμό αναφορών από άλλους επιστήμονες.

Όπως αναφέρει και η συντάκτρια ομάδα της λίστας, δεν υπάρχει κάποιο καθολικά αποδεκτό ανά την υφήλιο κριτήριο για το τί συνιστά κορυφαία επίδοση σε ερευνητές. Όμως όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των αναφορών που λαμβάνει ένα ερευνητικό έργο τόσο μεγαλύτερη θεωρείται η απήχηση και η επιρροή στον τομέα του.

Η λίστα περιλαμβάνει τόσο ονόματα ερευνητών σε συγκεκριμένα – 21 στο σύνολο – επιστημονικά πεδία, όσο και ερευνητές με έργο που έχει διεπιστημονική βάση (συνδυάζει περισσότερα από ένα επιστημονικά πεδία).

Τα στοιχεία για τη λίστα του 2019 αφορούν την περίοδο 2008 – 2018.

Παρακάτω και τα ονόματα πανεπιστημιακών της Ελλάδας που συμπεριλήφθησαν στη φετινή λίστα:
Νίκος Απέργης (King Abdulaziz University και Πανεπιστήμιο Πειραιά, Economics & Business), Χάρης Γαλανάκης (King Saud University και Εργαστήρια Γαλανάκης, Agricultural Sciences), Ευάγγελος Γιακουμής (ΕΜΠ – Engineering), Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος (Πανεπιστήμιου Αθηνών – Clinical Medicine), Γιώργος Καραγιαννίδης (ΑΠΘ – Computer Science), Δημήτριος Ρακόπουλος (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης & ΕΜΠ – Engineering), Κωνσταντίνος Ρακόπουλος (ΕΜΠ – Engineering), Γεωργία Σαλάντη (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και University of Bern-Cross-Field), Ματθαίος Σανταμούρης (University of New South Wales Sydney και Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εngineering), Ματθαίος Φαλάγγας (Tufts University και Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», Cross-Field), Κωνσταντίνος Φαρσαλίνος (King Abdulaziz University και Πανεπιστήμιο Πατρών – Cross Field), Γεράσιμος Φιλιππάτος (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο Κύπρου – Clinical Medicine), Νίκος Χατζηαργυρίου (ΕΜΠ και Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας – Engineering), και η Άρτεμις Χατζηγεωργίου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ – Biology & Biochemis).

Φωτογραφία:Δύο από τους πέντε ομογενείς ακαδημαϊκούς Αυστραλίας που συμπεριλήφθηκαν στη λίστα “Highly Cited Reasearchers”, Άρθουρ Χριστόπουλος (Φώτο: monash.edu) και Ματθαίος Σανταμούρης (Φώτο: unsw.edu.au)

πηγή:neoskosmos.com