Εκλογές στη Βρετανία : Η επόμενη μέρα για Μπόρις Τζόνσον, Εργατικούς

Τη ζωή με τον Μπόρις Τζόνσον για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς και τη… ζωή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται πλέον να συνηθίσουν οι Βρετανοί μετά τη συντριπτική νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές της Πέμπτης.

Οι Βρετανοί απέδειξαν έμπρακτα ότι… δεν υπάρχει κακή διαφήμιση και αψηφώντας τα δεκάδες αρνητικά για τα οποία κατηγορείται ο Μπόρις Τζόνσον, τον οδήγησαν «καλπάζοντας» στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Διαβάστε επίσης: Ο Mr. Bean σαρώνει το YouTube ως Σαρλίζ Θερόν

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού, αφού με τις 365 έδρες που εξασφάλισε (χρειαζόταν 326 για την αυτοδυναμία) σε συνδυασμό με τις μόλις 203 του μεγάλου του αντίπαλου, του κόμματος των Εργατικών, έχει τα χέρια του λυμένα να κάνει αυτά που θέλει στο κοινοβούλιο.

Πρώτα και πάνω από όλα φυσικά είναι το Brexit, το οποίο έφερε τη Μεγάλη Βρετανία… στα πρόθυρα της διάλυσης. Πλέον, η 31η Ιανουαρίου… δεν μπορεί να έρθει αρκετά γρήγορα για τον βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος κρατάει στα χέρια του και το μαχαίρι και το πεπόνι για να φέρει εις πέρας τη διαδικασία. Έτσι θα μπει τέλος σε μια μακρά περίοδο πολιτικής κρίσης στο εσωτερικό της χώρας. Το τι θα ακολουθήσει, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Σε αυτή την πολιτική κρίση που βίωνε η Μεγάλη Βρετανία αναφέρθηκε και ο Μπόρις Τζονσον απευθυνόμενος στα ΜΜΕ έξω από τη Ντάουνιγκ Στριτ το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο βρετανός πρωθυπουργός εμφανώς πιο ήρεμος, αφού μόλις είχε γυρίσει από το παλάτι όπου είχε λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, είπε πως ήρθε η ώρα η Βρετανία να επουλώσει τις πληγές της.

Υπογράμμισε, δε, ότι θέλει να ενώσει τη χώρα, η οποία «δικαιούται» ένα διάλειμμα από την πολιτική μετά από τόσες εβδομάδες αναταραχών.

Φουρτούνα στους Εργατικούς…

Και αν για τον Μπόρις Τζόνσον τα πράγματα είναι αρκετά ήσυχα, στους Εργατικούς επικρατεί μια πρώτης τάξεως ταραχή.

Δεν είναι μόνο η ήττα. Οι παράγοντες που έρχονται να κάνουν ακόμα χειρότερη την κατάσταση, είναι τόσο το εύρος της, όσο και οι δηλώσεις εσωκομματικών στελεχών.

Από τη μια είναι η συντριβή που υπέστησαν οι Εργατικοί, αλλά και το γεγονός –όπως αποδεικνύει και σημερινή έρευνα– ότι αυτή ήρθε κυρίως λόγω του ότι οι ψηφοφόροι δεν πίστευαν στον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Από την άλλη είναι οι δηλώσεις των στελεχών των Εργατικών, οι οποίοι δεν δίστασαν να βγάλουν… στη σέντρα τον επικεφαλής του κόμματος από την πρώτη στιγμή, καθώς και το κλίμα που δημιουργήθηκε που δείχνει ότι στην πραγματικότητα κανείς στο κόμμα δεν πίστευε σε αυτή τη νίκη.

Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι αρκετοί ώστε εξαχθεί το συμπέρασμα πως οι Εργατικοί χρειάζονται ένα νέο πρόσωπο που θα τους οδηγήσει τόσο ως αντιπολίτευση, όσο και στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν.

Η αντικατάσταση Κόρμπιν δεν θα… φέρει την άνοιξη στους Εργατικούς

Αυτή την άποψη φαίνεται να τη συμμερίζεται και ο ίδιος ο Κόρμπιν, ο οποίος παραδεχόμενος την ήττα του βράδυ της Πέμπτης ξεκαθάρισε ότι δεν θα ηγηθεί του κόμματος σε επόμενη εκλογική διαδικασία.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι θα παραμείνει στην κεφαλή του κόμματος έως ότου βρεθεί αντικαταστάτης.

Ωστόσο, η αντικατάσταση του Κόρμπιν από μόνη της δεν αρκεί για φέρει τους Εργατικούς και πάλι στην εξουσία. Το κόμμα οφείλει -όπως και ήδη ξεκίνησε να πράττει- να ερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στη συντριβή.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και συνεργάτης του βασιλικού ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (Chatham House), Μάθιου Γκούντγουιν, ο οποίος υποστηρίζει πως σε ό,τι αφορά τους Εργατικούς η αντικατάσταση του Κόρμπιν δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα του κόμματος.

«Δεν είναι ο πρωθυπουργός μου»

Ακόμα ένα σημείο όπου… δεν επικρατεί ηρεμία την επόμενη της εκλογής Τζόνσον είναι οι δρόμοι του Λονδίνου.

Εκεί σήμερα, εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία για να διαμαρτυρηθούν κατά του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών τραγουδώντας «Μπόρις Τζόνσον: Δεν είναι ο πρωθυπουργός μου» και «Μπόρις, Μπόρις, Μπόρις, Έξω, Έξω, Έξω».

Κρατώντας πλακάτ οι διαδηλωτές έγραφαν «αψηφήστε την εξουσία των Τόρις» και «Ευπρόσδεκτοι οι πρόσφυγες», ενώ περπάτησαν με βήμα ταχύ από την πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ έως την πλατεία Τραφάλγκαρ.

Οι διαδηλωτές μπλόκαραν την κυκλοφορία, υπό το βλέμμα μεγάλης αστυνομικής παρουσίας.