Mητσοτάκης: Πρόσθετη μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 8%, μείωση εισφοράς αλληλεγγύης – Τσίπρας

ΑΘΗΝΑ.-Υπερψηφίστηκε με 158 υπέρ και 139 κατά, ο προϋπολογισμός για το 2020. Είχε προηγηθεί σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας μάλιστα, υπερψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία, και συγκεκριμένα με 250 «ναι», 39 «όχι» και οκτώ παρών.

Σε πέντε ημέρες συζήτησης, μίλησαν 224 βουλευτές, 34 μέλη της κυβέρνησης, ενώ η συνεδρίαση διήρκεσε συνολικά περισσότερες από 50 ώρες.

Ο Πρωθυπουργός

Την πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% (30% συνολικά), σε συνδυασμό με νέες αντικειμενικές αξίες, και μια πρώτη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ανακοίνωσε επισήμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του νέου έτους που ψηφίστηκε με 158 «ναι». «Ο προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς, ξέρω ότι μέχρι στιγμής οι μισθωτοί δεν έχουν ωφεληθεί στο βαθμό που περίμεναν από τις πολιτικές μας, ειδικά αυτοί με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, αυτό όμως αλλάζει» σχολίασε.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες. «Πρέπει να πληρώνουν και τα ακριβά ακίνητα στη Μύκονο και αλλού… Μεσαία τάξη είναι αυτοί που ντύνονται απλά και ξέρουν να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει, παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ τους πρόσβαλε τα τελευταία 4 χρόνια.

«Ο προϋπολογισμός του 2020 ανακουφίζει τη μεσαία τάξη και φροντίζει για τους ασθενέστερους μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο μείωσης των φόρων, γραφεί τίτλους τέλους σε μια αποτυχημένη πολιτική, είναι ο αισιόδοξος οδικός χάρτης για την πορεία της Ελλάδας την 3η δεκαετία του 21ου αιώνα» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε, επί κυβέρνησης ΝΔ ψηφίστηκαν 32 ν/σ, πολλά με ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη όπως η ψήφος των αποδήμων. Πήραμε και καθημερινά μέτρα που απευθύνονται στην καρδιά της κοινωνίας με μείωση τιμών φάρμακων, κατάργηση των ουρών για τους βαριά ασθενείς, αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Ανακοίνωσε ακόμη πως ξεκινά πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων της χώρας με τον ιδιωτικό τομέα μέσα στο επόμενο έτος.

«Μέσα στο πρώτο 5μηνο η κυβέρνηση κάλυψε το δημοσιονομικό κενό που παρέλαβε. Μειώσαμε νωρίτερα τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%, και με το μέτρο ανακουφίστηκαν 7,2 εκατ. νοικοκυριά νωρίτερα καταβλήθηκε το επίδομα θέρμανσης, το αυξήσαμε δυο φόρες για περισσότερους δικαιούχους, δώσαμε έκτακτη χριστουγεννιάτικη ενίσχυση για σχεδόν 300.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Με το νέο φορολογικό ν/σ όλες οι επιχειρήσεις, και οι μικρές, θα πληρώνουν στο έξης μικρότερο φόρο. Καταργήθηκαν τα capital controls, 600.000 νέοι δανειολήπτες μπήκαν στο νέο καθεστώς ρυθμίσεων δρομολογήθηκε η έντιμε των κόκκινων δάνειων με το σχέδιο Ηρακλής μεγάλες επενδύσεις απεγκλωβίστηκαν. Αποπληρώθηκε το ακριβό τμήμα των δάνειων του ΔΝΤ. Η ΔΕΗ σώθηκε, πάντα όμως υπό κρατικό έλεγχο. Το είπαμε και το κάναμε πράξη. Αυτή η συνέπεια επιβραβεύεται από τους Έλληνες πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δύο είναι τα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού: Πρώτον, συνδυάζει κοινωνική φροντίδα με ανάπτυξη, διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες, αλλά ανοίγοντας και το δρόμο για νέες επενδύσεις και δουλειές. Στόχος, είπε, είναι να πάμε από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε διαρκώς φτωχότερους πολίτες σε αυξανόμενο εθνικό εισόδημα που θα κατανέμεται δίκαια. Δεύτερον, στρέφεται με αισιοδοξία στο αύριο μέσω της πράσινης ενέργειας, της ψηφιακής οικονομίας, καθώς και στην Παιδεία και την Υγεία. «Η μείωση του συντελεστή στις επιχειρήσεις από 28% σε 24% και στα μερίσματα από το συντελεστή 10% στο 5% δημιουργεί εύφορο έδαφος για επενδύσεις. Ο προϋπολογισμός έχει ετήσια εφαρμογή απ’ τη φύση του, αλλά προσανατολισμό 4ετίας και ορίζοντα 10ετίας» σημείωσε. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγγειλε την οριστική απεξάρτηση από το λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, μέχρι το 2023 με εξαίρεση την Πτολεμαΐδα 5.

«Πήρατε τη λιτότητα, και την κάνατε Συριζαϊκή υπερλιτότητα, βάλατε παραπάνω φόρους απ’ αυτό που σας ζητήσανε, γίνατε μνημονιακότεροι των μνημονικών, αυτή ήταν η λογιστική αλχημεία που σας επέτρεπε να παράγετε υπερπλεονασματα να επιστρέφετε κάποια πίσω με τη μορφή επιδομάτων Χριστουγέννων, ταυτόχρονα όμως να έχετε ισοπεδώσει τη μεσαία τάξη. Αυτό που χρειάζεται η χώρα σήμερα είναι πλεόνασμα επενδύσεων, όχι πλεόνασμα φορολογίας». Θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε τη μείωση των πλεονασμάτων του 2021 διαβεβαίωσε.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ταξική πολιτική με διάκριση μεγάλων, μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Εμείς, συνέχισε, θέλουμε οι επιχειρήσεις να μεγαλώνουν με δυνατότητα να ανταγωνίζονται τις μεγαλύτερες επί ίσοις όροις.

Επικαλούμενος τον διανοητή Κλοντ Λεβί-Στρος ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να είναι ακαριαίες αλλά όχι ακραίες να ανακοινώνονται με μέτρο να θεσμοθέτουνται αμέσως αλλά κυρίως να εφαρμόζονται. Θέλουν οι ριζικές τομές χρόνο για να ωριμάσουν. Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για μεγάλες αλλαγές σημείωσε, αναφερόμενος στην υιοθέτηση του αντικαπνιστικού νόμου από την κοινωνία. Εξήγγειλε ρύθμιση που θα υπερασπίζεται την ελεύθερη κυκλοφορία των πολλών, κι όχι μόνο τη διαμαρτυρία των λίγων.

Εξήγγειλε επίσης την ενίσχυση του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων. «Η Ελλάδα μένει πιστή και στο διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες δεν διεκδικεί τίποτα αλλά δεν εκχωρεί και τίποτε» διεμήνυσε στην Άγκυρα, επιμένοντας στην ανάγκη στην οικοδόμηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Δεν προσερχόμεθα σε αυτό το διάλογο ούτε πιεζόμενοι ούτε από θέση αδυναμίας σημείωσε. Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα είπε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας

Κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «προϋπολογισμό ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και απάτης». Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει πως η κυβέρνηση δίνει δώρα για τους λίγους και τους εκλεκτούς. Πρόκειται για «κορωνίδα μιας σειράς από απάτες που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Απάτες που όσο κι αν ωραιοποιούνται και συγκαλύπτονται από τη συστοιχία των φιλικών τους ΜΜΕ, γίνονται όλο και πιο φανερές στην κοινή γνώμη. Ακόμα και στους συντηρητικούς πολίτες που στήριξαν εκλογικά τη ΝΔ.  Και αναφέρω δειγματοληπτικά: Απάτη μέγιστη, η προπαγάνδα σας για 4ο μνημόνιο. Αυτά λέγατε στη περυσινή συζήτηση για το προϋπολογισμό. (…) Απάτη επίσης μέγιστη, η πολεμική σας για το χρέος, τη στιγμή που η δική μας κυβέρνηση όχι μόνο το ρύθμιζε επιτέλους προς όφελος της χώρας, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, αλλά άνοιγε και ένα καθαρό διάδρομο, μετά από πολλά χρόνια, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.  Απάτη οι διαρκείς επιθέσεις σας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα, τα οποία είχατε υποσχεθεί να μειώσετε άμεσα, επειδή θα έδειχναν καλή διαγωγή απέναντι στους εταίρους. Είδαμε πόσο τα μειώσατε κύριε Μητσοτάκη.  Και η απάτη αυτή είναι ακόμα χειρότερη, γιατί δεν αξιοποιήσατε αυτό που εμείς αρχίσαμε, τη μείωση δηλαδή των πλεονασμάτων με τη δημιουργία ενός καταπιστευτικού λογαριασμού, που θα εξασφάλιζε τους δανειστές. Απάτη τρανή, η ανάπτυξη 4% που θα φέρνατε αμέσως με την εκλογή σας. Γιατί εσείς είστε τάχα φιλικοί προς τη μεγάλη επιχειρηματικότητα, σε αντίθεση με μας.  Κι ότι θα παραμερίσετε για τους επενδυτές εμπόδια, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, και η προστασία της εργασίας, σε αντίθεση με μας.  Ε, τώρα προϋπολογίζετε ανάπτυξη 2,8%, ενώ το ΔΝΤ, τις προβλέψεις του οποίου εκτιμάτε ιδιαίτερα ρίχνει την πρόβλεψη κάτω από 2%. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 2,3%. Απάτη μεγάλη επίσης, η δήθεν μεγαλοψυχία σας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας πήρατε τη δική μας ψηφισμένη απόφαση, για να την εναρμονίσετε με τη δική σας ταξική μονομέρεια. Να δώσετε δηλαδή τη μερίδα του λέοντος στις μεγάλες περιουσίες. Απάτη τερατώδης, επίσης, η δήθεν ελάφρυνση της μεσαία τάξης. Την οποία αντί να ελαφρύνετε την επιβαρύνετε. Με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, την καρατόμηση του κοινωνικού μερίσματος, την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, το πάγωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που ετοιμάζετε για τους μη μισθωτούς, την υποχρέωση για 30% αποδείξεις  ηλεκτρονικών συναλλαγών, και μια σειρά άλλα μέτρα, που αφορούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Απάτη επίσης η εκστρατεία σας για το κοινωνικό μέρισμα, που όταν το δίναμε εμείς υπερπολλαπλάσιο το χαρακτηρίζατε ψίχουλα. Και ενώ τα ψίχουλα δόθηκαν την τελευταία φορά σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, τώρα δικαιούχοι είναι μόλις 200 χιλιάδες νοικοκυριά. Απάτη το δήθεν δημοσιονομικό κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απάτη το επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε κράτος των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας».

Ο πρώην πρωθυπουργός, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως η στρατηγική της είναι «πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς». Όπως είπε, «αυτές ακριβώς ήταν οι πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση», ενώ στη συνέχεια τόνισε πως η κυβέρνησή του «έστρεψε την Ελλάδα προς το μέλλον».

Πηγή: skai.gr