«Alma Bank» η μοναδική τράπεζα των ΗΠΑ, που ιδρύθηκε και διοικείται από ομογενείς

Αναδημοσίευση: anamniseis.net

Νέα Υόρκη.- Η «Alma Bank» είναι η μόνη ομογενειακή τράπεζα, η οποία ιδρύθηκε από ομογενείς, ανήκει στους ομογενείς και διοικείται κυρίως από ομογενείς.

Ιδρύθηκε το 2007, σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Την ώρα που μεγάλες τράπεζες κατέρρεαν σαν χάρτινοι πύργοι, ενώ άλλες υποχρεώθηκαν να ενταχτούν στο πρόγραμμα διάσωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η Alma Bank εγκαινίασε το πρώτο κατάστημά της στην Αστόρια έχοντας στο ενεργητικό της κεφάλαιο της τάξεως των 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το άνοιγμα και η λειτουργία του πρώτου καταστήματος στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια κάθε άλλο παρά τυχαίο γεγονός ήταν. Ήταν μια ενσυνείδητη επιλογή του ιδρυτή της Ευσταθίου Βαλιώτη και των μεγαλομετόχων της, διότι η Αστόρια ήταν και παραμένει το προπύργιο του Ελληνισμού της Αμερικής.

Το πρώτο κατάστημα της Alma Bank στη συμβολή της 31ης Οδού και της Νιουτάουν στην Αστόρια. Φωτογραφίες: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Με την πάροδο του χρόνου επεκτάθηκε σε διάφορες περιοχές του Κουίνς, του Μπρούκλιν, του Μπρονξ και του Μανχάταν, καθώς επίσης και στη Νέα Ιερσέη.

Σήμερα εν έτη 2019 η Alma Bank έχει στο ενεργητικό της κεφάλαια που ξεπερνούν κατά πολύ το ένα δισεκατομμύριο και δίκτυο 12 καταστημάτων, πλησίον των μεγάλων ελληνορθόδοξων κοινοτήτων.

Στα άμεσα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται η δημιουργία καταστήματος στο Πορτ Ουάσιγκτον, το οποίο θα αποτελέσει συνάμα το εφαλτήριο για την επέκταση της τράπεζας σε άλλες περιοχές του Λονγκ Αϊλαντ, στις οποίες κατοικούν και δραστηριοποιούνται οι ομογενείς.

Από της ιδρύσεώς της η Alma Bank ήταν ξεκίνησε ως μια εμπορική τράπεζα και σήμερα το 80% δραστηριότητας εστιάζεται στο εμπορικό σκέλος και τα 20% στις καταθέσεις.

Η Alma Bank ήταν μια από τις πρώτες τράπεζες που υιοθέτησε τις τραπεζικές συναλλαγές μέσω ειδικής εφαρμογής στα έξυπνα τηλέφωνα.

Η “Alma Bank” η μοναδική καθαρά ομογενειακή τράπεζα υπήρξε και εφέτος μέγας χορηγός της παρελάσεως της ομογένειας της Νέας Υόρκης. Σε πρώτο πλάνο από αριστερά διακρίνονται οι Πάνος Στογιόγλου, διευθυντής μάρκετιγκ, Σταματική και Ευστάθιος Βαλιώτης, ιδρυτές της τράπεζας και Μιχάλης Ψηλός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τα ομογενειακά σχολεία, η Εκκλησία, οι κοινότητες και τα ευαγή ιδρύματα της ομογένειας έχουν ευεργετηθεί από τη γενναιοδωρία της. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Μιχάλης Ψηλός και άλλα στελέχη της, καθώς επίσης και τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στην ομογένεια, άλλοι ως μέλη, άλλοι ως ηγετικά στελέχη και άλλοι ως εθελοντές και στυλοβάτες.