Σε βάθος συζήτησαν Ζαχαράκη και Σιόκας για τα θέματα των σχολείων της Αλεξάνδρειας

Τη μεγάλη της ικανοποίηση για το σπουδαίο έργο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας στον εκπαιδευτικό τομέα, με την λειτουργία των δύο ιστορικών αμιγώς ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της ομογένειας, του Τοσίτσαιου- Πρατσίκειου Δημοτικού Σχολείου και του Αβερώφειου Γυμνασίου Λυκείου, εξέφρασε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Σοφία Ζαχαράκη, υποδεχόμενη θερμά τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Γιάννη Σιόκα, στην Αθήνα.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Βουλή, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, ο κ. Σιόκας μετέφερε προς την αρμόδια για την ελληνόφωνη εκπαίδευση στους Αποδήμους Υφυπουργό κα Ζαχαράκη, τη μεγάλη εκτίμηση και τις ευχαριστίες της ΕΚΑ προς την Ελληνική Πολιτεία, για ό,τι η Αθήνα φροντίζει για τα σχολεία και τους μαθητές του εξωτερικού και ειδικότερα για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

Να σημειωθεί ότι κατά την παρούσα εκπαιδευτική χρονιά, δεν υπάρχει ούτε ένα κενό στις απαιτούμενες αποσπάσεις των εκπαιδευτικών σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες, όχι μόνον στην Αλεξάνδρεια αλλά και σε όλη την Αίγυπτο, γεγονός για το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του ο κ. Σιόκας προς την Ζαχαράκη, για τις άμεσες ενέργειές της και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, για να μην μείνουν οι Αιγυπτιώτες χωρίς εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία, ειδικότερα στην Αλεξάνδρεια, η λειτουργία του Τοσίτσαιου Πρατσίκειου Δημοτικού Σχολείου όσο και του Αβερωφείου, που παρά την αριθμητική συρρίκνωση, συνεχίζουν έτσι να επιτελούν ένα σημαντικό έργο για τον Απόδημο και Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, με τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας.

Μάλιστα, η Υφυπουργός Παιδείας ανέφερε στον Αντιπρόεδρο της ΕΚΑ κ. Σιόκα το πολύ σημαντικό γεγονός ότι η Ελληνική Πολιτεία και το Υπουργείο Παιδείας μελετά την επέκταση του επιμισθίου για όλη την 5ετία για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό, ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό που θα μπορούσε να στηρίξει ακόμη δυναμικότερα τα ελληνικά σχολεία και την ελληνόφωνη εκπαίδευση στο εξωτερικό σε όλον τον Απόδημο Ελληνισμό, καθώς θα ομαλοποιήσει έτι περαιτέρω τις θέσεις των εκπαιδευτικών και τη λειτουργία των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό.

Παράλληλα, οι κ.κ. Ζαχαράκη και Σιόκας συζήτησαν επί μακρόν το θέμα της βιωσιμότητας των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της Αλεξάνδρειας, επισημαίνοντας ότι για τη στήριξη της ελληνόφωνης εκπαίδευσης και τη στήριξη και ενδυνάμωση της ελληνικής παιδείας, θα μπορούσε να δημιουργηθεί και ένα δίγλωσσο σχολείο, όπως ακριβώς με πολύ μεγάλη επιτυχία συνέβη και στο Αρσάκειο Σχολείο στην Αλβανία, όπου να σημειωθεί ότι σαν εκπαιδευτικός η κα Ζαχαράκη έχει μεγάλη εμπειρία από την εκεί προσφορά της τα παλαιότερα χρόνια ως φιλόλογος αγγλικής φιλολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών, έχοντας εξειδικευθεί παράλληλα στη διδακτική της Αγγλικής Γλώσσας στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Γιάννης Σιόκας και η Υφυπουργός Παιδείας κα Σοφία Ζαχαράκη συζήτησαν πρακτικά ζητήματα για την εύρυθμη διαχειριστική λειτουργία των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της Αλεξάνδρειας, όπως για τις απαιτούμενες βίζες των εκπαιδευτικών καθώς και τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών για να γίνονται το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη έναρξη της επόμενης εκπαιδευτικής χρονιάς το Σεπτέμβριο, με όλους τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται από νωρίς στη θέση τους, στην υπηρεσία των εκπαιδευτικών φορέων και των μαθητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Γιάννης Σιόκας εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά προς την Υφυπουργό Παιδείας κα Ζαχαράκη, που για πρώτη φορά στα 21 χρόνια που υπηρετεί τα κοινά στην παροικία της Αλεξάνδρειας, διαπιστώνει ο ίδιος ένα τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνόφωνη εκπαίδευση στην Αλεξάνδρεια, και μάλιστα από την ίδια την Υφυπουργό Παιδείας.

Όπως συμφώνησαν, η Υφυπουργός Παιδείας και ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΑ κ. Σιόκας, θα πραγματοποιήσουν και νέα συνάντηση τον Ιανουάριο για να επανεξετάσουν όλα τα ζητήματα.

Τέλος, ο κ. Σιόκας προσκάλεσε την Υφυπουργό Παιδείας να επισκεφτεί τα Ελληνικά Σχολεία της Αλεξάνδρειας κατά τη νέα χρονιά, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή.

 

 

Δημοσιεύτηκε Νίκος Κάτσικας