Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για επιθέσεις σε εμπορικά σημεία της Αθήνας

Αθήνα.- Νέες καταδρομικές επιθέσεις σε εμπορικά σημεία της Αττικής φοβάται η ΕΛ.ΑΣ., εν μέσω της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, ως «απάντηση» στις εκκενώσεις υπό κατάληψη κτιρίων.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι οι αιφνιδιαστικές επιθέσεις θα κλιμακωθούν. Τα επεισόδια της Κυριακής σε ένα από τα εμπορικότερα σημεία του Αμαρουσίου προβλημάτισαν τις Αρχές για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι έγινε εκτός κέντρου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται επιχειρησιακή δυσκολία και αιφνιδιασμός και ο δεύτερος είναι ότι δεν έγινε ούτε μία σύλληψη. Η «αποκέντρωση» που έχει ως στόχο τον αιφνιδιασμό της Αστυνομίας είχε φανεί και πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν κουκουλοφόροι έσπασαν τράπεζες σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας.

Η επίθεση στο Μαρούσι ήρθε λίγες ημέρες μετά το σπάσιμο καταστημάτων στην οδό Μητροπόλεως, στην «καρδιά» της Αθήνας, όπου ούτε εκεί είχαν γίνει συλλήψεις.

Πρόκειται ουσιαστικά για δύο διαφορετικά συμβάντα σε πολύ εμπορικά σημεία της Αττικής, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις αιφνιδιάστηκαν, παρά την επιφυλακή που  υπήρχε. Οι οργανωμένες ομάδες που αντιδρούν στην εκκένωση των καταλήψεων εκτιμάται ότι επιδιώκουν να κάνουν ενέργειες που θα δημιουργήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο «θόρυβο». Έτσι, για να πετύχουν το σκοπό τους εικάζεται ότι θα επιχειρήσουν νέες ενέργειες σε εμπορικά σημεία της πόλης, εν μέσω της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Μία από τις περιοχές που φαίνεται ότι βρίσκεται στο στόχαστρο είναι και το Κολωνάκι, όπου πρόσφατα κουκουλοφόροι έκαψαν  τις πρώτες πρωινές ώρες αυτοκίνητα και μάλιστα κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προκρίνουν ως «αντίδοτο» την αύξηση της ένστολης αστυνόμευσης σε όλους τους εμπορικούς δρόμους της Αττικής, προκειμένου τα μέτρα να λειτουργήσουν αποτρεπτικά αλλά και να υπάρχει «απάντηση» σε περίπτωση νέων καταδρομικών ενεργειών. Έτσι, θα πυκνώσουν οι περιπολίες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της Άμεσης Δράσης αλλά και των ομάδων ΟΠΚΕ.

Σημειώνεται ότι το γεγονός ότι δεν έγιναν συλλήψεις στις τελευταίες καταδρομικές επιθέσεις προκάλεσε εκνευρισμό στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ειδικές αναφορές έγιναν σε συσκέψεις που έλαβαν χώρα, παρουσία ανώτατων αξιωματικών.

Η ΕΛ.ΑΣ., πάντως, περιμένει να πιάσουν δουλειά και οι 1.500 νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί, προκειμένου να αυξηθούν σημαντικά οι περιπολίες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε όλη την Αττική.