Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως επιβεβαιώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα τουρκικά ΜΜΕ το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία της Αθήνας και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συζήτησης.

Η συνομιλία μεταξύ των δυο υπουργών, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται στη σκιά των άκυρων μνημονίων που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αλλά και της επικείμενης υπογραφής διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, όπου αύριο Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου θα παραστεί στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο.

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων

Η επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ γίνεται στον απόηχο της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και της επιτάχυνσης  υπογραφής της συμφωνίας για τον East Med (σ.σ θα γίνει στις 2 Ιανουαρίου) μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας.

Νωρίτερα ο ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ είχε εκτοξεύσει απειλές καθώς υποστήριξε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει και σκληρές δυνάμεις ως συνέχεια της διπλωματίας για να αντιμετωπίσει – όπως είπε –  σε οποιοδήποτε μέρος και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο τυχόν προσπάθεια δημιουργίας οργάνωσης που στρέφεται κατά της Άγκυρας.

Για την αποστολή στρατευμάτων στην Λιβύη, ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι «για την διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων μας, εάν γίνεται προσπάθεια δημιουργίας μια οργάνωσης που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας  σε οποιοδήποτε μέρος και ιδιαίτερα στην Μεσόγειο, τότε η Τουρκία εάν χρειαστεί χρησιμοποιεί την διπλωματία, εάν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει τις σκληρές τις δυνάμεις ως συνέχεια της διπλωματίας. Αυτό είναι ανάγκη για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας», ανέφερε.

Ο κ. Τσελίκ έβαλε στο στόχαστρο τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με φόντο την επίσκεψή του στη Λιβύη και τη συνάντηση με τον στρατάρχη Χαφτάρ ενώ υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε ακόμη πως ο λόγος που ο έλληνας ΥΠΕΞ πήγε στη Λιβύη και συνάντησε μόνο τον στρατάρχη Χαφτάρ είναι επειδή θέλει να πάρει τη στήριξή του ώστε να παράξουν μια πολιτική ενάντια στην Τουρκία.

Πηγή: skai.gr